Coronavirusul și pierderea mirosului

Specialiștii încearcă din greu să facă față avalanșei de fake-newsuri care circulă în media legate de acest nou coronavirus. De la informația că „inhalarea de aer cald dintr-o saună sau uscător de păr poate ucide coronavirusul înainte ca acesta să producă infecția“ la cea legată de „transmiterea aeriană a coronavirusului“. Totul este lămurit, astfel încât românii să aibă tot timpul informațiile corecte. Cele mai recente informații legate de coronavirus care merită precizate, așa cum sunt ele transmise de Ministerul Sănătății:  

Transmiterea aeriană a coronavirusului nu a fost documentată, cu excepția manevrelor specifice care pot genera aerosoli (cum ar fi intubația sau bronhoscopia) și care au loc în instituții sanitare. Acest aspect este consemnat și de OMS

Teoretic, există riscul transmiterii prin sistemul de aer condiționat al unui spital, dacă se efectuează proceduri care generează aerosoli în încăperi fără presiune negativă, ventilate cu sisteme de aer condiționat care comunică și cu alte încăperi.

?În afara mediului spitalicesc de acest tip, nu există riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilație sau de aer condiționat.

?În afara mediului spitalicesc de acest tip, nu există riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilație sau de aer condiționat“.

Inhalarea de aer cald nu ucide virusul

O informație fals atribuită OMS circulă pe internet în ultimele zile. Conform acesteia, inhalarea de aer cald din interiorul unei saune sau cu ajutorul unui uscător de păr poate ucide coronavirusul înainte ca acesta să producă infecția.

‼️ Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.

? Nu există dovezi științifice care să confirme distrugerea coronavirusului aflat deja în căile respiratorii prin inhalarea de aer fierbinte. Practici neobișnuite, precum inhalarea de aer fierbinte cu ajutorul unui uscător de păr, pot provoca accidente sau leziuni neprevăzute.

‼️ Este foarte important să ne informăm din surse oficiale și verificate științific. Nu vă lăsați păcăliți de promisiunile miraculoase care circulă pe internet.

Pierderea mirosului, un semn de care trebuie ținut cont

Datele apărute în ultimele zile arată o posibilă legătură între pierderea mirosului și infecția cu coronavirus, însă este nevoie de studii amănunțite pentru a stabili cât de comun este acest simptom și în ce stadiu al infecției poate să apară.

‼️‼️ OMS nu a confirmat încă aceste date, însă Academia Americană de Otolaringologie recomandă ca, în cazul pierderii mirosului și în lipsa altor afecțiuni precum sinuzite, rinite sau alergii, ar trebui luate în considerare autoizolarea și testarea pentru coronavirus. Până la confirmarea acestor informații, trebuie să știm că cele mai comune simptome ale bolii COVID-19 sunt tusea, febra și dificultățile în respirație.

? Pierderea temporară a mirosului (anosmia) este un simptom comun în multiple viroze respiratorii; virusurile atacă mucoasa nazală, cauzând congestie, creșterea secrețiilor nazale și inflamația mucoasei, unde se găsesc receptorii olfactivi. Anosmia poate fi cauzată și de diverse alergii sau de tratamentul cu antibiotice sau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale.

? În ultimele zile, pierderea mirosului si a gustului au fost raportate la pacienți din întreaga lume confirmați ulterior ca fiind infectați cu coronavirus, deși nu prezentau alte simptome. În Coreea de Sud, unde testarea populației este extinsă, 30% din pacienții pozitivi dar asimptomatici au prezentat pierderea mirosului și a gustului. Dovezi au apărut și în alte țări precum China, SUA, Iran, Italia și Germania. Experți recunoscuți din Marea Britanie și SUA afirmă că pierderea mirosului și a gustului pot fi indicatori ai infecției asimptomatice cu coronavirus sau pot fi considerate simptome timpurii ale bolii.

 Nu uitați: în cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus (tuse, febră, dificultăți în respirație), primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați indicații. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112.

Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

    • Sigur, il imbata si nu mai stie pe unde s-o ia, e complet ratacit ! In loc sa ia calea plaminilor, s-ar putea sa ai sansa sa iasa pe ureche … si atunci, paff !

  1. 1. pardon, da’ daca mediul spitalicesc e periculos in prezenta aerului conditionat (asa e), atunci cum mai e cel din avioane (sau autocare pe rute internationale) ?! Nu vorbesc de acuma, cind zborurile sint mult mai rare si mai fara pasageri, ci la cele de acum 3-4 saptamini, cu venirea in Romania a multor diasporeni, fara nici un fel de control, in niste conditii absolut criminale ; 2. intr-adevar, chestia cu uscatorul de par (!!) sau cu sauna sint niste aiureli ! Ca sa nu mai vorbim ca, daca nu e vorba de niste temperaturi foarte ridicate, exista riscul binecunoscut al contractarii si altor porcarii (legioneloza, etc)

  2. Informații utile se găsesc şi pe pagina : https://fiipregatit.ro/
    Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență

    „Sănătatea e darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să-l facă.”(Michel de Montaigne)

  3. Anunt la mica publicitate:
    Pierdut miros. Aducatorului buna recompensa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.