De ce sunt tot mai defensive instituțiile de forță?

Tot felul de evenimente, care s-au terminat altfel decât presupune prezența reprezentanților instituțiilor de forță la fața locului, dovedesc altceva decât susțin vocile unor persoane direct vizate.

După mobilizările excepționaliste de anii trecuți, ajunse subiect la Parchet, supuse forțelor contradictorii, acestea de acum se află în orizontul unor mișcări sociale veritabile, pe cale de a se naște.

Parchetul este chemat și acum să facă ordine pentru a stabili vinovați și sancțiuni în dosare ale căror fire se află în chiar instituțiile de forță.

Comportamentul incriminabil al unor manifestanți în atari situații, diferit de al unor demonstranți legitimi, ar trebui supus unor protocoale de evaluare psihiatrică, până la audierile care consumă inutil timp, fonduri și logistică instituțională.

Când jandarmii deschid porțile Parlamentului pentru ca masa de manifestanți să pătrundă înăuntru nu fac decât să aplice un posibil plan de detensionare a situațiilor din stradă și atragerea în cursă a unor amatori dezlănțuiți.

Într-o asemenea conjunctură, îi vine foarte la îndemână oricărui mitoman ajuns demnitar, să pună lacăt imaginar pe instituția publică pe care temporar o păstorește și să se victimizeze, că este expus unor situații atipice.

Încălcarea ordinii și liniștii publice este supusă unor parametri care nu pot fi unilaterali, legile fiind valabile pentru toți, respectiv sancțiunile.

În acest moment asistăm la o vânătoare de vrăjitoare, iar într-o asemenea operațiune motivele se pot inventa solid din sfera ideologică, morală, penală pe bandă rulantă.

Nu știu cât de mature sunt în acest moment instituțiile statului, urmare atâtor de infestări cu gunoiul cotidian, pentru a stopa lupta care se dă la vârf între politruci. Respectarea legii rămâne indiscutabil prioritară nu doar pentru cei interesați, ci în principiu, ca atare consecințele abuzurilor trebuie rezolvate juridic.

Pe de altă parte, lipsa de legitimitate din instituții este una evidentă prin raportare la încălcarea normelor de drept, de conduită civică și morală.

Diferența între instituțiile din comunism și cele din prezent ar trebui să fie totală, încă neînțeleasă nu doar de cei care exercită autoritatea dar și de cei care finanțează în calitate de contribuabili aceste centre administrative.

Atitudinea defensivă a instituțiilor de forță este una firească, care încep să înțeleagă rolul lor constituțional în societate.

Climatul românesc este constituit încă pe o ipotetică formă de agresiune mereu activă, conservând statul legionar, comunist și post-comunist în aceeași formulă criminală, presupunând soluții inadmisibile ca normă.

Românii s-au obișnuit să fie așteptați la colțul străzii, trași pe dreapta și supuși unui rechizitoriu imposibil de anulat pentru că, nu-i așa?, acesta nu poate fi combătut eficient în fața niciunei autorități.

Transformarea instituțiilor statului și a normelor de drept în agresori constituiți ca atare, acțiune a regimului PETROV, ar trebui denunțată cu reconfigurarea întregului sistem instituțional și de drept, în sensul stabilirii legalității democratice.

Invitația de-a vedea adversari ai democrației peste tot nu este decât o manipulare a celor care sunt ei înșiși adversarii institutionalizați ai democrației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Ioan Vieru 1336 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Totul porneste de la ceea ce s-a intamplat dupa „10 august” ! Toata presa „pe linie” si o.n.g.-urile din autointitulata societate civila (sanchi!) au tabarat, cu o uriasa virulenta dirijata de sorosisti, pe politie si jandarmerie, din ticalosie, ca sa submineze increderea in PSD. Iata acum, ticalosia se razbuna …

  2. Operatiunea de a clarifica ( decodifica) propozitiile exprimate de dl. Vieru seamana cu operatiunea de a-ti curata sosetele de lana dupa ce ai trecut prin niste tufe de scaieti. Rabdare si rabdare. Sa bei tutun,sa te gandesti pana te ia draku… Uneori merita, alteori nu. Unii s-au obisnuit, altii nu se pot obisnui.
    „Atitudinea defensivă a instituțiilor de forță este una firească, care încep să înțeleagă rolul lor constituțional în societate.
    Climatul românesc este constituit încă pe o ipotetică formă de agresiune mereu activă, conservând statul legionar, comunist și post-comunist în aceeași formulă criminală, presupunând soluții inadmisibile ca normă.”…
    O concluzie sateasca, ca la Fieraria lui Iocan,ar fi: in Pash-pe-ma-sa, cum este cu putinta ca niste paraziti sa suga la nesfarsit din sangele si sudoarea poporului, iar poporul sa nu aiba vreo reactie de aparare, legitima aparare?!

  3. Nesimțiți și nesimțitele trec cu brio la consulturile psihiatrice și testele psihologice. Și sunt și mai performanți în viața decât cei cu simțul măsurii și bun simț înnăscut sau din educație.

  4. Da, „mai performanti” in drumul spre declin al societatii in care vietuiesc…

  5. Cum va suna ? „Nimeni nu e mai presus de lege ! „????? Numai ca la noi legea-i pentru catei si vitei , BOII si CIINII n-au treaba cu legea . Se aplica dupa cum vor ei. Am ajuns asa si datorita „dublei masuri „in aplicarea legii. La amerloci vedeti ? Intii se trage si apoi te someaza. La noi ,cam asa , cu Piroska prin popusoi ! Si daca-s pulitisti si jandari ,adica nu trebuie sa apere institutiile statului si cetatenii ,binenteles ? Ce faci : Vasile ,Gheorghe, Ioane , Gyuri, etc , atunci cind eu iti sparg usa sa intru la tine in casa ? Presupunind casa ta o institutie publica si tu melitanul sau jandarul care o apara ? Ca in pulitie sunt multi „ficiori si fete „a lu’tata care a fost sau este pulitist ,asta e altceva….. Cap avem , minte ne mai trebuie !

  6. Gresit, institutiile sunt ofensive cu babele care vand patrunjel, cu o fata care fura 2 lalele, cu cetateanul obisnuit,cu un prapadit care fura un salam ca moare de foame, etc. Cu cetatenii simpli, de obicei, institutiile sunt foarte ofensive.
    Dar, in cazul rromilor, interlopilor indiferent de etnie, etc, o lasa mai pe defensiv.Si eu ii cred. Politia este destructurata, nu sunt suficienti politisti care sa patruleze, nu au masini performante, sunt niste tineri fara prea multa scoala si creier. Cei cu experienta se pesnioneaza in floarea varstei, tinerii politisti nu au modele de urmat, nu exista formatori de cadre noi. Stat esuat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.