Declic se duce peste ei: ”Resuscitaţi…”

Comunitatea Declic organizează, miercuri, în faţa Ministerului Educaţiei o acțiune ce are drept scop să atragă atenţia asupra necesităţii organizarii de cursuri de prim ajutor în şcoli. Conform organizaţiei, 70.000 de români mor anual pentru că nu li se acordă primul ajutor.

”Comunitatea Declic vă invită, miercuri, 27 septembrie, de la ora 13.00,  la acţiunea «Resuscitaţi cursurile de prim ajutor din şcoli», organizată în faţa Ministerului Educaţiei. Membrii Declic vor face demonstraţii live de manevre de prim ajutor pe manechine (lovituri interscapulare, manevra Heimlich şi compresii toracice), chiar pe trotuarul din faţa instituţiei. Declic cere, astfel, ministrei Educaţiei, Ligia Deca, să respecte obligaţia de a organiza cursuri de prim ajutor pentru elevii, profesorii şi personalul nedidactic din şcoli, chiar din acest an”, a transmis Comunitatea Declic, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, la mai bine de două luni de la promulgarea noilor Legi ale Educaţiei, care prevăd implementarea cursurilor de prim ajutor în şcoli, ”suntem în faţa unei realităţi alarmante”.

”Ministerul Educaţiei încă nu a finalizat normele şi metodologia de aplicare a legii. Nu vrem să apară o nouă tragedie într-o şcoală pentru ca autorităţile să îşi amintească să lucreze la norme”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

Potrivit organizaţiei, protestul Declic vine într-un context dramatic: ”70.000 de români mor anual pentru că nu li se acordă primul ajutor, 8 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor, iar şansele de supravieţuire scad cu 10% cu fiecare minut în care nu se aplică manevre salvatoare de vieţi”.

Organizaţia a distribuit şi petiţia pentru cursuri de prim ajutor în şcoli, semnată de aproape 50.000 de cetăţeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Astia de la ‘declic’ se baga in seama. Sunt sculele fidele ale lui Sorosh nevoite in aceste momente nefavorabile a sta in conservare dar se antreneaza pentru a nu-si pierde deprinderile inventand alte actiuni.

  2. Nu mai semnati nimic acte aparute in diferite scopuri, o sa ne trezim cu semnaturi pentru orice mizerie inclusiv politicieni pe care nu ii doresc cetatenii la alegeri! E metoda usr cu fara penali in functii publice, legea fiind in vigoare si ei au folosit datele personale si semnaturile chiar in fals executate tot de ei, in scop personal si de partid! Daca nu aveau acele sembayuri majoritatea in fals, nu puteau sa isi depuna candidatura la alegeri, conditie pentru orice partid si individ care vrea sa candideze!

  3. ideea este foarte buna. sa nu uitati de metoda Heimlich, foarte necesara la scoala, unde copiii manaca si vorbesc sau rad.

  4. nu neaparat prin organiatii si fundatii. inainte la scoala exista un cadru medical, in cazul in care copiii cadeau, se raneau, se bateau – deh, asa-i la scoala – si aveau nevoie de prim ajutor. nu, cadrul medical NU trebuie sa existe in scoli pentru control, ci pentru prim ajutor strict. este normal.

  5. oamenii sa invete sa citeasca, apoi sa interpreteze ce-au citit si in ce mod ii poate afecta daca semneaza. oamenii trebuie sa reinvete sa gandeasca. nu stii, nu intelegi, nu semnezi! ai nevoie de timp sa vezi despre ce este vorba. NU SEMNA NIMIC DACA NU INTELEGI CE SEMENEZI! omule, trezeste-te!

  6. Pe vremea mea, in clasele V-VIII, la anumite ore de dirigentie venea un cadru medical care ne invata metodele de prim ajutor(resuscitare, oprirea hemoragiei cu garouri, etc.).
    Pe urma, acelasi lucru l-am facut in perioada, in armata…
    Nu strica sa se revina la aceste obiceiuri.

  7. da, din pacate eu nu am prins asta la scoala:) cadrul medical exista, dar nu prea aparea…cand si cand, in situatii mai grave „cu sange”. in minte la ora de sport – SPORT FRATE, NU GLUMA: proba de rezistenta alergat, saritura in inaltime si in lungime, viteza alergat, saritura peste cal. tin minte, o fetita a cazut si si-a spart nasul…saraca, dureros, a fost rau. atunci a aparut „tovarasha” cadru medical ha! a fost cred, prima si ultima oara cand am vazut-o. de asta eram sanatosi si slabuti (un pc anemici de la lipsa de mancare, dar crescuti in frig – spartani asa :))), ne atrena ceausila, la scoala ca pentru olimpiade. da asta a fost un aspect bun – sport. nu imi amintesc sa fie cineva „protejat” din pricina vreunei afectiuni. dimneata mai lesinam pe drum si uneori, la scoala. cum spuneam – hrana insuficienta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.