Creşterea economică vine la pachet cu un salt sensibil al investiţiilor

Institutul Naţional de Statistică a prezentat în cursul zile de azi două informaţii încurajatoare pentru economia ţării: PIB-ul a crescut cu 5,2% în primul semestru din acest an, după cum era de aşteptat în mare parte datorită consumului, iar investiţiile au avut un salt de 8,7% în primele luni faţă pe perioada similară a anului trecut, fapt ce arată un început de dezvoltare mai sănătoasă a economiei. “Produsul Intern Brut — serie brută — estimat pentru trimestrul II 2016 a fost de 176380,7 milioane lei preţuri curente, în creştere — în termeni reali — cu 6,0% faţă de trimestrul II 2015. Produsul Intern Brut estimat pentru semestrul I 2016 a fost de peste 323,09 miliarde lei preţuri curente, în creştere — în termeni reali — cu 5,2% faţă de semestrul I 2015”, se spune într-un comunicat INS. La creşterea PIB, în semestrul I 2016, faţă de semestrul I 2015, au contribuit toate ramurile economiei, influenţe pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+2,1%), cu o pondere de 18,8% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 12,5%. Contribuţii au mai avut informaţiile şi comunicaţiile (+0,8%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB, de 6,8%, dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate cu 13,0%, industria (+0,4%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 1,7%, administraţia publică şi apărarea, asigurările sociale din sistemul public, învăţământul, sănătatea şi asistenţa socială (+0,4%), cu o pondere de 11,8% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,3%, dar şi impozitele nete pe produs (+0,4%), cu o pondere de 10,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,0%. Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 10,4% contribuind cu 6,8% la creşterea PIB, formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +1,6%, consecinţă a creşterii cu 7,3% a volumului său.

Conform INS, o contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-2,8%), consecinţă a creşterii cu 4,5% a exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 10,3%.

În ceea ce priveşte investiţiile nete realizate în economia naţională, acestea au însumat peste 29,312 miliarde lei, în primul semestru, fiind în creştere cu 8,7%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. „În semestrul I 2016, comparativ cu semestrul I 2015, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 8,7%, creştere înregistrată la toate elementele de structură: utilaje, inclusiv mijloace de transport, cu 13,3%, lucrări de construcţii noi cu 6,1% şi la alte cheltuieli cu 1,7%. Comparativ cu semestrul I 2015, în semestrul I 2016 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în în utilaje, inclusiv mijloace de transport, cu 1,2 puncte procentuale. Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 1,0 puncte procentuale şi în alte cheltuieli cu 0,2 puncte procentuale”, se arată într-un alt comunicat al INS.

Sursa: INS

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.