Cum funcționa rețeaua celui mai mare afacerist cu grâne din vestul țării

Dumitru Cristian Popa, fiul unul influent politician din zona Timișului, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de către DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală (2 fapte din care una în formă continuată), spălarea banilor în formă continuată. Acesta este cel mai mare comerciant de cereale din vestul țării, fiind administrator de drept și de fapt al SC Cargo Pro Cereal Company SRL, SC Cargo Pro Cereal Trading SRL și SC INC 1975 SRL, conform DNA.

Procurorii susțin că Popa a constituit, începând cu anul 2007, un grup infracțional organizat care a acționat până în anul 2011, având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală care priveau, în principal, eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice. Mai exact, societățile comerciale controlate de Popa au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente, conform DNA. Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), Popa a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă. Singurul rol al acestora a fost furnizarea de documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către aceste societăți de tip fantomă și, ulterior, a deducerii acestei taxe de către firmele controlate de Popa (inclusiv de către beneficiarii finali ai mărfurilor), care nu a mai fost virată bugetului de stat, susțin procurorii.

Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a sumelor de bani obținute din infracțiunile de evaziune fiscală comise prin intermediul firmelor controlate, Dumitru Cristian Popa a dispus întocmirea unui număr de 223 contracte de creditare ale societății comerciale INC 1975 SRL, pentru a crea o aparență de legalitate a modalității ilicite de dobândire a acestor sume, prin intermediul cărora a fost “spălată” suma de 3 833 752,98 lei.
Prin această conduită infracțională, inculpații au cauzat bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 10.917.859 lei, afirmă DNA. În cauză, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 12.122.295 lei, la care se adaugă accesorii (majorări, penalități, dobânzi) aferente debitului principal. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil, asupra unui număr de 42 autovehicule (autocamioane și autoturisme) precum și asupra conturilor bancare ale SC INC 1975 SRL.

De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Cargo Pro Cereal Trading SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Unul din foștii partenerii de afaceri ai traderului, care a fost țepuit de acesta, a declarat pentru Opinia Timișoarei: „ Acest Cristian Popa, fiul fostului contabil de la IAS Sânandrei, este convins că și-a asigurat toate protecțiile si ca nu i se poate întâmpla nimic. Din afacerea cu cereale și-a construit o vilă în localitatea Mailat, dupa Vinga, și și-a achiziționat un Bentley, un Porche și alte limuzine de lux. Schema afacerii este simplă: se achiziționează cereale de la persoane fizice, porumb – spre exemplu, se emit facturi pe firme pirat, se recuperează TVA-ul, apoi firma este băgată în insolvență și se închide cercul”.

Conform AgroIntel, familia Popa deține o flotă de aproximativ 20 de camioane cu care cară cereale pe care le cumpără de la țărani. Tatăl, fiul, nora și fiica și au înființat de-a lungul vremii mai multe societăți comerciale prin care și-au derulat afacerile.

O trăsătură comună a tuturor acestor firme este că în ciuda cifrelor de afaceri deloc neglijabile, toate au pierdut bani în loc să producă. Mai mult, una din firme a fost creată și folosită doar pentru un ”one time bang”. Au rulat o sumă uriașă de bani prin ea în 2010, după care s-au debarasat de SRL, înstrăinându-l către niște sârbi. Firma a fost apoi mutată într-un apartament din București. La aceeași adresă au fost parcate și alte firme ale unei rețele de asfaltatori din sfera unui apropiat al liderului PNL, Alina Gorghiu, care a însoțit-o în recenta vizită privată la Washington, scrie AgroIntel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.