De ce educație responsabilă?

                                                             După ce publici o carte, este rândul cititorilor să vorbească.

           De aceea răspund aici doar la întrebări pe care mi le-au pus cei care au luat în mână cartea mea recentă (Educația responsabilă. O viziune asupra învățământului românesc, Editura Niculescu, București, 2019): “la ce se referă educația responsabilă? De ce educație responsabilă? Până acum nu a fost educație responsabilă?” Răspunsul meu este că această carte este din capul locului reacție la ceea ce a dus învățământul românesc în criza gravă de astăzi. Cartea prezintă o viziune de reformă.

Mai întâi cartea reacționează la mai multe fapte. Le enumăr succint.

Ea este reacție la folosirea inadecvată a termenului de reformă după anul 2000. Este vorba, în esență, de confuzia între reformă și măsuri care plac cuiva (de pildă, modificări de curriculum la diverse discipline), de confuzia între reformă și măsuri de amănunt (de pildă introducerea echipării electronice) și de confuzia între reformă și promisiuni electorale. S-a ajuns, din nefericire, în situația în care confuziile exced gândurile limpezi și responsabile.

Cartea este, apoi, reacție la considerarea sistemului de învățământ ca ceva ce se raportează doar la sine, în loc de a-l privi prin prisma consecințelor economice, sociale, culturale. Doar ca un exemplu, în 2011 s-a adoptat legea educației, iar acum, datorită numeroaselor erori de reglementare din legea însăși, se trag consecințele nefaste. Place-nu place, legea este sursa majoră a sărăciei de idei, dificultăților și eșecurilor din învățământul românesc de azi. Ca rezultat, între altele, al acestei legi se petrece cea mai mare fugă a oamenilor de și din sistemul de educație al României în epoca postbelică.  Destul să faci o anchetă printre elevii de liceu, studenți, părinți, cadre didactice pentru a avea dovezi de neclintit. Statisticile sunt nimicitoare.

Cartea este, de asemenea, reacție la adoptarea de măsuri în învățământ fără fundamentare. De exemplu, reforma din 1977-2000 avea – cum se poate vedea pe documente – fundamentare economică, sociologică, antropologică, pedagogică. Ulterior nu s-a mai atins asemenea fundamentare. Singura fundamentare a reformei educației este astăzi ceea cred unii sau alții. Or, nu se pot face reforme pe simple păreri sau experiențe limitate, indiferent ale cui sunt.

Cartea este, totodată, reacție la imitarea fără înțelegere. Reafirm că programele internaționale PISA și Bologna nu s-au bucurat în România de înțelegerea sensului lor și au căpătat – în comparație cu alte țări – o aplicare mecanică și birocratică, firește contraproductivă. Se poate asigura „pregătire în condiții de seră”, cum este pregătirea de vârfuri, eventual „olimpici”, dar aceasta nu mai spune destul despre sistemul de învățământ.

Pe de altă parte, sunt numeroase vocile care pledează pentru tot felul de măsuri de fapt sectoriale, având tot felul de revendicări, mai mult personale. Capacitatea de a considera ansamblul și de a-l gândi propriu-zis este la tot mai puțini. Asupra prăbușirii acestei capacități atrag din nou, insistent, atenția.

Cartea este și o reacție la evaluarea oamenilor în țara noastră. Așa cum se practică, evaluarea persoanelor la noi nu numai că diminuează efectiva pricepere, pentru orice post, dar lasă loc subiectivismului (notare după ureche, intervenții din culise, desemnări unipersonale, pile, etc.) pe toată suprafața instituțiilor publice. La propriu, democrația nu înseamnă, totuși, demontare a meritocrației și confuzie a valorilor, oricât de mulți împing astăzi lucrurile în acea direcție.

Observăm ceea ce s-a aglomerat la vârful instituțiilor – nu absolvenți valoroși, devotați interesului public, ci cohorte de  neisprăviți care cred că istoria începe și se sfârșește cu ei sau care aplaudă erori și așteaptă funcții. Ar fi oportun să se facă și în România actuală o cercetare a nivelului de absolvire și a pregătirii profesionale ale celor care decid astăzi soarta țării.  În Franța s-a făcut asemenea cercetare. În orice caz, un ziarist a și lansat la noi “provocarea” arătând, pe date ținute la secret, că la noi s-a ajuns ca absolvenții de 6-7 să aresteze absolvenți de 8-10 sau să-i lovească cu „justiția” instrumentalizată sau cu alte instituții  desfigurate. Iar un eminent economist a arătat, cu statistici irefutabile, consecințele dureroase – între care neputința de a atinge în țara noastră parametri ai producției, ai absorbției de resurse europene, ai înfruntării globalizării pe care alte țări, cu premise mai puține, i-au atins de mult.

