COS Târgoviște, sindicatul și statul român

Salariaţii Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte se pregătesc din nou de proteste! Nemulţumirea angajaţilor a plecat de la faptul că administraţia rusă a prelungit contractul de muncă, cu încă un an, cu ajutorul sindicatului pe care aceştia îl controlează, fără acordul Sindicatului „Valahia“ Târgovişte, unde sunt înscrişi marea majoritate a salariaţilor de la COS.

Marţi, 31 iulie, între orele 14.00 și 16.00, în fața COS Târgoviște este programat un miting de protest al salariaților, fiind organizat de Sindicatul Valahia. Lucrătorii COS Târgoviște vor protesta din nou pentru a atrage atenția asupra faptului că s-au instituit relații feudale de muncă și că actuala administrație nu este interesată de ieșirea din insolvență. Mai mult, salariații s-au săturat de munca precară, de condiții de muncă mizere, autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor și libertăților lucrătorilor, salarii de mizerie, demolarea bucată cu bucată a combinatului, de lipsa de reacție a clasei politice în ceea ce privește modificarea legilor care permit devalizarea combinatului și multe altele.

Potrivit liderului de sindicat Nicolae Dragodănescu, majoritatea salariaţilor din combinat sunt plătiţi undeva în jurul salariului minim pe economie.

„La Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte este o foarte mare nemulţumire datorită faptului că, folosindu-se de Sindicatul Galben, un sindicat al lor după cum toată lumea ştie, administraţia rusă a prelungit contractul de muncă cu încă un an, imediat după ce s-a finalizat greva de la Cromsteel, când salariaţii de la combinat sperau că ne vom organiza şi vom putea să facem o negociere serioasă. Numai că s-au trezit că li s-a prelungit contractul cu încă un an. Acum, mai nou, au introdus o grilă de salarizare pe care salariaţii o consideră o bătaie de joc, adică au inventat o grilă cu 22 de trepte, iar toţi salariaţii, sau 90% din ei, sunt plătiţi în zona treptei a IV-a, adică undeva la 2.100 lei brut. Sunt plătiţi în zona salariului minim, iar dacă, de la anul, salariul minim va creşte, cum era promisiunea, la 2.000 lei, vor fi din nou plafonaţi, indiferent că au sau nu vechime, şi vor fi plătiţi cu aceleaşi salarii. Acum se strâng semnături, pentru că trebuie să recunoaştem că avem o doză de lipsă de seriozitate, noi în lumea noastră românească, şi acum văd că se responsabilizează şi fac singuri liste. Cine nu vrea să protesteze să nu se treacă pe liste, pentru că la ultimul protest, când ne aşteptam la 600-700 de persoane, abia au fost vreo 250. Noi le-am spus că asigurăm logistica şi suportul numai dacă vom avea, într-adevăr, suficienţi nemulţumiţi şi vom putea să facem un protest mare. Acum ei umblă cu listele, m-au sunat şi astăzi liderii de sectoare şi mi-au spus că oamenii sunt hotărâţi din nou să protesteze. Deci se arată un nor de proteste, dar până nu vom avea o certitudine că vom avea un număr mare de participanţi, nu vom aviza nimic“ a semnalat preşedintele Sindicatului „Valahia“ Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.

COS Târgoviște este un exemplu reprezentativ al incoerenței legislative din România. Privatizată în 2002 din Fondul Proprietății de Stat către o firmă offshore cu patronat rus (Conares Trading, devenită ulterior Mechel), COS Târgoviște a intrat în insolvenţă în anul 2013, iar în acest moment nu există un program de reorganizare și se află în pericol de faliment, situație ce poate aduce atingere siguranței naționale. Grupul Mechel a cumpărat de la Fondul Proprietății de Stat alte patru combinate metalurgice care, după preluare, au fost aduse în stare de nefuncționare (Câmpia Turzii, Oțelul Roşu, Brăila și Buzău).

