Dan Şova: „Curtea Constituţională nu poate cenzura o decizie politică!”

Senatorul PSD Dan Şova a explicat conjunctura şi motivele în baza cărora a promovat modificarea la legea Curţii Constituţionale. Şova a propus modificarea legii Curţii Constituţionale în sensul validării sau respingerii definitive de către judecători a unei hotărâri a Parlamentului, fie că este vorba de Senat, Camera Deputaţilor sau ambele Camere reunite. Iar suspendarea preşedintelui trebuie să urmeze, din punct de vedere constituţional, acest traseu.

Senatorul PSD spune că se impunea respectiva modificare pentru a împiedica un eventual abuz al actualei puteri în cazul revocării lui Mircea Geoană de la şefia Senatului. „Majoritatea parlamentară conjuncturală care e creată acum vrea să impună decizii care încalcă Constituţia. E vorba de intenţia de a-l schimba pe Mircea Geoană, deşi Constituţia prevede că preşedinţii Camerelor se aleg pe patru ani”, şi-a justificat el opţiunea.

Dan Şova a ţinut să infirme zvonul conform căruia Curtea Constituţională, în baza acestei modificări, este instituţia statului care ia decizia finală în cazul suspendării preşedintelui României: „Curtea poate să verifice doar dacă s-a îndeplinit procedura, nu şi decizia pe fond. Nu are însă aceeaşi certitudine a succesului în ipoteza în care Parlamentul ar trece peste un aviz consultativ negativ din partea judecătorilor, aşa cum s-a întâmplat în 2007, iar CC ar respinge în final definitiv – pe baza noii legi – decizia de suspendare. Asta ar fi lovitură de stat! Curtea Constituţională nu poate cenzura o decizie politică. La Curtea Constituţională nu se verifică decât îndeplinirea condiţiilor procedurale de suspendare, şi nu modul în care s-a votat”, a spus senatorul PSD.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.