La ministerul educației – după ce s-au numit ca miniștri inși care au meditat odrasle de generali sau au dus valiza unor progenituri de șefi  prin gări europene, dacă nu cumva persoane care au amenințat  că trec de partea opoziției – s-a ajuns azi, cum ne spun cei mai integri ziariști, la situația în care ministrul și-a susținut lucrarea de pregătire pe managementul preuniversitar tot la instituții ale serviciilor secrete! S-a ajuns, oare, în România actuală, la ridicola condiție a trecerii pe la noua Securitate pentru a deveni demnitar?

Cartea este reacție și la lipsa de calificare și de viziune, ca și la electoralizarea propunerilor din educație. În învățământ nu lipsesc în primul rând banii, cum spune un refren ce amenință să împiedice schimbările necesare, cât ideile și viziunea care să ducă înainte. Apoi vin banii!

Iar din 2005 încoace educația este folosită drept cârjă electorală, fără răspundere pentru ceea ce iese din educație și ceea ce se petrece în ea. Și mai ales fără competența necesară conceperii ansamblului și sensului. Iau educația în brațe, ca temă electorală, absolvenți cel mult de mijloc, dacă nu cumva lipsiți de valoare, nimeriți în funcții. Se poate verifica! Aceia  tratează educația în optici înguste, fără cunoștințele necesare, pentru a mai manipula naivii. Nici România nu își poate pune în ordine acceptabilă și durabilă educația cu politruci de  duzină, cum nu și-a pus-o nici o țară.

Alături de reacțiile amintite, cartea Educația responsabilă. O viziune asupra învățământului românesc conține și alte contribuții personale. Acestea privesc soluțiile și sunt plasate pe trei paliere.

Este vorba de evidențierea, prin indicatori concludenți, a stării actuale a educației din România, pe fondul înfruntării crizei educației, semnalată, de altfel, în SUA, Germania, Franța. După cum atestă  temeinice analize publicate recent, reușitele României în privatizare, accesarea de fonduri europene, fructificarea globalizării, demontarea „statului paralel”, normalizarea justiției și democratizare sunt efectiv modeste.  Scăderea nivelului pregătirii profesionale și confuzia valorilor sunt fapte cu care se confruntă România actuală. Educația este coresponsabilă de ceea ce s-a întâmplat și de ceea ce nu s-a putut atinge.

Este vorba, apoi, de etalarea felului în care s-a făcut reforma anilor 1997-2000 și a măsurilor ei cruciale. A fost, cum atestă arhivele, singura reformă recunoscută național și internațional în învățământul românesc de după 1989. Sunt de părere că ea ar putea fi inspiratoare pentru angajarea unei noi reforme, care să smulgă societatea, pe cât este capabilă educația, din degradările și dificultățile de azi.

Este vorba, în sfârșit, de conceperea de măsuri de urgență în educația din România. Prezint, totodată, schița unei reforme responsabile și proiectarea universității postBologna. Argumentez teza că abia o nouă reformă și remodelarea sistemului de învățământ superior plecând de la câteva universități reformate vor putea asana un sistem de educație, care se repetă pe sine în erori, în organizări și în performanțe depășite. (Declarație la lansarea volumului Andrei Marga, Educația responsabilă. O viziune asupra învățământului românesc, Editura Niculescu, București, 2019, 392 pagini, la Târgul Gaudeamus, București)

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Andrei Marga 589 Articole
Author

