Cum explică Administraţia prezidenţială inflaţia

Actuala rată a inflației este consecinţa politicilor adoptate în timpul pandemiei Covid-19 și este potențată de efectele nefaste ale războiului din Ucraina, dar și de criza energetică severă. Este concluzia la care a ajuns consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, concluzie dezvăluită în cadrul conferinţei „Educaţia financiară şi sistemul bancar”.

”Poate părea surprinzător că vorbim în continuare despre nevoia de educaţie economică şi financiară, după trei decenii în care am trăit de toate: tranziţie economică, reforme, crize, aderare europeană. Sunt 30 de ani în care economia şi societatea au evoluat semnificativ, însă trebuie să fim conştienţi că schimbări şi reforme vom face continuu, şi de acum înainte, în educaţie, sănătate, economie sau administraţie. Una dintre lecţiile economice elementare pe care o prezint studenţilor mei, de la primele cursuri, spune că „nimic nu este gratuit” – „there is no free lunch”, că orice are un cost, pentru oricine, mai devreme sau mai târziu, indiferent ce alegem, ca opţiuni individuale sau decizii politice”, a declarat consilierul prezidenţial.

El arată că, deşi considerat poate banal, acest adevăr simplu este deseori ignorat, cu profunde consecinţe  pentru decizii esenţiale.

”(…) inflaţia nu vine de la sine, ci este rezultatul unor decizii. Şi să înţelegem de ce realitatea globală a inflaţiei actuale, extrem de dureroasă în prezent, este de fapt nota de plată pentru politicile monetare şi bugetare din pandemie, politici de tip „whatever it takes”, prin care statele lumii au căutat să salveze economia de criza pandemiei, prin multiplicarea masei monetare şi deficite bugetare fără precedent în ultimele decenii. Şi la acestea se adaugă acum spirala inflaţionistă a războiului şi a unei crize energetice severe, potenţată şi de obiectivele verzi”, spune Cosmin Marinescu.

El precizează că,”pe linia acestor exemple, merită să privim educaţia financiară dincolo de orizonturile de funcţionare cotidiană a sistemului financiar-bancar, dincolo de sfera de business şi reglementare care ţine de dobânzi, curs valutar, prime de asigurare sau cotaţii bursiere”. ”Vă propun să privim educaţia financiară ca activ societal care urmează trei direcţii convergente şi cu temeiuri interdependente: cetăţeanul, mediul de business şi decizia de politică economică. Suntem datori să privim educaţia financiară şi în sensul său mai larg, ca educaţie economică ce ascute simţul realităţii pentru cetăţeanul informat, care ghidează acţiunea umană pe calea optimizării, în sensul antreprenorial al calculelor cost-beneficiu, instrumentul de altfel indispensabil pentru progresul societăţii umane. Însă acest tip de educaţie de conştientizare economică are mai puţină legătură cu sistemul de învăţământ formal, şi mai mult cu principiile economiei de piaţă şi etosul antreprenorial, cu valorile psiho-sociale şi culturale naţionale, sau cu logica practică a disciplinei financiare trăită şi învăţată mai degrabă în familie, nu doar predată în şcoală”, spune Cosmin Marinescu.

Potrivit consilierului prezidenţial, ”revenind la cele trei direcţii, pentru a rezuma exigenţele minimale, ar fi ideal ca cetăţeanul să se poată feri singur de populismul financiar, mediul de business să facă numai strategii de succes, iar decidenţii să facă politici economice sustenabile, gândind dincolo de ciclurile electorale”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Fugi bre și nu mă informa prostii./Păi cine te pus să numeri vaccinurile și cine te-a pus să le cumperi la suprapreț ?? De ce nu ai rezerve de stat pentru astfel de situații ?/ De ce nu știi gospodări eficient ceea ce ai ?? Ce treabă ai de fapt cu ”războiu” ?/Cine te pune să cumperi arme depășțite moral, cine te pune să cumperi BMW la concurență cu popa din merțan ? Cine te pune să te autosancționezi ? Deci cauza este incultura voastră politică, slugărnicia prostului, ineficiența economică, jaful a puținului ce există,. lipsa de viziune și PROSTIA de plagiator in funcție de decizie. Simplu.

  2. Îi reamintesc plăvanului vorbitor că politicile din timpul pandemiei au fost adoptate de „guwernerele lăbărale” Orban-Ciucă-Câțu !

  3. Inflatia se datoreaza furtului din pretul la curent electric, gaze si petrol care nu are nici o legatura cu pandemia sau razboiul ci a fost planificata cu cel putin 3 ani inainte de pandemie. In Romania 2018 pe 10 august cind multimea de pr0sti a cerut abrogarea Legii 114 s-a dat drumul la cel mai mare jaf prin pretul stabilit de catre monopolul privat. Preturile la curent electric si gaze AU BUBUIT IN 2021 ca urmare a abrogarii legii 114 pentru care sint VINOVATI TOTI CEI CARE AU IESIT IN STRADA PE 10 AUGUST 2018!!!! cu un an inainte de razboiul din Ucraina. La fel s-a intimplat in aproape toata Europa. A fost si este un plan bine pus la punct!!!!

