Criza europeană a gazelor se adânceşte

Preţurile gazelor din Europa au crescut din nou după ce Rusia nu a dat semne că va mări livrările, în ciuda promisiunilor preşedintelui Vladimir Putin că ziua de luni va fi termenul limită la care Gazprom va începe să umple depozitele din Europa.

Preţul de referinţă european a crescut cu până la 10%, la peste 80 de euro pe megawat oră.

Preţul gazelor în Europa a scăzut uşor de la maximele record din octombrie, după ce Putin a promis că livrările ruseşti către Europa vor creşte.

Comercianţii şi analiştii s-au concentrat pe data de 8 noiembrie. Dar luni nu a existat o creştere semnificativă a debitelor şi Gazprom nu dă semne că acest lcuru se va schimba în viitorul imediat. Lipsa unor semne de pregătire a livrarilor suplimentare este considerată ca fiind un semn că fluxurile Rusiei către Europa ar putea rămâne limitate chiar şi pe măsură ce iarna începe, relatează Financial Times.

Preţurile gazelor din Europa cresc la niveluri record, din cauza temerilor că ar putea exista o penurie în cazul unei ierni friguroase.

Rusia şi-a limitat exporturile către Europa de Vest la cele garantate prin contracte pe termen lung în acest an.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia că a alimentat criza gazelor pentru a creşte presiunea asupra autorităţilor de reglementare din Europa pentru a accelera autorizarea controversatei conducte Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Este doar recompensa urii din vest fata de acest stat! Problema e ca Romania si romanii sunt bagati intrun mare rahat de caposii afurisiti!

  2. NS2 nu se deschide pt a crește prețul la gaze după cum e plănuit. (vezi New Green Deal)
    Că să nu deschidă NS2 au scornit următoarele:
    UE zice că Gazpromu nu poate fi furnizor și transportator, trebuie să separe exploatarea de NS2. Gazpromu, căruia creșterea prețului nu-i cade rău la lingurică, a zis, după scenariu, niet.
    Dac-ar fi adevărat, cine-i atît de dobitpc să nu știe de această buturgă aparent birocratică.

  3. Rusia își urmărește interesul, așa cum e normal. De ce să nu câștige mai bine din petrol și gaze? În plus, UE le-a pus sancțiuni, deci trebuia să se aștepte la represalii, nu? Când te dai dur cu cineva accepți și riscurile. Statele europene n-au decât să ceară ajutor de la Biden ?

  4. Ehee, cu rabdare treci o mare (de fapt oceanul)), cand incepe sa vina GNL-ul in cantitati mari, din SUA?
    Unele tari iau deja si sunt dependente, tarile baltice….
    Chiar erau aproape faliti cu gazul de sist, mare coincidenta si joc de glezne, SUA-Rusia!
    Asta poate fi „izvorul” salvarii democratilor …))
    Risii chiar pot livra o cantitate mare, dar o vor livreza in momentul potrivit.
    In jocul asta perdantul este UE! (Pot sa le mai creasca datoriile, pana … la infinit, buba eete mare si o sa explodeze mai devreme sau mai tarziu, asta merita daca au stapan 😛

  5. UE are doua probleme. Incalzirea pe baza de vorbe nu a dat succesul stiintific scontat, si majoritatea hidrocarburilor cu care se poate ridica temperatura in case se afla in Rusia.
    Acum, intre ordinele suicidare primite de peste Ocean si realitatea vecinatatii imediate cu statul-proprietar al hidrocarburilor, ce e de ales?
    Politicul sau economicul? Ideologia sau combustia chimica salvatoare?
    Intrebarea ramanand: in 1944, a fost eliberare pentru Europa de Vest, sau exista si alt termen mai potrivit?

  6. Putin , cu mana pe robinetul de gaze , arata pisica Europei ! Deci , americanii au avut dreptate cand s-au opus cresterii peste o anumita limita a importurilor europene de gaze rusesti,oferind ,chiar alternative ! Despre Romania , in acest context , numai de bine, romanii vor tremura in case , cu turturi la gura , in asteptarea momentului cand tara lor va putea cumpara ceva gaze de la cei carora le-a vandut dreptul de exploatare a gazelor romanesti din platforma continentala romaneasca a Marii Negre ! Adica , cum se obisnuieste , la Sf. Asteapta si numai daca stapanii gazelor romanesti s-or indura sa ne dea si noua ceva , asa, cam la acelasi pret cu pretul gazelor rusesti pe care le importam! Ura si la mult gaz!

  7. Hidrocarburile fiind anorganice, vin din adîncurile pămîntului, se află peste tot nu numai în Rusia. E drept în unele locuri mai ușor de scos, mai aproape de scoarța pămîntului.
    Germania, oficial, e pe locul șase în lume la rezervele de cărbune.
    Dacă guvernul german ar fi în slujba germanilor de ce și-ar tăia craca de sub picioare cu minciuna poluării și decarbonizării.

  8. Tot rusii sunt de vina ca vestul a inchis termocentralele pe carbuni de-an boulea? Si tot rusii sunt de vina de propaganda asta isterica cu energia verde dar care nu e sustinuta de constructia de hidrocentrale, eoliene, panouri solare ci doar de vorbele politrucilor si ideologia tembela progresista?

  9. Eu zic ca trebuie o mana forte aici. Lulutza va investiga fara mila abuzurile in serviciu si europa va avea gaze, e singura solutie

  10. Păi , de erai un pic mai mobilat la mansardă, evident trebuia să știi ce urmează.. Măcar era de văzut peste gard de cum procedează ungurii,. și să maimuțărești românește. Uite Ungaria nu are crize energetice de nici un fel,. Nu se impacientează ca Austria sau Germania cu generatoare căci vine noaptea peste ei.. Ungaria și-a asigurat gazul la un preț corect,. Are sisteme ecologice de produs energie,. Are in dezvoltare de dinainte de isteria mondială, o dublare a capacității centralei nucleare, cu investiție rusească la un preț apropiat de prețul centralei.. Deci cine vede, știe, e pregătit și are rezultatul aferent.. De ești ropmân, doar te scalzi in mocirlă,. și te ghuiți apăsat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.