29 de Comentarii

  1. Dupa 30 de ani de la Lovilutie si reforma dupa reforma invatamant,cu piramide de ministrii reformatori, iata ce citim intr-un raport recent :”Puțin peste 50% dintre elevii români sunt capabili să-și folosească cunoștințele învățate la școală în viața de zi cu zi. România a obținut rezultate mai slabe la testele PISA 2018 comparativ cu testările din 2015 și 2012, atât la matematică – 430 puncte, cât și la Științe – 426 puncte și la Citire – 428 puncte, potrivit raportului publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Rezultatele de la testarea din 2018 sunt mai slabe decât la cea din 2015, an în care România a fost în ușor regres față de 2012. Rezultatele PISA din 2018 mai arată că România se înscrie în rândul celor trei țări în care performanțele la matematică au scăzut. Raportul PISA 2018 arată că numai în Malta, România și Taiwan, scorul la matematică este mai mic în 2018 față de 2015.”(presa de azi)
    Ce sa mai faci cu reformatorii de duzina???Am numit un prost dupa altul ministrii la Educatie si iata rezultatele…

  2. „Capacitatea de a considera ansamblul si de a-l gandi propriu-zis este la tot mai putini”, concentreaza genial ceea ce le scapa multora! Incapacitatea cuprinderii ansamblului pentru a putea sintetiza corect a devenit un sindrom, speculat de cei care ne manipuleaza adancindu-l. Ii sugerez Profesorului sa se implice chiar in afara Parlamentului si a Guvernului fiind!
    Altfel ramane o voce izolata si fara rezonanta necesara implementarii sugestiilor sale…

  3. Foarte bună analiza și atenționarea din partea lui Andrei Marga. Într=adevăr ceva responsabil pe scena discuției despre educație! Nu doar elevii au lacunele menționate, le au din plin și maturii, iar ceea ce se vede chiar la cei care decid este alarmant. Totuși care este pregătirea, ca nivel, a lui Johannis, Orba, Kovesi, Helvig, Rareș Bogdan? Ca să nu lungim lista! Din inși de nivel mediocru nu ies elevi decât tot ca ei – măcar elevi fără motivație.

  4. Eu nu mai citesc copy-paste- urile interminabile ale acestui batran stalinist acoperit. Ne-a indus in eroare multa vreme pentru ca structurile tenebroase care ii stau in spate i-au creeat o imagine de filozof democrat. Dar de cate ori PSD intra in dificultate, apare in arena de lupta alaturi de PSD si acest batran bolsevic care trage cu tot armamentul din dotare in adversarii PSD. Apoi revine din nou sub o masca de asa zis batranel democrat „ingrijorat” de mersul lumii si al Romaniei. Fariseu e putin spus pentru a-l caracteriza pe Andrei Marga.

  5. Mă costică nemuriciu, se discută despre educație, omule.Nu cumva greșești postarea? Tot ce spui nu are legătură nici cu autorul și nici cu articolul. Ce copy paste? Unde stalinist, căci era poate la grădiniță pe acel timp. Unde te-a dus în eroare? Poți da un fapt? Nu mai au oamenii drept la opinie. Unde este psd, când a pătimit din cauza unora din psd?
    Nu ai argumente bade și vrei să înlocuiești cunoștințele cu vorbele. Este bine că ne dăm seama că nu copii au nevoie de educație, ci cel mai mult unii care nu citesc, nu cugetă, dar se esprimă ca să se afle în treabă. Nu nemuriciu, ci nimicniciu!
    Andrei Marga a dat cea mai amplă operă de analiza a educației din cultura română. Se poate verifica punct cu punct afirmația. Să-l contrazicem cu probe. Dacă nu avem să citim Educația responsabilă (2019), Universitatea veritabilă (Editura Academiei române, 2016), Anii reformei (2002), Reforma univ ersității clijene (2017) și altele. Cărți care te înbogățesc, căci de sărăcie a plin, nimicniciu.

  6. „Nemuriciu”, ti-ai ales gresit pseudonimul actual, de ocazie, cel corect fiind „Tremuriciu” in fata Securitatii care te monitorizeaza si a propriei nevolnicii! Observi vreo idee pesedista in taioasa analiza a Educatiei pe care Profesorul a abordat-o pe ansamblul celor 30 de ani de „securiciu”, „Tremuriciu”? Profesorul Marga e singurul om de- si din Cultura
    care s-a debarasat aproape in totalitate de balatul ideologic de trista amintire care ne-a marcat/apasat pe toti, constient sau inconstient! Vrei sa-l numesti „tradator” al idealurilor voastre staliniste? Pe Profesor il despart de un Sora galaxii, cultural si moral, ca verticalitate si caracter! Pe Sora il adulati pentru ca nu si-a tradat idealurile staliniste ale tineretii de ILEGAL COMINTERNIST…

