De ce continuă Chevron explorarea gazelor de şist în judeţul Vaslui?

Chevron îşi poate desfăşura în continuare activitatea în judeţul Vaslui, după ce Tribunalul Iaşi a respins cererea Grupului de Iniţiativă a Societăţii Civile Bârlad (GISC) de suspendare a efectelor acordurilor de mediu obținute de companie.
Sentinţa Tribunalului Iaşi nu este însă definitivă.

Procesul a fost intentat de GISC în 2013 împotriva Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui şi companiei Chevron România.

GISC solicita suspendarea efectele acordurilor de mediu pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Popeni – Găgeşti şi Păltiniş – Băceşti.

Astfel, cum acordurile de mediu obţinute de APM Vaslui rămân, Chevron îşi poate desfăşura în continuare activitatea de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui.

Compania Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.
De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliştea – Pungeşti şi Puieşti.
La începutul lunii mai, Chevorn a început lucrările de foraj în comuna Pungeşti, în pofida opoziţiei ferme din partea comunităţilor locale.

La sfârșitul anului 2013, Chevron a trebuit să-și amâne operațiunile de explorare din cauza protestelor localnicilor și susținătorilor de mediu care se opun exploatării gazelor de şist.
Oamenii se tem de fracturarea hidraulică, o tehnică controversată de extracţie care constă în injectarea apei şi a chimicalelor în rocă, pentru a elibera gazele.
Zona în care Chevron a început operaţiunile a devenit “zonă specială de securitate”, fiind păzită de poliţie.
Măsurile de securitate îu obligă, de asemenea, pe toți cei care trec prin zonă să se legitimeze.

Chevron spune că gazele de şist reprezintă o sursă de energie indispensabilă pentru Europa și invocă criza din Ucraina, țară importantă pentru tranzitul gazelor ruseşti către Europa.
Extracţia gazelor de şist este însă contestată de organizaţiile pentru peotecţia mediului și spun că sunt extrem de dăunătoare pentru mediu și viața oamenilor.
România, spre deosebire de multe ţări din Estul şi Vestul Europei, nu este dependentă în proporţie însemnată de gazele din Rusia, deoarece este producătoare de gaze.
Anul trecut, țara noastră a importat însă din Rusia doar 10% din necesarul de gaz, nefiind dependentă într-o proporție prea mare, comparativ cu alte țări din Estul și Vestul Europei.

La jumătatea lunii mai, Victor Ponta a mers în județul Vaslui. Acesta nu s-a bucurat însă de o primire prea călduroasă.

Reprezentanţi ai „Mişcării de Rezistenţă” de la Pungeşti care se opun explorării și exploatării gazelor de șist l-au huiduit pe premier și i-au cerut demisia.

Manifestanții au scandat „Demisia, Demisia”, „E țara noastră, apărăm”, „Ponta, scoate sonda”, „Rușine, rușine să vă fie”, „Liviu Dragnea la pușcărie”, „Reprezentați o clică comunistă”.

Ponta, la rândul său, le-a spus de la distanță „Bună ziua” protestatarilor, aplaudând în același timp, apoi s-a urcat repede în mașina care îl aștepta. În timp ce mașina lui Ponta pleca, din mulțime s-a auzit scandând: „La revedere Ceaușescu”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.