Dați cetățenia română conaționalilor maramureșeni din Transcarpatia-Ucraina!

Deputatul social-democrat Daniel Ghiță a prezentat în ședința Camerei Deputaților din 9 noiembrie 2022 o declarație politică intitulată ,,Dați cetățenia noastră românilor din Transcarpatia-Ucraina!”, al cărei conținut îl redăm integral:

În regiunea Transcarpatia din Ucraina, situată lângă frontiera de nord-vest a României, în vecinătatea judeţelor Maramureş şi Satu Mare, locuiesc actualmente circa 50 000 de români, din care 96 la sută au declarat limba română ca limbă maternă la ultimul recensământ efectuat în statul vecin. Majoritatea acestora, respectiv 40 000, locuiesc compact în doua raioane situate în dreapta Tisei, care au făcut parte din Maramureşul istoric, respectiv în raionul Teceu (în localităţile: Apşa de Jos, Slatina, Strâmtura, Podişor, Peştere, Bouțu Mic, Bouțu Mare, Carbuneşti şi Topcino) şi în raionul Rahău (în localităţile Apşa de Mijloc, Biserica Albă, Plăiuț şi Dobric). În jur de 10 000 de români denumiţi volohi locuiesc în raioanele Velicoberzeniaschi (în localitatea Mircea), Ujgorod (în localităţile Kamianţa și Antaloviți), Perecin (în localităţile Simer, Turia Remeta, Turia Pasica, Poroscovo și Svaliavchi), Muncacevo (în localităţile Obava și Verhnia Vajnița) și Irsava (în localitatea Dolga).

Cetățenia română, principala și eterna doleanță

Cea mai importantă doleanță a românilor din Transcarpatia, respectiv a celor care locuiesc în raioanele Teceu şi Rahău, care au făcut parte din Maramureşul istoric, este legată de acordarea cetăţeniei române, având în vedere că, începând din luna octombrie 2012, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a început să respingă în masă cererile în acest sens ale românilor din această zonă, cu motivarea că nu au dreptul la cetăţenia română, conform Legii nr. 21/1991 ( legea cetăţeniei române). Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a invocat faptul că a adresat o solicitare (înregistrată sub nr. 26973/ANC/ 07.08.2012) Institutului de Istorie ”George Bariţiu” din Cluj Napoca pentru ”identificarea teritoriilor care au aparţinut statului român în diferite perioade istorice”, iar acest institut a răspuns, prin adresa nr. 691/01.10.2012, că teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, inclusiv zona istorică Maramureşul de Nord, cu raioanele Teceu şi Rahău, nu a făcut parte din statul român.

Maramureșenii din dreapta Tisei au votat Marea Unire la Alba Iulia

Răspunsul este eronat pentru că, până în decembrie 1918, românii din raioanele Teceu, Rahău şi Hust din Transcarpatia au făcut parte împreună cu românii din stânga Tisei din comitatul Maramureş, înglobat în Imperiul austro-ungar, iar din 1 decembrie 1918 şi până la 25 iulie 1921 fostul comitat Maramureş a intrat în componenţa statului naţional unitar român, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia participând și votând pentru unire și delegați ai românilor din dreapta Tisei. Mai exact, la acest eveniment epocal au participat patru delegați credenționali români din Transcarpatia, care s-au deplasat cu căruțe cu cai în capitala Marii Uniri.

După 25 iulie 1921 până la sfârşitul anului 1938 această zonă a intrat în componenţa Cehoslovaciei, din 1 ianuarie 1939 pânâ în 20 martie 1939 a intrat în componenţa Ucrainei Carpatice, iar din 20 martie 1939 până în 20 octombrie 1944 a intrat sub ocupaţia Ungariei hortiste, alături de românii din stânga Tisei, fiind reconstituit vechiul comitat Maramureş. Din 20 octombrie 1944 până în 24 august 1991 românii maramureşeni din dreapta Tisei alături de românii volohi din Transcarpatia au intrat în componenţa Uniunii Sovietice, în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene, iar din 24 august 1991 până în prezent fac parte din statul independent Ucraina.

