Cum arată o raportare în cinstea zilei de 1 mai 2015

Propagandiştii de serviciu din noul val lucrează ca predecesorii lor din perioada comunismului. Un partid care nu există intră direct în top cu 3%, iar un personaj care când mai avea ceva de spus avea 10%, acum se apropiue de 20%

O raportare ca pe vremuri

În timpul regimului comunist, decada 20-30 aprilie era una festivistă, în care raportările despre „succese”, „realizări”, „depăşiri de plan” în toate domeniile curgeau pe bandă rulantă. Totul era „vopsit” în roz de către propaganda regimului. Aşa era întâmpinată ziua de 1 mai pe vremuri. Vremuri care s-au schimbat, dar nu şi obiceiurile. Acum „succesele” şi „realizările” nu se mai prezintă prin planşe, panouri şi alte materiale. Se utilizează mijloace soft. Unul dintre acestea îl reprezintă sondajul de opinie. Şi, cu două zile înainte de 1 mai 2015, am avut parte de un sondaj festivist din care am aflat că dintre repondenţi:

  • 56 % sunt mulţumiţi de nivelul de trai (4% – foarte mulţumiţi, 52% – destul de mulţumiţi)

  • 57% consideră că România se îndreaptă într-o direcţie bună

  • 42% consideră că în cei 3 ani de guvernare Ponta economia României s-a îmbunătăţit (33% că a rămas la acelaşi nivel şi doar 24% că s-a înrăutăţit)

  • 35% cred că în 2015 se va trăi mai bine decât în 2014, 42%, la fel ca în 2014

  • 90% susţin că reducerea TVA a fost o măsură bună

  • 73% au o părere bună despre controalele ANAF (doar 21% – păreri negative)

  • 81% consideră că ANAF ar trebui să facă mai multe controale

  • 80% sunt optimişti şi consideră că vor creşte salariile în viitor în România

Propagandistul de serviciu este consilierul premierului Ponta

Poate unele date din sondaj sunt corecte (cele privind reducerea DNA, sigur), dar credibile nu sunt. Pentru că sondajul a fost operat (dacă a fost) de CSCI, care este coordonat de Dan Sultănescu (foto), nimeni altul decât consilierul premierului Victor Ponta. Deci, ca şi pe vremea comunismului, când propagandiştii de serviciu erau încadraţi în posturi în aparatul de stat, în apropierea cabinetelor unu sau doi.

Şi lipsa de credibilitate iese în evidenţă când ni se prezintă rezultatele de la intenţia de vot. Aici avem ceva ieşit din comun. Avem apariţia, în premieră şi cu o cotaţie de 3% a unui partid care nu există: Partidul România Unită. În martie, când CSCI a prezentat intenţia de vot (care este aceeaşi şi în aprilie – + 1 procent este ceva firesc) acest partid nu apărea. Şi nu doar că nu există, dar în afară de un singur „membru”, un deputat plecat de la PSD, nimeni nu a mai auzit şi de alţi membri.

Şi secţiunea „încrederea în politicieni” are iz de „fake”. În luna martie, lider era Iohannis cu 75% şi ultimul politician măsurat prezentat, era Vasile Blaga cu 14%. Acum în aprilie apare, cu 18%, Traian Băsescu. Ce minuni a făcut într-o lună Traian Băsescu de a crescut cu…cel puţin 5%? (să zicem că avea 13% în martie, dar nu a mai apărut în prezentare). Deci, nu putem acorda credit in integrum, sondajului CSCI. Pentru cei care au uitat, cu două zile înainte turului II al prezidenţialelor, CSCI dădea următorul scor: Ponta 55% – Iohannis 45%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.