Soluția care poate face din România un producător de aur

Centrul pentru Politici Locale solicită recuperarea ”poansonului” pentru ca România să redevină producător de aur garantat. Într-un comunicat trimis pe adresa redacției, se arată că „s-au împlinit 16 ani de când România a pierdut «poansonul», iar țara noastră a fost scoasă de pe lista producătorilor de aur. Suntem într-un context economic și social dificil, cauzat inclusiv de conflictul militar de la graniță, iar redeschiderea exploatațiilor miniere redevine nu doar o soluție viabilă care ne va scoate din criză, ci o obligație și responsabilitate a statului român!

Sectorul minier oferă avantaje directe deoarece poate crea locuri de muncă pentru 1 milion de oameni, statul român va câștiga prin exploatarea resurselor de subsol, iar comunitățile locale vor primi redevențe. Există și avantaje indirecte, deoarece în piață vor fi mai mulți bani, în vreme ce depopularea comunităților de munte, în care există potențial minier, va fi stopată.

Apel pentru redeschiderea minelor

Oamenii din zonele bogate, dar în același timp sărace, s-au săturat să ne lăudăm cu potențialul pe care îl avem. România, la fel ca multe alte state, a anunțat că intenționează să extindă extragerea resurselor de subsol.

«Pentru poziția strategică a acestei țări mari și puternice care se numește România, ar trebui să avem cea mai îmbelșugată și înfloritoare economie de pe continentul european căci strategic, noi suntem cheia și poarta Europei, nu coada ei. Europa națiunilor înseamnă unitate geo – strategică și militară dar fiecare țară membră este concurentă cu altă țară membră iar în fața concurenței neloiale trebuie să ne putem apăra. Industria extractivă, din România s-a aflat deseori în avanposturile dezvoltării economiei din Europa, oferind metode noi de identificare şi evaluare a resurselor minerale și petroliere, metode care s-au dovedit ulterior de o importanţă majoră în întreaga lume. Acum marile țări europene o dezvolta în timp ce resursa României zace blocată în sertarele unor instituții», a precizat Radu Ciobotea, președinte Centrul Pentru Politici Locale

Centrul pentru Politici Locale solicită statului să realizeze un plan strategic – coerent, pragmatic și sustenabil – care să repună România pe harta internațională a producătorilor de aur garantat. Acest lucru se poate realiza doar dacă vom începe demersurile pentru recuperarea ”poansonului”, brandului de aur, pierdut în 2006. Cu ajutorul poansonului, aurul poate fi valorificat la adevărata sa valoare, fără să fim nevoiți să apelăm la alte state și să plătim costuri nejustificate, care ne vor diminua considerabil câștigurile.

Minele de cărbune ar putea fi redeschise

Statul român are obligația să lucreze la un astfel de proiect alături de exploatatori și de specialiștii în acest domeniu. În lipsa demersurilor concrete pentru recuperarea „poansonului” tot ce se discută despre relansarea mineritului, în ceea ce privește valorificarea minereului aurifer, reprezintă doar vorbe în vânt, iar intențiile sunt doar la nivel declarativ.

Asociația Centrul pentru Politici Locale s-a concentrat, în ultimii 3 ani, în principal, pe reconversia zonelor miniere spre un mediu curat și crearea spațiilor și facilităților necesare pentru energia verde, în special eoliană, cu adresare la comunitățile locale (primarii, scoli, spitale etc). Demersurile asociației au pus accent pe zona Transilvaniei, în județele cu minerit închis – Alba, Hunedoara, Valea Jiului (CEH, dar și CEO), cu dezvoltare spre Bihor, dar și zona Maramureș.

Din 2019 și până în prezent, Centrul pentru Politici Locale, alături de partenerii săi, se implică direct și nemijlocit în problemele de mediu ce afectează comunitățile locale și soluționează, prin forțe proprii, aspecte ce țin de siguranța și sănătatea populației din fostele zone miniere unde problemele de mediu pot produce efecte negative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12
Author

16 Comentarii

  1. A pierdut pentru ca, ori a concesionat pe un termen limitat cu prelungire fara semnaturi sau avize, ori vandut pe 2 bani. Sa fim seriosi, chiar daca recupereaza poansonul, tot strainezia va avea prioritate la orice in Romania! Deh, e piata de desfacere si consum, nu si piata de productie globala, declarata de plavanul de lux impreuna cu guwernerul mieu Citu.

  2. Eu vreau sa fac un apel pentru dinamitarea Romaniei in speranta de a salva Europa de un alt razboi nuclear

  3. Nu mai bine ar da un comunicat de presă să explice românilor care sunt obligațile si drepturile cetatenilor în Colonii !!!..să știe și populimea cu ce se mănâncă asa zisa libertate!!