  7. Eu cred mă nemuriciu că Andrei Marga este chiar foarte vinovat. El își spune părerea cu sinceritate, cultivat când tu vrei să nu apere adevărul, ci partidulețul tău. El nu înlocuiește adevărul cu vreo adeziune, la oricine dă ceva. El trage cu argumente, care pot fi chiar mai multe, în ceea ce tu socotești icoană.El a studiat democrația cu cei mai democrați, nu a luat-o din zvonuri. El a dat o operă filosofică, politologică cu o concepție, nu cu impresii la întâmplare. El are o vârstă, dar nu este mai tânăr decât cei care nu cunosc ceea ce vorbesc sau vorbesc despre ce nu cunosc. Nu-ți place vârsta unui om – îți dorim să nu o atingi, camarade!

    • @Părintele Damaschin
      Mai salta sacul parintele, ca se uda carticelele! Sunt din aceeasi generatie cu Andrei Marga, am atins varsata pe care dumneata precis ca n-ai sa o atingi, asa ca stiu ce vorbesc si stiu cu ce sa compar pentru ca am trait vremurile acelea in tinerete si cunosc mentalitatea bolsevica. Unii au aderat la bolsevism pentru a obtine avantaje materiale pe puncte, altii s-au opus pentru ca i-a ingrozit cruzimea inumana a bolsevismului. Eu nu sustin ca Marga este un om prost sau neinstruit, eu spun ca este bolsevic, adica persoana fara caracter.

  8. Se observă cu ce educație avem de a face la acești nemuriciu care parazitează subsolurile și abat atenția. Avantajul este că ei demască nivelul haștagilor, liberalilor de carton care se lăfăie la noi. De unde până unde om care critică o direcție din politica actuală este bolșevic? Nu are voie un om să vadă erori la ai săi și merite la alții? Păi tocmai aici este morala – să-i tratezi corect pe toți, când adevărul este în joc. Iar chestia cu vârsta este numai primitivă. Păi cine a făcut istorie – nu de Gaulle, Adenauer, Reagan, Gorbaciov, acum Trump și mulți alții? Nu fac deloc istorie inși de la noi care vor ceva de lingușit, nu de rezolvat.

    • @Simona
      Marga este bolsevic pentru ca in ciuda contra-performantelor lui Dancila si PSD care au bagat Romania in corzi, acest batranel a facut o desantata campanie electorala in favoarea unei agramate cu scoala putina si care candida la alegerile de anul trecut. Nu este absolut evidenta orientarea politica a lui Marga? Atat de prost sa fie incat sa nu vada ce nenorociri au produs PSD si Dancila contra Romaniei? Nu cred asta, dar cred ca este un batran bolsevic caruia nu-i pute ca cei mai trandavi si mai saraci din motive de lene sa ajunga la putere si sa se capatuiasca pentru ca nu-i asa, ei au origine sanatoasa. Marga singur s-a autodefinit, noi doar am constatat.

  9. # Charlie 3 decembrie 2019 la 11:03 – Sunt de parere ca nu poti sa te implici si nu poti avea o implicare eficienta asupra unui sistem daca nu ocupi o pozitie clara in cadrul acelui sistem. A te implica intr-o reforma in care aprobarea si realizarea masurilor se face de catre altii, asa cum cred/vor/stiu ei este o mare ineptie. Spiru Haret, cand a a efectuat reforma invatamantului din Romania timpurilor sale, nu era doar „un bine cunoscut si prea stimat specialist”. Ca sa faci reforma intr-un domeniu, trebuie sa insemni ceva in acel domeniu. Altfel … pierdere de vreme.

  10. # Charlie 3 decembrie 2019 la 11:03 (completare) – Cand spun trebuie sa insemni ceva in acel domeniu, inteleg sa insemni ceva IN IERARHIA administrativa a acelui domeniu. Doar competenta – o chestiune oricum discutabila si, mai ales, disputabila – nu este suficienta. Mai ales la noi unde toti au devenit experti sau „proprietari de expertiza” in orice.

