Datoria guvernamentală a crescut

Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2023, la 731,28 miliarde lei, faţă de 712,12 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 50,1%, de la 48,7% în aprilie 2023.

În a cincea lună a acestui an, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 697,84 miliarde de lei, de la 679,87 miliarde de lei în aprilie 2023, iar cea pe termen scurt a crescut la 33,44 miliarde lei, de la 32,248 miliarde de lei în luna precedentă.

Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 609,37 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 110,414 miliarde de lei.

Datoria în euro se ridica la 312,386 miliarde echivalent lei, cea în monedă naţională la 342,316 miliarde de lei, iar datoria în dolari americani la 75,392 miliarde echivalent lei.

Datoria administraţiei publice centrale era, la finele lunii mai 2023, de 712,509 miliarde de lei, în urcare de la 692,743 miliarde lei în aprilie, din care 679,102 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în lei (327,674 miliarde de lei) şi în euro (308,266 miliarde de lei, echivalent).

Datoria administraţiei publice locale a scăzut la 18,774 miliarde de lei, de la 19,376 miliarde de lei în aprilie 2023, din care 18,739 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Datoria internă a administraţiei publice era, în mai 2023, de 351,174 miliarde de lei (24% din PIB), din care 337,181 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 13,993 miliarde de lei datoria administraţiei locale.

Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 380,108 miliarde de lei (26% din PIB), din care 375,327 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,781 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

20 de Comentarii

  1. „Datoria guvernamentală a crescut”

    -exact:
    ramane ca creditorii (internationalisti, globalisti)
    sa arate ca au fost de buna credintza,
    ca au facut ” due diligence „,
    ca s-au asigurat ca totul este LEGITIM.

  2. În PIB-ul coloniei preponderente sunt malversațiunile FINANCIARE (cămătăria , specula – dobânzi PROHIBITIVE aplicate la dobănzi ANTERIOARE ! ). Apoi împrumuturile *fără număr * ale maneliștilor Câciu și Câțu – pt. dobânzi scadente , *principalul se rostogolește , crescând amețitor un pasiv-140mld. Euro , pe care voi îl socotiți la PIB , la fel ca SOCOTITORII de la fostele CAP. Profiturile uriașe externalizate de multinaționale , care n-au nici o treabă cu Bugetul Coloniei sunt de asemenea socotite la PIB , SOCOTITORILOR de C.A .P ! Dar ce produse aveți ^pe bune^, no comment . *DEȘEURI importate de la *cârpe la *rable , iar la export ca acum 150 de ani – cereale , animale vii, bușteni, sare , gaze naturale , ape minerale.( PE CARE LUAȚI *praful de pe tobă *-cât și când vrea să vă dea $BIRARUL!)

  3. Continuare:Industria nu mai e demult ce știam noi – Oțel , polietilena , îngrășăminte, tractoare etc. Industria e HORECA , EUROVIZION , VIDEO- CHAT , SPA , CĂMĂTĂRIA , PARIURI , AMANET etc.De la acești Maneliști , cocalari și pițipoance vă colectați veniturile bugetare ?(Mulți din ei/ ele au și *servicii la instituții bugetare) Milogiți-vă la multinaționale să lase aci ceva frimituri . Atunci, care mai sunt *serviciile* ? ^SERVICILI e ^Guvernul , SPP , JUSTEȚEA , TVRL , DIGI , A3 etc. Astea *trebă subvenționate ca și noua industrie. D-aia subvenționăm energia la HORECA , ca să poată *serviciile să *petreacă acolo industrial.

  4. Si, uite ca Romania a ajuns exact ca Spania imediat dupa 1990, datoria tarii nici la ora actuala nu a fost achitata nici la jumatate din imprumuturi, dar, terenurile sunt hranite industrial(am mai scris) pentru exporturi masiv si nu numai, putin mai avea si ajungea Grecia in aceeasi situatie, dar Romania nu a tras frana de mana la extinerea confortului, luxului si furaciunilor incat, peste ceva timp, vor da coltul mare parte din luxosii nesimtirii si datoria tarii nu e achitata. Vor plati nepotii nepotilor nostri bataia de joc a nesimtirii pentru confort si furaciuni personale si de grup.

  5. Pana cand o tot freacă ai noștri cu buna știință a globalistilor?

  6. Datoria imensă se raportează la un PIB umflat de inflație si din pix.
    E ceva mincinos pt a ascunde putin o situatie financiară dezastruoasa !
    E FOARTE grav!
    PS. Una din cele mai rusinoase si tradatoare situații;
    Austria o tara mica dar cu instincte coloniale si pradatoare a pus la pamant o prada mare, ROMÂNIA!
    PENTRU MINE E O MARE RUȘINE !
    PETROL, GAZE, BĂNCI, PĂDURI, ETC.
    CIUCĂ SI AI LUI AU PRELUNGIT CU INCA 15 ANI CONCESUUNILE CATRE OMV! A intrebat poporul roman? Cu cine s-a sfătuit?
    Anul acesta 2023 ROMANIA trebuia sa renationalizeze petrolul si gazele!
    Trădătorii au facut pe dos!
    Austria isi bate joc de ROMANIA intrun mod GOLANESC! Vedeti si cazul Schengen!
    TRADATORII IN FRUNTE CU IOHANNIS nu au nimic împotrivă.

  7. Pot lucra bugetarii din administratia centrala si locala pe jumatate de leafa un an , ca ei nu fac sacrificii niciodata, ei doar se duc la vot !

