Cum a ratat România în 4 ani toate criteriile de adoptare a euro

România îndeplinea până în 2017 toate cele cinci criterii de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro însă în ultimii doi ani s-a îndepărtat major. Deficitul bugetar de maxim 3% nu mai poate fi obținut în condițiile pandemiei, avem una dintre cele mai mari rate a inflației din UE iar cursul leu-euro este foarte volatil, el neavând voie să varieze decât într-un interval de 15%. Cu toate acestea, Guvernul României s-a angajat să adopte moneda unică în 2024, însă în prezent nu mai îndeplinim niciuna dintre condiții, conform Raportului de Convergență publicat miercuri de Comisia Europeană.

România nu îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb întrucât niciunul nu este membră a mecanismului cursului de schimb (MCS II). Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la acest mecanism, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puţin doi ani.

Tabloul României a fost unicat în UE până la declanșarea crizei generate de coronavirus. Avem creșteri la ambele deficite, bugetar și cont curent, în ciuda creșterii economice consemantă incluisv în primul trimestru. Aceste deficite sunt alimentate de multele măsuri populiste, de creșteri și salarii, luate de toate guvernele de la Cioloș la Orban. Pentru că s-au aruncat mai mulți bani în piață, oamenii au început să consume tot mai intens și pentru că producția internă de bunuri și servicii nu satisface toate cererea, o parte din consum s-a îndreptat către mărufurile venite de peste hotare. Și în consecință, foarte multă valută s-a risipit peste graniță. În plus, inflația a fost până în martie peste 3% iar investițiile sunt la un nivel minim. România are cel mai scăzut nivel al veniturilor bugetare în PIB, sub 30%.

La capitolul deficit bugetar, vom sări lejer peste 3%, atât cât trebuie să fie maxim, conform Tratatului de guvernanță fiscală. Cheltuielile statului au crescut cu 12,7% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, iar veniturile statului s-au diminuat în ianuarie-aprilie 2020 cu 1,3%. Inflația este în acest moment de 2,7%, după ce a avut niveluri de peste 3%. Aceasta ar trebui să fie mai mică sau egală cu 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri ai UE. Ceea ce este exclus. În ceea ce privește dobânzile pe termen lung, acestea nu pot trece decât cu două puncte procentuale peste media celor mai performanţi trei membri UE. În schimb, la capitolul cursului de schimb vedem un leu foarte slăbit, cu recorduri minime istorice în ultimele luni. În ceea ce privește datoria publică, România se încadrează în limitele de convergență (stabilite la 60% din PIB) însă pe termen lung este o mare problemă pentru că ne împrumutăm tot mai mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Mai Pam ai sărit așa de la guvernul CIOLOS la guvernul ORBAN ,intrun mod smecheresc si protector al guvernelor PSD, că au fost cam multe. Are si presa simpatiile ei total dezinteresate.
    Care guverne au azvarlit cu banii in mod POPULIST? Știi, dar nu vrei să spui,faci un bypass de la Ciolos la Orban.

  2. De ce am intra pe euro daca moneda nationala este LEU? Pare ca statul Romania nu mai exista decat ca un sat cu sclavi furnizati la munca si servicii umilitoare pentru toti scaunarii existenti si urmatorii pe functii decizionale! Ne baga astia intrun rahat si mai mare ca pana acum, sa nu spun mai multe(…)!

  3. Ne’ne analistule…daca PIB-ul tarilor-din top UE-va fi in minus cu vr’o 10% fata de anu’ trecut,pe motiv de COVIT,intrebarea-intrebatoare e:-la noi cat va procentul,si,implicit,deficitul bugetar ?!?

  4. Dacă trecem la € ajungem mai rău ca Grecia de acum câțiva ani și noi n-avem insule de confiscat. Oare de ce prfidul Albion n-a vrut să treacă la €?
    De proști?

  5. Sa fim Onesti(jud Bacau):”Aceste deficite sunt alimentate de multele măsuri populiste, de creșteri și salarii, luate de toate guvernele de la Cioloș la Orban”:)))))M-ati facut sa rad cu lacrimi…
    Daca imi aratati un singur salariu majorat de guvernul Orban(nu mai vorbesc de pensii si alocatii)in afara de cele majorari la care il impinge Parlamentul controlat de PSD???
    Pana chiar si azi Senatul controlat de PSD a refuzat impozitarea pensiilor speciale cu 90%,si traim in Romania Democrata,tara dreptatii sociale,cea mai dreapta orinduire socials

  6. In anul,2017 guvernatorul BNR a avut o întâlnire cu guvernatorii băncilor mari din Europa undeva printr-o stațiune…a fost cam secretă… întâlnirea a fost cerută de giganții bancari sa vadă părerea lui Isărescu…!!!.. pozitia guvernatorului a fost clară …nu se pune încă problema trecerii la euro în următorii zece ani.!!… motiv pentru care președintele îi cam poartă sâmbetele!!!.. și-a dat seama că are un rival de temut in țara…și la întâlnirea de la Cotroceni Isărescu nu a aprobat măsurile propuse de Johannis … așa că adio euro, adio Schengen!!..

  7. Daca am fi avut moneda Euro, acum am fi fost in faliment national, cu deosebirea ca noi nu ne-am mai fi revenit ca Grecia……[Leo]

  8. Atata paguba! In momenti adoptarii euro preturile au crescut in RFG si Italia

  9. Nu vad de ce ne-am grabi sa aderam la moneda unei sandramale cu viitor nesigur. Se constata cu tot mai multe argumente de ultima ora ca actuala uniune europeana la varful sau este o organizatie alcatuita pe criterii pur mafiote.

  10. Trecerea la Euro, intradevar ar fi diminuat si mai mult nivelul de trai, asa s-a intamplat in Italia Spania Grecia.
    Dar sa ne amintim ca in campania electorala din 2014, Iohannis si-a luat doua angajamente, Adoptarea Euro si Spatiul Schengen, mandrindu-se ca acestea sunt atribute prezisentiale. Chiar a mentionat triunfal ca nu va candida a doua oara daca nu realizeaza ce a promis.

  11. Nu cred ca Bulgaria se va mai grabi sa aplice euro, la criza economica post pandemie. Vor ramane la leva.

  12. scapat de o devalorizare de 50%? Daca este asa de minunat de ce Elvetia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, etc. nu s-au inghesuit si de ce Grecia vrea sa renunte?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.