DNA confirmă

DNA anunță, într-un răspuns pentru agenția Mediafax, că are acces la 21 de baze de date, inclusiv Agenția de Cadastru, în contextul acuzațiilor fostului ofițer SRI Daniel Dragomir cu privire la faptul că există un protocol DNA- Agenția de Cadastru, care permite liber acces la datele de cadastru.

„​În ultimele zile, în spațiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupție au acces la bazele de date ale altor instituții publice din cadrul administrației doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituționale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor și al instanțelor, cât și obligația instituțiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informațiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menționate mai sus, Direcția Națională Anticorupție are acces la un număr de 21 baze de date, între care și cea menționată de dvs. în solicitare”, se arată în răspunsul DNA.

Sursa citată precizează și că : „în Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărții funciare, “orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă”.

Daniel Dragomir a declarat că DNA a încheiat, în anul 2013, după numirea Codruței Kovesi în funcția de șef al instituției, un protocol cu Agenția de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care ar fi permis Direcției să aibă acces fără mandat la toate datele de cadastru și notariale ale românilor.

Potrivit documentului, publicat pe blogul România 3.0, obiectul protocolului „îl constituie asigurarea accesului persoanelor anume desemnate din cadrul DNA la datele din sistemul informatic integrat de cadastru și publicitate imobiliară, aflate în administrarea ANCPI, denumite în continuare baze de date, pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice”.

Totodată, se mai arată, în același act, că „DNA are acces direct la baza proprie de date administrate de către ANCPI; În cazul în care informațiile solicitate de DNA nu se regăsesc în baza de date menționată, ANCPI va depune toate diligențele pentru obținerea informațiilor solicitate și le va comunica DNA de îndată ce acestea sunt disponibile.(…) În aplicarea prezentului Protocol, informațiile obținute de DNA din bazele de date vor fi considerate ca provenind din comunicări ale ANCPI cu scop de informare”.

„Fără mandat de la judecător, fără măcar să aveți un dosar penal deschis, DNA a avut acces la TOATE datele voastre, toate documentele voastre. Orice ați cumpărat sau vândut, orice casă, teren, intravilan sau agricol, orice credit sau ipotecă de la bancă ați înscris la notar. Mai mult, deținem probe că DNA a accesat și datele și documentele unor cetățeni europeni, americani, israelieni, canadieni, australieni etc. Orice om de afaceri străin, orice investitor trebuie să știe că datele și documentele sale de proprietate sunt verificate online, chiar dacă nu are niciun dosar în România, fără mandat, fără vreun control democratic și fără nicio auditare. Stația de lucru instalată la sediul DNA NU a fost NICIODATĂ auditată. Nu există niciun control democratic asupra activităților derulate și modului în care au fost utilizate informațiile”, spune fostul ofițer.

Dragomir susține că în această manieră au fost verificate date și documente privind proprietățile unor oameni de afaceri, persoane din media, dar și politicieni.

„Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu și familia sa, Liviu Dragnea și familia sa, Victor Ponta, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Cristian Bușoi și alții”, sunt numele pe care le dă exemplu Daniel Dragomir.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. abcesul porcuraturii se face in urma unor hotarari ale instantelor. le aveti , sau voi anticipati ca le veti avea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.