  11. Andrei Marga , este unul dintre responsabili pt. care invatamintul Romaniei , este pe butuci ! De aceea nu are calitatea morala de a judeca … poate doar pt. a se justifica ! IAR Din punct de vedere politic , NEMURICIU are un comentariu lamuritor …Marga este ceace este !

  12. „Omul care trece”, in principiu ai dreptate, dar Spiru Haret a „miscat” si inainte de a ocupa functia care i-a permis o reforma profunda a educatiei si invatamantului, reforma imposibila fara efortul anterior si in special, fara sa convinga
    structurile inertiale. A avut o cariera si o autoritate care in sine i-au deschis caile pe care a dorit sa duca invatamantul romanesc in noul secol XX, adica exact ce poseda Profesorul astazi! Nimic nu se poate urni pe un teren nedestelenit si cu atat mai putin intr-o Romanie in care bolsevicii folosesc saracia materiala si spirituala pentru a o controla discretionar!

    • Ferească Dumnezeu să-i vină cuiva ideea să cerceteze ce scriu postaci ca nemuriciu, nimicniciu sau, poate securiciu, la care se adaugă, nu se putea altfel conu Jorj, în cârjă,și să compara cu ce scriu postacii în alte țări. Diferența de informare și cultură se va dovedi zdrobitoare. Iar vorbele goale din avion, adică fără a citi și cunoaște fapte precise, s-ar spulbera cu totul, căci nu Andrei Marga era ministru când s-au instruit nimicniciu, conju Jorj și alții ca ei. Deocamdată să luăm notă că domnul Marga a condus singura reformă făcută la noi după 1989, iar orice evaluare, națională și internațională, neamatoare, a fost mai mult decât pozitivă.Se poate discuta pe lume orice, dar trebuie date precise, pe care cei pomeniți evident că nu stăpânesc. E ușor a profita de anonimat când nimic nu ai a spune! Decât ofense ieftine de la inși din întuneric. În orice înțeles!

  13. „Nemuriciu”, desfid folosirea de catre tine a termenului „bolsevic”, fata de care am un ascendent consolidat in timp, ascendent platit cu…”sange” sub tirul bolsevicilor de pe forum! Stiu ca-l folosesti special la adresa Profesorului
    pentru a dobori doi dintr-o lovitura. Niciodata, nici in prima faza cand i-am criticat reflexe marxiste nu mi-am permis sa-l numesc astfel, chiar cand a insistat sa faca trimiteri la acest gen de persoane din filosofia moderna. Degeaba ai facut atatia ani umbra Pamantului, daca, pretins antibolsevic fiind, nu ai fost capabil macar in ultimii 15 ani, ce sa mai spun in cei 30 de ani de la Lovitura de Stat Bolsevica, sa constati ca sub Basescu si Yohan a fost reinviat stalinismul care a pervertit intotdeauna valorile. Voalat si cu prudenta necesara Profesorul isi manifesta un antibolsevism discret, dar cu atat mai convingator, decat acela mimat de tine la ordin! Indreapta-ti atacurile catre adevaratii bolsevici care au repus stapanire pe Romania,toti aceia care vor sa ne tina in inapoiere sub toate formele si in saracie,care nu vor cultura
    adevarata promovand culturnici, nu vor autostrazile care ne-ar relansa economic,adevaratii nostri dusmani!In ce-o priveste
    pe Dancila, pe care am atacat-o pentru duplicitate, dar nu in sensul vizat de tine, cand devenise prea tarziu sa poata fi promovat alt contracandidat, am sustinut-o ca pe un rau mai mic decat individul cu apucaturi(si de patrimonii!) naziste pe care-l venerati, spalati fiind pe creier…

    • Nu ai nici proprietatea cuvintelor, nene nimicniciu. Mesteci mere cu varză și spui că e tort. vaai de cap când ân el nu prea este. Unde bolșevism – noțiune care are un înțeles exact, pe care nu îl ctăpânești? Evident că nu! Unde susținerea psd? dacă un partid are dreptate în context – și a avut, nici un om cu capul treaz nu contestă – nu înseamnă că îl susții dacă recunoștifapte. Că mulți incluvis domnul Marga au spus că un inginer de petrol și gaze cu facultate de cinci ani este mai pregătit decât un absolvent mediocru de fizică de patru ani, este adevărat. Dar aici este adevărul, nu susținerea cuiva. Te orbește ura, nene nimicniciu, încât nu judeci, ci arunci cu vorbe. Ții lumea de vorbă cu simple erori.

