De ce avem medicamente scumpe! Explicațiile producătorilor

Pacienții din România plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de preț și de taxare stabilite de Guvern, la care se adaugă creșterea accelerată a costurilor de producție, generată de pandemie și de războiul din Ucraina.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) trage un semnal de alarmă că peste 3000 de medicamente generice au dispărut de pe piață, ceea ce creează un paradox – pacienții au la dispoziție medicamente inovative (cu un preț mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu până la 80% mai ieftine).

APMGR solicită Guvernului României implementarea de urgență a unor măsuri care să asigure accesul pacienților români la sănătate și care să protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea prețurilor cu rata inflației, cel puțin pentru medicamentele de până în 50 RON, și alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.

O primă problemă a producătorilor de medicamente generice o reprezintă creșterile de preț la nivel global ale tuturor componentelor care intră în producția de medicamente (energie, transport, materii prime și ambalaje). Deși aceste creșteri sunt între 20% și 300% față de anul 2021, prețul medicamentelor nu poate fi crescut, deoarece este reglementat de către Ministerul Sănătății.

Pe lângă inflație și limitarea prețurilor la medicamente, există însă și o problemă a taxei clawback. Medicamentele generice de import compensate 100% și cu prețuri până la 50 de lei plătesc o taxă clawback de peste 28%, deși Legea 53/2020 prevede 20%. Diferența este dată de faptul că taxa se calculează la prețul de raft, preț care include adaosurile comerciale și costurile cu distribuția.

Astfel, inflația și taxa clawback mai mare decât prevede legea afectează în special medicamentele generice, peste 3000 dintre acestea ieșind de pe piață în ultimii ani.

Pe măsură ce medicamentele generice cu preț mic, cele mai împovărate de taxare în acest moment, ies de pe piața din România, CNAS ajunge să cheltuie tot mai mult din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, deoarece va compensa medicamente mai scumpe.

„În momentul în care pacienții nu găsesc medicamentele ieftine, cu siguranță vor renunța la tratament. Iar dacă vorbim de boli cronice, e grav, pentru că viața pacienților e în pericol. Iar pe termen lung, cheltuielile statului cresc exponențial.

Vorbim mereu că avem sau ne dorim să avem un sistem de sănătate centrat pe pacient, dar, de fapt, Guvernul are primordial în vedere cheltuielile pe termen scurt.” spune Radu Gănescu, președinte COPAC.

În întreaga lume, medicamentele generice și biosimilarele reprezintă soluția pentru creșterea accesului la tratament, întrucât ele înseamnă mai mulți pacienți tratați din aceeași sumă de bani.

„O compensare de 50% sună bine, dar dacă e la un medicament scump, poate să fie înrobitoare. Am pacienți care nu își permit aceste costuri. Trebuie să ținem cont că un pacient ia mai multe medicamente pe lună și are și alte cheltuieli. Nu poți să lași pensia la farmacie! Pentru o bună parte a populației, existența genericelor pe piață îmi permite să fac medicină conform ghidurilor de practică”, pune dr. Daciana Toma, Medic Primar Medicină de Familie, vicepreședinta Societății Naționale de Medicina Familiei.

Un studiu realizat recent de IQVIA arată că 70% dintre pacienții români se tratează cu generice și numai în perioada 2015 – 2021 au determinat economii e peste 780 de milioane de euro la bugetul CNAS.

Cu toate astea, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia, de două ori mai puține decât Cehia și de șase ori mai puține decât Germania. Există, deci, o oportunitate foarte mare de a genera economii suplimentare prin intrarea pe piață a unor noi medicamente generice.

„Există soluții! Alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice și ajustarea prețurilor de până în 50 RON cu rata inflației pot scoate din impas accesul pacienților la medicamente generice. Guvernul, prin Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor, trebuie să intervină de urgență pentru a corecta această situație paradoxală care face fabricarea și importul medicamentelor generice extrem de dificile. Solicităm Guvernului să formeze un consiliu interministerial și să pună în aplicare aceste soluții.” spune Daniel Bran, vicepreședinte APMGR, Director General Accord Healthcare România.

Medicamentele generice sunt echivalentele medicamentelor originale ale căror brevete au expirat. Ele conțin aceeași substanță activă ca și produsul original, fiind echivalente din punct de vedere al dozei, concentrației, căii de administrare, siguranței, eficacității și indicațiilor terapeutice.

„Oamenii pot rămâne cu senzația că medicamentele generice, pentru că sunt mai accesibile ca preț, sunt mai puțin eficiente. Dar acest lucru este fals! Un brevet expiră după 10 ani sau chiar mai mult, pentru că există posibilitatea de prelungire. Or, în acești ani, știința și tehnologia de fabricație evoluează, așa că formulele genericelor sunt de multe ori îmbunătățite față de formulele medicamentelor originale”, spune Simona Cocoș, președinta APMGR, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4606 Articole
Author

10 Comentarii

  1. -cererea si offerta!
    (problema e de ce sint unii care au nevoie de medicament,
    e o problema politica nu medicala!)

