Contre pe creșterea salariului minim – „Pentru casta politică e de bine. Pentru contribuabili, foarte rău″

Guvernul PSD-PNL crește din nou salariul minim brut pentru a crește de fapt taxele pe muncă, susține fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui. El a identificat în total trei consecințe ale unei astfel de măsuri.

„Guvernul a început să crească salariului minim tot mai des din cauza cheltuielilor pe care tot el le-a crescut și pe care are nevoie să le acopere. Așa că crește împrumuturile și taxele.
Creșterea salariului minim în statul român înseamnă trei lucruri: (1) creșterea taxării muncii; (2) creșterea salariilor la stat; (3) creșterea pensiilor speciale (care se bazează pe salarizarea din sectorul bugetar).
Deci pentru casta politică e de bine.
Pentru contribuabili e foarte rău.
De ce? Pentru că salariul minim brut nu este un salariu pe care cineva este obligat să-l plătească, ci un salariu sub care o persoană nu are voie să se angajeze.
Antreprenorii pot foarte bine să dea afară din angajați sau să angajeze mai puțin. Din cauza faptului că guvernul a gonit deja 5 milioane de români în alte țări, România nu are încă problema șomajului, dar dacă mai crește de câteva ori salariul minim brut, o va avea.
Ce ar fi trebuit să facă guvernul dacă chiar voia să ajute românii și nu doar să-și sporească încasările din taxe?
Trebuia să lase salariul minim brut unde este și să crească salariul minim net. Cum? Prin reducerea taxării muncii prin Zero Taxe pe Salariul Minim.
În felul ăsta nu chinuia mai mult antreprenorii, nu creștea nici taxarea muncii și nici salariile și pensiile speciale la stat″, concluzionează fostul ministru pe pagina sa de Facebook.

Ce spune PSD

PSD a transmis, luni, că va propune un parcurs „predictibil” pentru introducerea salariului minim european în legislaţia românească, astfel încât antreprenorii să îşi poată stabili din timp politicile salariale.

„Introducerea salariului minim european va oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri, contrar dezinformărilor anti-europene ale USR. PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea salariului minim european în legislaţia românească, astfel încât antreprenorii să îşi poată stabili din timp politicile salariale pentru propriii angajaţi. Totodată, stabilirea unui mecanism de creştere anuală a salariului minim din România, în funcţie de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu şi lung, pentru forţa de muncă şi pentru dezvoltarea afacerii”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Potrivit social-democraţilor, USR ar practica o „dezinformare agresivă” privind legislaţia europeană referitoare la salariile minime adecvate din UE.

„USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creştere a taxării muncii. Contrar celor susţinute de USR, creşterea salariilor din România ca urmare a introducerii salariului minim european va echilibra raportul dintre muncă şi capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creşterea salariilor mici şi medii şi va asigura creşterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu şi lung. Totodată, măsura este esenţială pentru determinarea tinerilor să îşi construiască un viitor în România, având în vedere că principalul motiv al plecării acestora din ţară este legat de diferenţa dintre salariile din România şi cele din alte state europene. Introducerea salariului minim european va asigura reducerea treptată a acestui decalaj printr-o creştere predictibilă şi automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naţionale”, au explicat social-democraţii.

Conform PSD, „măsurile amatoriste şi populiste avansate de USR” ar menţine decalajele dintre salariile mari şi cele mici şi ar conduce la falimentul „inevitabil” al sistemului de pensii publice din România.

„Prin astfel de abordări USR îşi reconfirmă poziţia de adversar al pensionarilor şi al salariaţilor cu venituri mici din România”, a completat PSD.

Incepând din luna iulie, salariul minim din România va ajunge la un nivel de 3.700 lei brut, ca urmare şi a demersurilor membrilor Comisiei pentru afaceri sociale şi a votului Parlamentului European, validat în urmă cu doi ani de Consiliul Uniunii Europene, spunea recent europarlamentarul Corina Creţu.