  14. Noroc că Andrei Marga nu a fost nici profesor nici ministru la educația lui nimicniciu sau Jorj! Cine a fost ieșea ruinat cu nivelul acestora. Asta ca să ne dăm seama că problema educației nu este de ieri, ci de alaltăieri. Foarte bine spune domnul Marga că lucrurile trebuie luate în serios, dincolo de ieftinele panseuri ale unuia sau altuia.

  15. @Sebastian, Charlie, Dana Șerban si altii ca voi
    Ma rog sa fiti condamnati sa cititi absolut tot ce a scris Andrei Marga (carti si articole), dar nu ca pe ziar, ci sa studiati serios cu creionul in mana, sa conspectati si sa comparati cu notele biografice. Apoi mai vorbim. Fie ca ruga mea sa fie primita.

    • Mă nene nimicniciu, oricine știe mai bine ca mata ce este de făcut. Citim, pentru a nu vorbi fără să cunoaște, și cunoaștem pentru a face altceva decât bârfe ieftine. Nu te poți desprinde de ură și penibilitate? Ține-o așa, dacă te însănătoșește, dar lasă oamenii să discute articolele! Chestiune de minimă curățenie, căci mai mult se cere degeaba.

    • Se văd bine că domnul Andrei Marga aduce în discuție adevăruri atât de evidente, de necontrazis, încât cei care se simt atinși mobilizează interpuși pentru a abate atenția. A o abate cu ce cred ei – sperăm și că domnul Marga a fumat ca elev sau nu și-a salutat vecinul sau a trecut pe roșu. Am fost coleg cu dânsul peste treizeci de ani – ni ai ce să-i reproșezi. Invenții se poate face, dar asta nu-i ceva demn. Ar fi bine să disutăm educația și educația ficăruia.

    • @Dana
      Daca imi spui tu mie ca nu ma pot desprinde de ura inseamna ca esti Editat gramada. Si oricat ai citi nu intelegi ce citesti. Ideea pe care am subliniat-o este apetenta pentru bolsevism a lui Andrei Marga demonstrata prin sustinerea din rasputeri a PSD si la presedintie a unei analfabete functional pe nume Veorica Vasilica Dancila. Un om intreg la cap, cu discernamant si de notorietatea d-lui Marga nu s-ar compromite in halul asta. Pentru asta nu-l urasc cum spui tu, dar il dispretuiesc. Ca sa fie clare lucrurile, PSD este o miscare cripto-bolsevica subordonata Rusiei, spre deosebire de comunismul ceausist care a fost nationalist. Ceausescu si nationalistii comunisti au lasat in urma Romania cu o economie functionala cu care platise deja toate datoriile. Cripto-bolsevicii de la PSD dimpotriva, au indatorat in mod exorbitant Romania, care avea zero datorii, dupa ce mai intai i-a trimis toata economia la fier vechi. Salvarea Romaniei a venit de la UE, pe care PSD o uraste visceral pentru ca le strica planurile ticaloase. De aceea cred la fel ca multi romani ca dupa 30 de ani in care si-a demonstrat plenar toata ticalosia, a venit vremea sa dispara acest partid tradator si mafiot numit PSD. Nu pot sa iubesc si sa laud pe unul ca Andrei Marga care si-a vandut sufletul diavolului, stie ce face, dar prefera ticalosia si argintii tradarii in locul idealurilor nationale.

    • Mă nimicniciu, cum bine te botezară, cei care comunică aici, știi tu ce-l aleda bolșevism, democrație? Mă tem că nu! Mai rău, nu știi ce este buna cuviință, căci muți discuția la prostiile tale îân vreme ce aici este vorba de educație. Așa mult vă deranjează adevărul? Îți doresc să trăiești cu sibianul tău nepregătit și plin de ifose de provincial, care are legătură cu românii precum Vasluiul cu centrul NewYorkului.

    • Ziceți-i nemerniciu și lăsați-l în pace! Știe una și bună de la Johannis – să desființeze psd. Asta-i bună! Partidul care a contribuit la aducerea României în UE și NATo, care a dat Constituție democratică țării. Orice partid poate trece prin dificultăți, dar acești nemernici nu fac decât să repete clișeele necugetate ale dulapului.Când nu este cap vai de picioare. Pesemne însă, că aici ar trebui discutat despre educație. Este drept, când educație nu este, trebe să ne ocupăm de nemernicii care se văd.