Trei ani între fruntariile statului român

În urma unei solicitări a Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia” din 13.11.2014, această eroare a fost îndreptată prin răspunsul transmis de Institutul de Istorie ”George Bariţiu” din Cluj Napoca, cu nr. 807/21.11.2014, semnat de directorul Institutului, prof. dr. Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române, care atestă că zona istorică Maramureşul de Nord, cu raioanele Rahău, Teceu şi Hust din teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, a făcut parte din statul român. Răspunsul are următorul conţinut : ,,Teritoriul actual al regiunii Transcarpatia (zona istorică Maramureşul de Nord cu raioanele Rahău , Teceu şi Hust ) a făcut parte din statul român.

Până la sfârşitul anului 1918 teritoriile în cauză au făcut parte din Comitatul Maramureş, aflându-se sub jurisdicţia monarhiei dualiste austro-ungare, iar din 1 Decembrie 1918 până în 25 iulie 1921 au făcut parte din judeţul Maramureş, aflându-se în componenţa statului român.

Această situaţie rezultă din Decretul XVI publicat în „Gazeta Oficială” a Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului şi Ţinuturilor Româneşti din Ungaria , nr. 54/13.09.1919, p.414, în care se precizează că toate cele nouă circumscripţii electorale pentru alegerea deputaţilor, ale judeţului Maramureş de atunci: Vişău, Dragomireşti, Rahău, Sighet, Bârsana, Şugatag, Cîmpulung şi Teceu au făcut parte de facto şi de iure din componenţa Statului Român din Tabloul rezultatelor alegerilor generale pentru Adunarea Deputaţilor în Transilvania, Banat, Crişana, Sătmar şi Maramureş şi din Tabloul alegerilor generale pentru Senat , publicate în ”Monitorul Oficial al României” nr.171 din 18 noiembrie 1919, pp. 9640-9642, respectiv nr. 172 din 19 noiembrie 1919, pp. 9718-9719.”

Autoritatea Națională pentru Cetățenie doarme în cizmele statului

Deși au trecut 8 ani de la primirea acestui răspuns, Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a flexibilizat, darmite să fi accelerat, procedura de acordare a cetățeniei române pentru conaționalii noștri din dreapta Tisei. Se pare că guvernele și alte autorități de la București n-au vrut să supere regimurile de la Kiev, devenite opresive la adresa românilor și a altor minorități naționale în ultimii ani, nici măcar cu o floare a recunoașterii și recunoștinței. În schimb, Ungaria, o țară mai mică și mai ostilă Ucrainei, acordă în masă cetățenia ungară maghiarilor din Transcarpatia, care sunt reuniți într-o comunitate de circa 200 000 de persoane.

Solicit, pe această cale, Președintelui, Parlamentului și Guvernului României, precum și Autorității Naționale pentru Cetățenie, să rezolve de urgență problema acordării cetățeniei române conaționalilor noștri din Maramureșul istoric înglobat fortuit, în urma unor vicisitudini ale istoriei, în Ucraina.

 sursa foto https://www.facebook.com/botosdeapsa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Valer Marian 280 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sigur că nu a făcut-parte din statul rromin!
    Că javra nemernică brătiană a cedat practic în 1919 teritoriul (din poziția de prim-menestrel dă doi bani pus de urecheatu’ Ferdi’, a cerut armatei Regatului să se retragă la sud de Tisa) pentru a-l lăsa armatei cehoslovace, ca să se pună-bine cu Beneš! …o ȘPAGĂ MITICEASCĂ cu frontierele, pentru ca el să ajungă cu Beneš (pus președinte al Cehoslovaciei, cum Iuliu Maniu a refuzat să fie al Transilvaniei independente) într-o relație mai bună decît o avea acela cu Iuliu Maniu după zeci de ani de activitate politică comună în Imperiul Austro-Ungar. Degeaba a protestat P.N.R. din Transilvania că MITICUL NU ARE DREPTUL SĂ CEDEZE UN TERITORIU CE APARȚINEA Transilvaniei (la acel moment, nici Transilvania nu făcea-parte din statul rromîn! abia după tratatul de la Trianon, în 1920, Regatul nevolnik al Rromînikăi a primit teritoriul Transilvaniei!). Dacă Avtoritatea dă că’at Națioanală întreba ce alte teritorii nu au aparținut statului rromîn la data la care Maramurășul de Nord a fost înglobat în Republica CehoSlovacă nou-apărută, ar fi primit răspunsul că nici Transilvania, de la Tisza din nord la maramurășeni și pînă la Dunav în sud la bănățăni nu aparținea miticilor! Așa se explică răspunsul Clujului:
    „Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a invocat faptul că a adresat o solicitare […] pentru ”identificarea teritoriilor care au aparţinut statului romîn în diferite perioade istorice”, iar acest institut a răspuns, […] că teritoriul actual al regiunii Transcarpatia, inclusiv zona istorică Maramureşul de Nord, cu raioanele Teceu şi Rahău, nu a făcut parte din statul romîn. Maramureșenii din dreapta Tisei au votat Marea Unire la Alba Iulia”!
    ÎNTREBARE PARȘIVĂ $$oroșizdă miticească! Avtoritatea dă că’at Națioanală trebuie băgată LA PUȘCĂRIE, pentru TRĂDARE DE ȚARĂ!