  4. Par ca mai degraba ca au cautat sa saboteze economia si viata sociala. Se vede de la nivelul simplu uman ca masurile sunt suicidale daca le luam ad literam si genocidale daca le inscriem intr-un context mai larg in care toate structurile statale sunt capusate de agenti globalisti care impun un trend previzibil atat pentru ghicitori in mate de cocosi negri cat si pentru morse transpirate sau think tankuri prestigioase la care se inchina tot atlantistul. Cu atat mai mult pentru oameni care inca isi folosesc propiul cap pentru a evalua si considera evenimentele zilei. Tromboneala prezidentiala despre cel mai mare sindicat criminal legalizat este plicticoasa, ca de obicei.

  5. Președinția a pus aceeași placa ruginită aruncând răspunderea pentru înfometarea planificată a vârstnicilor pe COVID și războiul din Rusia,ascunzând de frica românilor gunoiul sub preș.Nu a obligat nimeni pe români să cumpere 100 de milioane de vaccinuri,cumpărarea lor sa făcut pentru comisioanele grase primite de mafia politica.Presedimtia ascunde adevărul romamilor,principalul vinovat al crizei și inflatiei galopante este coruptia endemică la vârful statului,parazitarea instituțiilor de forță ale statului,capusarea bugetului de către administrația coruptă și mafiota, este principala cauza a înfometării bătrânilor și copiilor.Presedintele își protejează coruptii la cel mai înalt nivel

  6. Președinția a pus aceeași placa ruginită aruncând răspunderea pentru înfometarea planificată a vârstnicilor pe COVID și războiul din Rusia,ascunzând de frica românilor gunoiul sub preș.Nu a obligat nimeni pe români să cumpere 100 de milioane de vaccinuri,cumpărarea lor sa făcut pentru comisioanele grase primite de mafia politica.Presedintia ascunde adevărul romanilor,principalul vinovat al crizei și inflatiei galopante este coruptia endemică la vârful statului,parazitarea instituțiilor de forță ale statului,capusarea bugetului de către administrația coruptă și mafiota, este principala cauza a înfometării bătrânilor și copiilor.Presedintele își protejează coruptii la cel mai înalt nivel

  7. s claaaa ve tiii ideologici schjeab sorosh si MINCIUNILE LOOOR PLAN-DE-MITEEEEI!! MINCIUNI SI MANIPULARI TOVARASHI CHIAR SI AUNCI CAND ADEVARUL TE PALMUIESTE! AVEM CE MERITAM!

  8. Dacă inflația – care înseamnă o pierdere a puterii de cumpărare a cetățenilor – este rezultatul POLITICILOR adoptate de Guvern, înseamnă că responsabilii trebuie să răspundă penal pentru infracțiuni de serviciu – iar lista acestora este suficient de generoasă ca să permită condamnarea tuturor funcționarilor care au făcut să crească inflația în halul ăsta.

  9. Dacă a ieșit palatul să ne explice de ce trăim în mizerie, e grav fraților!…boul încercă să-și pregătească apărarea la momentul arestării!…”eu v-am spus de mult că de vină sunteti voi ăștia care mai trăiți prin colonie!”..astea vor fi scuzele fantomei…

  10. Ce gasesti pe unele siteuri, altele decat cele cu .ro. Inflatie: too much money chasing too few goods, definitie larg acceptata. La americani de ex sunt invinovatiti fara menajamente cei cu bani pt cresterea inflatiei: achizitia de iahturi, supercaruri, masini electrice, case scumpe etc. Dar si cei care inainte de pandemic n-aveau bani, iar dupa ce au stat in casa au si ei ceva de cheltuit- cica si ei au partea lor de ‘vina’. Partea buna: se cheltuie, multa lume are bani, probabil statul incaseaza mai mult din taxe, comenzi garla, acum e momentul pt multi sa-si schimbe locul de munca daca doresc, pe inflatie. Nu stiu si daca nu cumva si moneda are importanta. Eu lucrez intr-un stat cu eur currency si sincer, pana-n prezent cel putin, se simte ceva inflatie, dar nu este ceva insurmontabil deocamdata. Am ramas cu impresia ca in Europa unele state care nu au euro au raportat probleme (inclusiv lira englezeasca are probleme).

  11. Ce să facem? Frânghia sunt sancțiunile economice împotriva Russiei. Săpunul este propaganda antirusă. Spânzuratul sunt toate popoarele ieoropene. Călăul e peste baltă.

  12. inflatia s-a amorsat in 2021 cu trecerea la eco si green energy si a explodat in 2022 cu retro-valul sanctiunilor si tzunami.ul speculei unor state UE (burza gaz Amsterdam) sub umbrela sanctiunilor, dand vina pe rusi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.