  16. @Vladimir, Balthasar,Dana,etc.
    Sunt onorat de comentariile dv. inseamna ca am avut dreptate. Incercati in subsidiar sa ma convingeti ca Veorica Dancila este culta si inteligenta, ca Romania si-a pastrat industria si agricultura, ca Romania nu are uriase datorii externe si ca PSD este un partid patriotic care aduce bani de acasa si-i imparte saracilor. Probabil sunteti oameni educati de domnul Andrei Marga daca sustineti toate „adevarurile” astea si ma combateti cu manie proletara. Va salut cu respect si va urez sa traiti in lumea voastra si strict din munca voastra care sa fie formata nu din vorbe ci din fapte. De vorbe gaunoase suntem satui.

  17. Este un fapt pozitiv acela că aceste subsoluri sunt o sondă involuntară în starea educației din societate. Mă uit cu uimire la cel care semnează nemuriciu și-și dau seama cât de mult este de lucrat. Trebuie lucrat la cunoașterea noțiunilor. Că arunci cu vorbe (frecvent bolșevic etc.) este simplu, dar se vede că nu se cunoaște istoria. Că se înlocuiește probarea la obiect cu aruncatul vorbelor este o lipsă evidentă a educației. Că autorul este invidiat și, pentru asta, luat la rost, nu denotă chiar educație, ci lipsa ei.Că se confundă atitudinea politică cu criteriul adevărului este tot chestiune de educație – în fond poți apracia și un adversar dac ă are dreptate, iar recunoașterea valorii lui nu are de a face cu adeziunea la atitudinea lui. Nu se cunosc ce fac partidele și, atunci, aprecierile sunt simple vorbe. De exemplu, nemuriciu reproșează tocmai psd că nu a păstrat industria și agricultura, când este vorba de cu totul altcineva. Trebuie citite textele autorilor, dacă cineva vrea să-i evalueze. Se observă ușor că nu se citesc. Iată doar chestiuni izbitoare de educație pe care le observ ca român emigrat în America și care cred că ar merita discutate în educația din România.

  18. @nemuriciu le ,,,Doresc sa te intreb un lucru,dar sa fii sincer te rog:-Daca ar fi fost un articol despre marele Mihail Sadoveanu
    despre inegalabila lui opera,la fel ai fi sarit de cur in sus sa–l balacaresti si sa-l descrii precm ca „s-a dat cu comunistii” sau „a fost mason” (de parca mason=criminal!)?Te-ntreb deoarece se pare ca dumneata faci parte dintre acei Gica Contra fara de care Romania nu ar fi Romanie!

  19. Bateti apa in piua, nici unul dintre cei care ma critica nu a analizat argumentele mele, intre care sutinerea desantata acordata de Andrei Marga savantei de renume mondial Veorica Dancila si partidului de personaje de larga „cultura” care il populeaza, adica PSD, vinovat fara dubiu de multele nenorociri venite peste Romania sub conducerea lor. Cine nu vede asta e in mod evident rau intentionat, pentru ca aici e vorba de fapte si rezultate, nu de invartit vorbele ca sa iasa cica „filozofie de inalt nivel”. Comparati fara nici o logica chestii din imaginatia voastra cu realitati petrecute deja. E clar ca nu aveti argumente ci doar o colectie de invective a la Badalau, Nicolicea, Mitraliera sau Serban Nicolae.

  20. BABA IETI,Santeti CA CA pra RAIOASA ,clonata in 30 de deseuri,cu coada pe sus. Va dati juliti ca ati citit voi ambalajul de la MARGArina ,cand abea sunteti in stare sa va silabisiti cenepeul de pe buletinul expirat, oricum fara viza de flotant.OMUL,nu contesta ce a scris CUTARE,dar nu-l mai citeste zicand ca n-are caracter.Nu intelege ca un partid precursor al alora care l-au ASASINAT pe MANIU,fauritorul ROMANIEI MARI,care au trimis la canal 2 milioane de romani,care au impuscat la revolutie 1500 de copii ,poate sa intruneasca apreciere, adeziunea ,pretuirea, acelui CUTARE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.