  4. Ce sa mai recuperezi,cînd toată Roamania a fost vîndută ? Ăștia de la CPL ,cred că traiesc in alta țară …

  5. productia mondiala de aur e de 3’000 de tone anual
    de 15 ani sau mai putin
    china are la dispozitie 1’500 de tone ANUAL
    india are la dispozitie 1’500 de tone ANUAL,
    din varii motive
    (tziganii din hindustan nu pot prelucrat atata aur;
    ne-oamenii din china NU AU FOLOS).
    simplu

  6. cu cele 3’000 de tone de aur ANUALE
    taman bine poti umple un „apartament” comunist
    de la podea pana la tavan;
    (doar uraniu e la fel de dens,
    indesat POLITIC).
    (aur-uraniu
    e o asemanare sonora,
    uranismul e indeobste cunoscut
    nu stim ce inseamna aurismul,
    maca-ti-ai!)

  7. Decidentii nu se gândesc la dezvoltarea țării la binele românilor. Cei care chiar decid sunt mana in mana cu „băieții destepti ” cu banditii de toate culorile .
    Ei se gândesc să mai „privatizeze ceva să mai vândă pe nimic din resursele țării. Pe nimic pentru tara
    doar comisionul-șpagă contează.
    PS. UN EXEMPLU DE INDOLENTA SI PROSTIE; in ce stadiu se află cele trei spitale regionale din cele 8 cate au fost la început?
    Dacă s-ar face o analiză corectă a guvernărilor din 2000 si până in prezent ar trebui sa fie cazate câteva sute de persoane , multe din ele cu funcții de demnitate publică.
    Un jaf intrun Stat MAFIOT și EȘUAT.

  8. Dacă România ar fi întradevăr o țară suverană, aurul, petrolul, gazul și cărbunele ar fi ale noastre și nu s-ar fi închis mine și exploatări pe bandă rulantă din 89 încoace, sub diverse pretexte. Dacă s-a redeschis, exploatat ori s-a prelucrat ceva, au făcut-o alții pe bun profit și redevențe după ce au dat șpaga la cine trebuia și chiar dacă erau cei mai performanți tehnologic n-au reușit să realizeze nici cel mai mic profit după care să plătească un impozit cât de mic statului român. Suntem conduși de niște hoți aflați în simbria unora de afară. Așa că nu o să vedem nici măcar un fir de aur pentru că nu ni se permite nici măcar să-l vedem.

  9. pe Manole unde este POANSONUL si de ce nu a mai vrut sa cumpere aur la 40 lei gramul. Gura Barza si alte mine au fost inchise de baietii destepti. Acum tot din cauza lor dam flaiment…

  10. Este valoros atata timp cat sta in adancuri. El in mod spiritual este o concentrare a „aurului” din univers, al Luminii, pare o aiureala aceasta definitie, dar nu si pt unii care inteleg ca atata timp cat sta in pamantul tarii atrage entitati de lummina a ingeri, sfinti, etc. El si sarea sunt altceva decat restul. Iar mare valoare a aurului e poveste. Rezerva noastra de 103 tone echivaleaza cu 4-6 miliarde de euro, iar la TV se comenteaza ca vaccinul lui CATU transferat de Ciolacu lui V Voiculescu si USR=ului, costa peste un miliard de euro, deci un sfert din cele 103 tone. Exploatarea lui inseamna munti dinamitati, steril depozitat si periculos daca are loc o alunecare si ape poluate. Totul pt a oferi 100 de locuri de munca la salariul minim pe economie. In schimb daca se dezvolta o industrie de produse finite precum piese auto, preparate din lapte/carne, etc. atunci randamentul este superior si poluarea redusa.

  11. Leul de Aur , ca sa aibe lumea Bani sa cumpere Miel de Paste , cu un leu !

  12. Pai când au închis minele și au disponibilizat oamenii nu au știut?Au distrus mii de familii și au lăsat oamenii fără loc de muncă ,au zis că Ceaușescu a distrus economia națională (propaganda )Au distrus breasla minerilor.Au făcut praf clădirile pentru mentenanță ,cantinele ,tot ce înseamnă infrastructura și utilaj minier.Astia ar trebui executați nu Ceaușescu.Dar prinde hotul scoate-i ochii: Petrică prin Elveția ,Gelu sa dat la fund Iliuță e bătrân etc.

  13. mai nou gabriwl resource si a facut ong si prostesc lumea!daca vreti sa extrageti bogatii faceti ca norvegia cont pe numele fiecarui cetatean roman in care ii bagati milionul de euro iar bogatiile sa fie extrase doar de statul roman fara inrermediari!altfel vom ramane ce suntwm deja o venezuela o tara cu resurse mari cu oameni saraci!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.