Cum devin dronele garanţia siguranţei statelor

Dronele, cunoscute drept aeronave civile monitorizate fără pilot, au ajuns obiecte de joacă sau asistente zburătoare pentru fotografi. În acelaşi timp, tehnologia pe care o reprezintă a devenit subiectul unor dezbateri cu privire la drepturile cetăţeneşti, militarizarea forţelor civile de ordine şi un viitor robotizat în care libertatea poate fi monitorizată.

Armata română urmează să achiziţioneze şase drone de nivel tactic într-un contract estimat la 250 de milioane de lei. Mai multe firme din SUA, Israel şi o companie românească au participat la licitaţia din septembrie, organizată pentru Compania Naţională Romtehnica. Câştigătorul nu a fost încă anunţat.
Avioanele fără pilot sunt prezente din 1987 în România, când Armata Română a fost dotată cu o escadrilă de cercetare formată din avioane sovietice tip VR-3. Rolul acestora era de fotogrametrie şi cercetare video. Conform site-ului Profit.ro, escadrila a fost desfiinţată la începutul anilor 2000, la scurt timp după ce Forţele Aeriene au primit o nouă escadrilă de la americani, de tipul Shadow 600. Aceasta din urmă a fost trecută în subordinea Direcţiei de Informaţii Militare în anul 2003.

Într-un context local, firma românească Teamnet va dezvolta astfel de vehicule autonome pentru piaţa europeană, cu scopuri civile şi militare.

„Jucătorii de tehnologie pot face o diferenţă semnificativă în sporirea gradului de siguranţă publică, ca de exemplu, prin soluţii optimizate pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Constat acest efort şi în rândul companiilor din Silicon Valley şi cred că ar fi un demers necesar şi la nivelul ţării noastre”, a declarat Bogdan Padiu, CEO Teamnet, pentru site-ul Economica.net.

Astăzi, tehnologia dronelor este folosită în SUA, spre exemplu, de numeroase instituţii civile în scopuri ştiinţifice, dar utilitatea lor primară rămâne ca arme autonome de monitorizare, inclusiv în combaterea terorismului. Conform publicaţiei The Atlantic, agenţia americană responsabilă cu protecţia graniţelor a raportat şi-a împrumutat dronele altor agenţii federale de aproape 700 de ori, între 2010 şi 2012. Datele mai recente sunt încă secrete.

Dronele sunt folosite şi pentru misiuni militare riscante, în Irak, Afganistan sau alte puncte fierbinţi de pe glob. Utilizarea lor a supus administraţia Obama la critici constante. Preşedintele american are puteri discreţionare în privinţa armelor robotizate, departe de limitele impuse în cazul soldaţilor sau a forţelor convenţionale. Și alte state mari, precum China, Marea Britanie, Franţa sau Italia, dispun de astfel de tehnologii.

Dezbaterea în această privinţă se revarsă şi în mediul naţional american, mai ales în sensul militarizării forţelor poliţieneşti cu ajutorul dronelor. Gigantul de retail Amazon a înregistrat recent o astfel de invenţie în SUA, mai exact o dronă care să acţioneze drept partener ofiţerului de poliţie. Micul aparat, nu mai mare decât o palmă, ar putea zbura înaintea poliţistului, identificând posibile pericole sau situaţia tactică generală, în cazuri de criză. Brevetul mai identifică şi posibila utilizare în direcţionarea traficului sau identificarea şi urmărirea suspecţilor.

Tot presa americană relatează înarmarea dronelor, mai exact montarea unui Taser (pistol cu electroşocuri) pe unele drone ale poliţiei. Conform Wall Street Journal, compania care fabrică aceste dispozitive non-letale ia în considerare o colaborare cu poliţia, dar nu înainte de a investiga posibilele riscuri. Precauţia nu este fără sens, există numeroase rapoarte şi chiar ghiduri legate de preluarea controlului asupra anumitor modele de drone, prin internet.

Nu ajută nici cultura populară americană, care visează încontinuu la posibilitatea ca evoluţiile tehnologice scăpate de sub control, în care maşinile preiau puterea. Exagerate, temerile se prezintă prin prisma unor invenţii deja prezente pe piaţă, din domeniul conectivităţii, a dezvoltării internetului şi a unui viitor robotizat, fără drepturi de bază pentru cetăţean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.