Au trecut cinci ani de la intrarea în insolvență şi statul român nu a încasat nimic din creanța de peste 10 milioane euro, iar prin păstrarea administrării de către COS Târgoviște, prin administratorul special, tot ce se încasează acum din vânzările de patrimoniu se duce tot în buzunarele administrației ruse și nu ajunge nimic în contul creanței statului.

Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situație, va duce inevitabil la declanșarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruoase pentru salariați, pentru economia județeană și pentru interesul național.

Dacă statul român are de recuperat creanțe de la acești așa-ziși „investitori strategici“ care au primit din Fondul Proprietății de Stat active strategice pentru economia românească, la prețuri foarte mici, trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere, prin lege specială, a respectivelor unități.

Sindicatul Valahia, activ în cadrul COS Târgoviște cu peste 500 membri, a cerut clasei politice să reanalizeze cadrul legal existent și să inițieze modificarea în regim de urgență a următoarelor legi:

  • Legea Siguranței Naționale trebuie modificată astfel încât să se permită intervenția de urgență a statului român atunci când o unitate economică strategică este în pericol de a fi adusă în stare de nefuncționare/lichidare;

  • Legea insolvenței trebuie modificată astfel încât să fie ridicată administarea specială dacă nu există un program de reorganizare după trei ani de la intrarea în insolvență, iar administratorul judiciar să poată fi schimbat în această situație;

  • Legea exproprierii trebuie modificată astfel încât să permită declanșarea procedurii de expropriere și în situația în care au fost încălcate clauzele contractului de privatizare, și/sau în situația în care unități de importanță națională, din cele prevăzute în lista anexă la Legea siguranței naționale, care au fost privatizate din fondul proprietății statului și care sunt sunt aflate în pericol de a fi aduse în stare de nefuncționare sau de lichidare. De asemenea, dreapta și prealabila despăgubire să nu fie mai mare decât prețul plătit la momentul privatizării, din care să fie scăzute veniturile obținute din înstrăinările de active/utilaje/patrimoniu etc.

  • Adoptarea unei legi speciale, în regim de urgență, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolvenței, prin care statul român să poată prelua activele privatizate, în contul creanțelor statului sau/și atunci când este pusă în pericol siguranța națională.

Istoricul intrării în insolvență a COS Târgoviște:

  1. La finele anului 2012, Mechel oprește activitatea; în același timp, ANAF trece la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane euro.

  2. În februarie 2013 a fost deschisă procedura generală a insolvenţei în vederea reorganizării, conform Încheierii de ședință din data de 22.02.2013, pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 1906/120/2013.

  3. După încetarea monitorizării post-privatizare, rușii au început să preia din combinat tehnologie și utilaje. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că rușii trebuiau să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali.

  4. Cu câteva zile înainte de Crăciunul anului 2012, activele de la Câmpia Turzii sunt puse gaj pentru un împrumut de 50 milioane euro.

  5. Mechel primeşte bani împrumut de la un offshore, parte a companiei-mamă, Mechel International Holdings, înregistrat în Elveția. După doar două luni, Mechel anunţă vânzarea tuturor combinatelor româneşti, pentru 52 euro. Cumpărătorul este societatea românească Invest Nikarom SRL, cu capital social de 99.000 lei şi cu sediul într-un apartament de trei camere din Bucureşti. În fapt, în spatele SRL-ului cu nume românesc sunt tot cetăţeni ruşi, apropiaţi Mechel.

  6. Înainte de intrarea în insolvență este diminuată valoarea acțiunilor de 2.500 ori, de la 2,5 lei/acțiune la 0,1 lei/acțiune, și sunt oprite de la tranzacționare.

  7. Vânzarea combinatului de la Târgovişte a fost făcută cu patru zile înainte de a fi anunţată public. Pachetul de 86,6% din acţiuni al Mechel Târgovişte este preluat de Mazur Investments, un offshore înființat la Nicosia în iulie 2012. În aceeaşi zi, offshore-ul cipriot şi, implicit, combinatul sunt preluate de SC Invest Nikarom SRL. Societatea e deţinută de rușii Svetlana și Oleg Chumachov, părinții fostului reprezentant al Mechel în România, Oleg Chumachov.