  2. Pentru ca de Mafia Medicala are cheltuile colosale iar schema de extorcare, folosind frauda numita ,,frica de boala”, merge de minune. Industria medicamentelor cumpara profesori, sefi de departamente, medici sefi, academicieni, politicieni, avocati, mass media pentru a le sustine cauza. Apoi cand gugustiucii se agata in cercul vicios al tratamentelor toxice paleative alopate, pot face cu preturile absolut orice doresc. slava

  3. Intrebarea corecta ar fi: De ce la noi toate-s scumpe?
    Raspuns: ptr ca avem excedent de speculanti, in orice domeniu si ptr ca romanu-i prost si inghite orice ii bagi pe gat.
    Ia sa iasa si la noi in strada, ca aia din Franta si Grecia……[Rumburak]

  4. Inrebarea corecta este: de ce permite guvernul roman santajarea pacientilor de catre producatori, cand vor invata parlamentarii ca suferinta oamenilor nu este loc de profit ?

  5. Dacă aș avea o televiziune (cred că îmi voi face un site) aș prezenta zilnic omului că dacă mănâncă adecvat și își face 280 de minute exerciții fizice 90% din ei nu vor avea probleme de sănătate grave ……. este dovedit dacă toți am face asta industria farmaceutica ar ajunge la 10% din capacitatea ei ….. Nu știți cât de bine și liberi vă simțiți o să vedeți in primul rând că trebuie mult mai puțină mâncare …. veți descoperi un hobby care vă face să vă simți foarte bine și ieftin … veți rade mai mult veți dormi mai bine și nu veți mai avea frici vă veți simți liberi de la sine ….90% din boli pe căpătăm pentru că nu avem grijă de corp …nu există educație in alimentație cât trebuie să mănânci si ce să mănânci …… și de ce trebuie să facem mișcare … mișcarea este strâns legată de sistemul nervos…… începeți cu sport ……80% din populație de peste 40 de ani are grăsime pe vasele de sânge ….

  6. Colesterolul de pe artere nu dispare prin exercitii fizice, intreaba un cardi-olog. Autocuratirea lor se face noaptea, prin somn, cand organismul trece pe functia de service.

  7. General Acord Healthcare? Clawback tax? Zentiva? CINE sunt astia si cum au ajuns sa puna monopol pe sanatatea romanilor? Maine i-as zbura din tara si tot ce e medicament „generic” ar fi produs sub licenta guvernamentala. L-as cheama pe Arafat si daca in 3 luni nu asambleaza o linie pt a produce medicamente generice sub orice licenta in Romania l-as expulza. Dupa care as infiinta un Institut Farmaceutic unde cei mai buni studenti romani vor avea parte de fonduri guvernamentale pt a asigura securitatea sanatatii romanilor. Am mai spus si repet: daca o tara nu reuseste sa asigure fiecarui cetatean sanatate si educatie gratuita, acea tara e o tara falita. Asa ca…referitor la acest articol, NU LASATI SANATATEA ROMANILOR IN MANA ENTITATILOR PRIVATE. LUPTATI PT VIITOR, PT O TARA INDEPENDENTA SI SANATOASA.

  8. Preturile sunt exagerate pentru că și în acest domeniu exista otrava mafiei PSD PNL și a securiștilor și avortonilor lor

  9. Oameni buni si intelepti, dupa 1990-2.000, tot ce e import are in conpozitie iarba si de asta e scump, astea nu vindeca nicio intepatura, dar e moarte lenta si sigura, debutul fiind memoria imprastiata pana la uitare, apoi apar semnele pe piele dar organismul e deja afectat. Am mai scris despre asta, extinderea acestor fabricatii a debutat prin 2003-2004, initial pe saracia din africa si dupa, extins spre europa centrala. Obligatoriu trebuie sa intram pe consum tratament naturist ca sa putem rezista si trai in conditii cat de cat satisfacatoare. Asadar, afacerile de sute de mii miliarde euro, continua cu brio prin orice metode.

  10. Pentru că e democrație, e capitalism, iar statul doar impozitează el nu se interesează dacă pentru producerea unui medicament s-a băgat 10 lei și la raft ajunge la 50-100 de lei. El doar pune taxe pharma, TVA și gata. Apoi șifonează banii de la asigurați plus taxe în buzunarul giganților pharma 😀 Sistemul e perfect. Ce dracu puneți întrebări stupide? …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.