„Mă bucur că cetăţenii români vor avea parte de un salariu minim decent, ca urmare a muncii noastre din cadrul Comisiei pentru afaceri sociale şi a votului Parlamentului European, validat acum doi ani de Consiliul UE. A fost o muncă deloc uşoară, ca urmare a încercărilor de armonizare a sistemelor din toate ţările UE. În termeni concreţi, din data de 1 iulie, salariul minim în România va creşte de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut. Astfel, va fi implementată directiva europeană votată de Parlamentul European în septembrie 2022 care prevede că cei mai săraci angajaţi trebuie să fie plătiţi cu cel puţin jumătate din salariul mediu pe economie, care este de 7.567 lei în anul 2024″, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioana Radu 8527 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Creste pibul. Creste punctul de amenda. Creste inflatia.
    Mor aia mici care nu pot tine pasul, se ingrasa cei mari, iubiti si protejati de guvern.de

  2. Cresterea salariului minim va duce la cresterea tuturor salariilor bugetarilor pentru ca grilele lor de salarii pleaca de la salariul minim.
    Cine pierde? Pensionarii ptr ca lor nu li se maresc pensiile din nou ca salariatilor. Si ca sa nu uite conducatorii ticalositi cand se lauda ca au marit pensiile cu 13,8%, le reamintesc ca acest procent a compensat inflatia din 2022 (!!!!!!), deci din start pensionarii au pensiile mai mici cu inflatia din 2023.

  3. ptr toti ..ca e doar pe hartie! (oare daca se scriu cifrele pe hartie igienica ,culoare gri, e tematic „dark” si deci suportabil „vizual” ? ) 😀 😀 😀

  4. USR si Dreapta betiva se opun cresterii salariilor si pensiilor, dupa care se mira ca nu-i voteaza decat dracul.

  5. Din opoziție toți sunt cu poporul, când ajung la guvernare au uitat total ce-au zis.
    Mie mi-a plăcut aia a lui Gorghiu cu tichetele de vacanță pentru salariații de la privat. Minciuna ordinară.
    Dar e și adevărat că brutu crește cu patru sute si netu cu o sută și un pic..

  6. Premisa ‘Fac prin tine pentru mine’, avantajează politicienii și escrocii!
    Premisa ‘Ce e al meu e doar al meu, ce e al tău este și al meu’, avantaj politicienii și escrocii! Când ești prost din ai putere, faci orice sa te menții în confort din la tras sforile.

  7. bugetofagii vor mai mult…romanul este descurajat printr-o tehnologie adusa abuziv si neconstitutional sa mai munceasca. pentru a supravietui. de la aberatii – obligatoriu sa ai angajat, pana la birou, secretara si calculator. este un abuz fara margini. lasati oamenii sa munceasca. voi va imprumutati pentru salariile nemuncite ale slugilor angajate prin increngaturi in institutiile statului! noi nu mai trebuie sa mai muncim. trebuie sa saracim in asa fel incat sa pierdem tot. cand va treziti mah? ca tot va uitati la ha-murikani – alora nu le pasa de omul de rand care vinde pe net, mah! nu le pasa ca ai castig de supravietuire! ei se uita la marea evaziune – corporativa – d-aia si-au externalizat serviciile in china si in india! Ronald Reagan a desfiintat toate ingradirile in munca. daca omul stia sa tunda nu ii trebuia nimic mah! decat foarfeca lui. atat. platea statului cat voia! nu il punea nimeni sa faca declaratii peste declaratii, iar daca iti suspenzi activitatea sa continui sa depui declarataii ca nu mai uncesti! ASTIA BIROCRATIZEAZA TOT MAH! PANA SI LENEA CARE LE-A MARIT DOSURILE PE SCAUNE , MAH! TRADATORI CRIMINALI CE SUNTETI!

  8. cand ai doua treimi din angajati pe salariul minim (si restul in mana) e normal sa te plangi ca o sa dai mai mult daca esti patron ca la pensionare amaratul sa planga ca are pensie mica daca o mai apuca. acum ca statul ia banii sa plateasca pensii speciale si armament ruginit e alta poveste…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.