  8. În 19 februarie 2013, ziua în care Mechel anunță vânzarea către Invest Nikarom, COS Târgoviște a cerut Tribunalului Dâmbovița deschiderea procedurii insolvenței.

  9. Cu șase luni înainte de intrarea combinatului în insolvenţă, SILNEF îşi deschisese un punct de lucru la sediul combinatului. Ea are „de recuperat“ 50 milioane euro. SILNEF SRL a dezmembrat secţii din Rafo Onești, Tractorul Brașov, Rulmentul Brașov sau Nitramonia Făgăraș. Societatea este controlată de omul de afaceri Silviu Strejuţ și este cercetată de DNA într-un dosar de evaziune fiscală de peste un milion de euro prin comercializarea de fier vechi. Creanța SILNEF este creată artificial, prin majorarea prețului la fierul vechi, mult peste prețul pieței

  10. Invocând insolvența, Mechel obligă statul român să plătească salariile restante din fondul de garantare al salariilor. Mai mult, cere ca tot statul român să plătească plățile compensatorii, însă a pierdut în instanță și au fost obligată să le plătească din fonduri proprii.

  11. La COS Târgoviște procesul de demolare continuă. Acesta este bilanțul „reorganizării“:

  • Oțelăria electrică nr. 1 ( OE 1) – demolată în 2015;

  • Striper – Anexa OE 2 – demolată în 2015;

  • Laminorul degrosisor (LDS) – demolat în 2015-2016;

  • Fabrica de var – demolate 3 cuptoare din cele 4, începând cu 2012;

  • Trăgătoria de bare – descompletată parțial;

  • Forja de blocuri și bare (FBB) – descompletată total. DIN 8 IANUARIE 2018 A ÎNCEPUT DEMOLAREA ACESTEI SECŢII ŞI DEJA ESTE PE JUMATĂTE DEMOLATĂ!

  • Fabrica de hidrogen – demolată în 2012;

  • Fabrica de dolomită – dezafectată;

  • Secția recondiționare lingotiere ( HCL) – dezafectată;

  • Depozitul de păcură – demolat în 2012;

  • Sector pregătire OE 2 – demolat în 2012;

  • Turnătoria mixtă – dezafectată în 2013.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. În timpul ăsta SRI-DNA se ocupă cu şantajarea judecătorilor şi blătuirea alegerilor…

  2. Multumiti-i PSDului, judetul Dambovita al dnei Rovana Plumb si al lui Adrian Tutuianu e ROSU pana-n maduva oaselor, adica SARACIE lucie!
    Daca si COS isi inchide portile, va DA PSDul saracie pe paine, adica Ajutoare sociale, sa supravietuiti!
    Adica, sa „o duceti mai bine”, cum v-a promis dl Drganea in campania din 2016 si voi l-ati crezut votandu-i!

    • Tu ce le dai? ai uitat ca proprietate privata este protejata/garantata in capitalism, deci fiecare face ce vrea, o vinde o demoleaza, etc. De aceea finantele internationale ne-au conditonat creditele pe instrainarea/privatizarea industrie, bancilor si terenurilor, nu democratia ii intereseaza ci sa ia pe nimic. Cu nationalizarea s-au ocupat comunistii, iar daca ar fi cazul sa se nationalizeze oare numai cetatenii unui popor detin proprietati in Romania?

  3. COS Targoviste este proprietate privata unde statul nu poate interveni decat in cazul in care se incalca o lege . Daca statul intervine economic aici maine vom avea o situatie similara la Galati, poimane la Pitesti si asa mai departe. Nu mai amintesc de legislatia comunitara care interzice acest lucru. Totusi am o intrebare: cand DNA l-a arestat pe Ioan Nicolae nimeni nu a plans dupa combinatele chimice care au dat faliment si miile de someri ramasi pe drumuri. Faptul ca Nicolae era roman iar cei de la COS sunt investitori straini trebuie ca statul sa actioneze altfel? Ma intreb si eu…, prea multa tevatura in cazul asta si prea mare tacerea in celelalt.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.