Cum mai stă economia României

bani-moneda-romania-inflatie

Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în primele nouă luni ale acestui an cu 5,1% pe seria brută și cu 4,6% pe seria ajustată sezonier însă România a evitat recesiunea economică pentru că în trimestrul III a consemnat o creștere de 5,6% a PIB în raport cu trimestrul II, relevă datele prezentate de Institutul Național de Statistică. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 6% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. Recesiunea economică ar fi apărut dacă două trimestre consecutive s-ar fi consemnat scăderi ale PIB-ului. În trimestrul II, scăderea a fost de 12,2% ca urmare a închiderii unei mari părți a economiei din cauza pandemiei.

Statistica susține că estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi sau concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei. Evoluţia Produsului intern brut trimestrial în perioada 2018 – 2020, calculată ca serie brută şi serie ajustată sezonier, este prezentată în tabelul care urmează.

Înainte de apariția informațiilor de la Institutul Național de Statistică, Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a anunțat că economia a crescut în al treilea trimestru. „Avem confirmarea că în trimestrul 3 a crescut economia și de aici pornim fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare”, a spus Cîțu. La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că sunt semne bune. „Sigur, nu trebuie să fim excesiv de optimiști, dar e clar că avem un trend de revenire”, a mai spus Orban. Totodată, BNR a spus că am avut parte de o redresare peste așteptări a economiei pe parcursul verii, ”susținută de programele guvernamentale și de măsurile de politică monetară ale BNR, care se va întrerupe însă probabil spre finele acestui an, sau chiar se va inversa ușor, pe fondul recrudescenței pandemiei și al restricțiilor de mobilitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Mda, Cum, necum,.. dar stă,.Nu pricep de ce au scuză economia pentru a introduce un blockdown de o lună și ascăpa de virus, plus a revigora sistemul sanitar,.. Devreme ce acum că stă crăcănat ușor poate scăpa de ouțe,.Pe de altă parte nu știu cine și cât timp vor mai acorda imprumuturi romaniei,. Deci,..și bolnav și cu economia moartă și foarte indatorat, ce-ai făcut bobiță ??

  2. Ursuletule se vede că stai in pădure,nu ai aflat că economia țării e foarte buna. Chiar domnul ministru Câțu a explicat azi. Ești total neinformat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.