  8. Democrația funcționează de împrumuturi… suntem datori înseamnă că evoluăm conform democrației …. dacă strângeam bani era comunism … strângi să ce ? Duce la involuție ne abținem până murim ……

  9. de ce va jeliti? Ce nenorocire este ca aveti/avem un imptrumut de 50% din PIB? Ca sa-ti iei un imprumut pe 30 de ani este suficient 40% din venit. Tara are un PIB care se poate mari, anul acesta cu 2-3% …Parca sunteti niste bocitoare unele tari au deficite uriase, atele au imprumuturi peste 100% din PIB cum este Grecia sau Germania si n-am auzit sa dispara din Lume. Romanii se pare ca au darul sa dramatizeze totul, sindromul „drobul de sare”…Vaitati-va jeliti-va linistiti, oricum veti trai cate zile v-a dat Dumnezeu mai multe sau mai putine…

  10. Tara va intra ,probabil, cat de curand in faliment , cand nu-si va mai putea achita imprumuturile contractate ! In situatia asta bancile creditoare vor cauta, firesc, sa-si recupereze pagubele! Deci ; adio Portile de Fier si toate celalalte hidrocentrale , adio , Nuclearelectrica , adio Termoelectrica (daca mai e ceva), adio bogatiile subsolului (metale neferoase, gaze , petrol), adio paduri , adio Casa Poporului, portul Constanta , Tarom , pamantul arabil/agricol etc.,etc. Desigur, niciun vinovat , dupa 33 de ani de jaf si coruptie! Suntem rusinea Europei; aici ne-au adus , coruptii, jefuitorii si habarnisti autohtoni! Dragilor , va amintiti, vreun caz, unul singur , cand guvernantii sa fi raportat , poporului roman , ce au facut cu banii imprumuntati pe spinarea lui , cum i-a cheltuit si cu ce eficienta ? CUCU! Cum spuneam , niciun vinovat! N.B.Poate sa se intample vreun miracol ….!

  11. Avem 1,5 milioane de bugetari, adica dublu, avem 600 de parlamentari, adica triplu, avem pensii speciale la nivelul elvetienilor, sa plateasca prostimea gaurile!
    Sii apoi, nu ea voteaza FSN ul de 33 de ani?

  12. @ Didos 16:33
    +10 !?
    Sa nu excludem posibilitatea de a EXPORTA niște CARNE DE TUN Românească în Urcaca…?

  13. NATO te vrea indatorat ca doar asa executi Ordinul!!…E bine sa fii indatorat pentru ca poti umple rafturile magazinelor cu Cutii, in acest fel pacalesti populatia care crede ca traieste bine prin mecanismul Cumparam pe Caiet…Bine, si populatia deabia asteapta sa fie pacalita ..Populatia e multumita ca magazinele sunt pline fara a pretinde munca si efort….In fond, unde se munceste in Romania? La privati? E asa greu sa pui marfa pe raft?

  14. @ Didos.Nu excludem posibilitatea de export carne de tun autohtona.Ciolacu,ciuca si ciolanis ….nu .Ei sunt crema acestei natii.In Romania se munceste…pe hartie.Taranii,ma mir ca mai muncesc.Cand vor intra si ei in greva…sa te tii !

  15. Pai sunt disperati sa puna biruri mai mari pe ceea ce aveti, case, masini, terenuri. NU MAI EXISTA INDUSTRIE ROMANEASCA ASA CUM A FOST IN COMUNISM, UNDE IMPRUMUTASEM BANI DAR CONSTRUIAM CU EI FABRICI. AM DAT IMPRUMUTUL INAPOI SI AM RAMAS CU fabrici ce puteau produce mai departe. Oamenii aveau slujbe, educati, cumparau apartamente, populatia a crescut. Sistem de sanatate gratuit pt toti.
    Acum…datori, si asteptati sa vedeti marele jaf, cand vor veni si va vor taxa si ce nu aveti. Asa ii vor executa pe saraci pt ca nu isi vor putea plati taxele si multi isi vor vinde sau li se vor lua casele. 90% proprietari? Stati sa vedeti falimentul. Inca nu v-au intrat in case. Intrebati-l pe MOROMETE. Se intorc timpurile.

  16. Gaura neagra înghite Romania.. Și in frunte cu patrioți imbecili ortodocși tuciurii, cu diploma cumpărată, nu ai nici o șansă bre..

  17. Orice tara care are datorii e o tara condusa de tampiti incompetenti. Valabil pentru absolut orice tara.

  18. Asa se conving pentru a suta oara moldovenii ca o unire cu Romania ar insemna si pentru ei falimentul. De bine, de rau, ei inca se descurca bine fara a fi datori vanduti cuiva. Iohanis si-a facut datoria cu ajutorul guvernelor MELE. Nici un imprumut nu s-a facut fara a fi aprobat de el.

  19. Banii se termină doar pt noi cei mulți. Pt cei ce-i fac din piatră seacă, din pix, sînt sac fără fund. Datoria este doar pricină de a pune biruri pe oameni iar birul este, de fapt, cel mai ușor fel de ne ține-n lanț. E din pix.
    Se zvonește că guvernele, administrațiile locale (poate doar cele ale orașelor, orașelor mari) și companiile (poate doar cele mari și majoritatea celor mijlocii) au contabilitate dublă: cea oficială, mincinoasă, ce ne-o vîntură și alta adevărată ce-o prezintă stăpînilor.
    Că azi destui bugetari au salarii peste 20 de mii de lei net, în mână, nu este acoperit de plus valoare față de 1989, dimpotrivă. Și atunci de unde. Nu mai vorbesc de oamenii de afaceri ce, toți, au făcut averi din afaceri cu statul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.