  2. Desi romani din maramuresul istoric au dreptate, problema ar deschide „cutia pandorei” deoarece starea de dubla cetatenie are implicatii din multe puncte de vedere (social, economic si politic). In UE problema s-a rezolvat prin desfiintarea vizelor si unificarea legislatiei intre tarile UE asa cum si romanii nostri din UE stiu foarte bine. Ucraina va ajunge pina la urma in UE si atunci problema lor se va rezolva in baza legislatiei UE. Din nefericire orice schimbare a granitelor si a regimului cetateniei a avut, are si va aduce suferinte celor afectati.

  3. ViseaZă frumos ! Să citească atent Legea Popoarelor Autohtone/Indigene votată de neo-naziștii de la Kiev.
    Dacă tot nu înțelege, să ADMIRE panoul cu „Basarabia e Ukraina” de la intrarea în Odesa…?

  4. Trădătorul, sau prostănacul, după caz, a luat-o pe urmele lui Marga ce-a dat, din vorbe, Transcarpatia, parte a Maramureșului, Ungariei.
    În politică nimic nu se-ntîmplă din întîmplare. Dacă se-nmtîmplă înseamnă că așa a fost plănuit. (F D Roosvelt)

  5. @ Calin 14:05
    Trădătorul cui ? Ești urkan și te-a luat gura pe dinainte ?
    E normal ca teritoriile locuite ACUM de români și având graniță comună cu România să revină la Țara Mamă, dacă oamenii de acolo vor asta. La fel pentru ungurii din UrkHaina, rușii sau polonezii de acolo.
    Cu atât mai mult cu cât neo-naziștii urkani au ajuns să se creadă Buricu’ Pământului, popor „superior” și alte aiureli. Vezi Legea Educației sau Legea Popoarelor Autohtone/Indigene, votate de poporul „superior”…?

  6. He, (editat),.Azi ca ukran ai mult mai multe avantaje decât ca român..Poate nu știi cum unii români patrioți se dau drept ukrani in europa,.Păi casa, masă , banii de buzunar și alte finețuri,..Poți ca român din astea ?? După român se scuipă de decenii,.Nu știi ??

  7. Ia vedeti cati din cei tineri care au curajul sa spuna ca mai sunt romani, mai cunosc limba romana.
    Este Romania acum o tara cu care sa te mai mandresti ca esti roman?……[Rumburak]

  8. Atita timp cit guvernantii ,presedintele tarii, micutul Bogdan Aurescu, nu simt nimic pt. Romania si pt. romani,nu se va putea schimba nimic asa cum isi doreste Daniel Ghita sau milioanele de romani.Acest nucleu mafiot a vindut strainilor incepind cu 1989 si pana la ora actuala, totul din tara,nu mai exista nimic care sa apartina romanilor.Sintem la ora actuala la mana Bruxellului si al americanilor care ne constring si ne obliga sa respectam tot ce vor ei.

  9. Bravo!
    Nu trebuie sa ne uitam teritoriile furate si pe conationalii nostri!

  10. Acest lucru este CU ADEVARAT CORECT si trebuie facut.Nu exista NICI O JUSTIFICARE VALABILA ca sa nu se faca!Am vazut pe You tube un filmulet despre volohii din Ucraina si m-a durut sufletul…

  11. Adică ne-au furat ținuturi, cînd nu le-au dat (vezi primul comentariu), ne-au dezrădăcinat frații și în loc să cerem dreptate sau, mai bine, să ne facem dreptate vreți să dați cetățenie românilor lăsați în alte granițe decît să-i aducem înapoi cu ținuturi cu tot? Cu ce-i ajută acea cetățenie decît la mutarea lor în România Micșorată și pierderea pt totdeauna a acelor pămînturi?
    Dar dacă sînteți străini sau BOTuri îmi răcesc gura degeaba. Cu vaccinați mai e nădejdie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.