Dovada că trădarea interesului naţional se face prin Guvern

Orice inginer agronom ştie că dacă am avea un sistem de irigaţii, bazinul hidrografic al Siretului ar putea dubla – doar el – actualul nivel al producţiilor agricole din România. De ani de zile ne uităm la fiecare buget anual şi aşteptăm degeaba să vedem investiţii majore în irigarea acestui bazin hidrografic.

În octombrie 2020, constatând că nu investim în irigaţii, Comisia Europeană ne-a avertizat să nu cerem, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), bani pentru irigaţii dacă vom continua să nu investim prin bugetul naţional în acest domeniu. Avertismentul era cunoscut şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care urma să gestioneze PNRR. Cu toate acestea, ministrul Cristian Ghinea nu i-a cerut ministrului agriculturii să prevadă investiţii pentru irigaţii în noul proiect de buget (pentru 2021). A văzut că nu sunt prevăzute şi totuşi a băgat în PNRR câteva proiecte de irigaţii. Au fost, desigur, respinse. O dată. Le-a mai băgat o dată. Au fost iarăşi respinse. Le-a băgat şi a treia oară. Respinse din nou.

Acum, după a treia respingere, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lăsat să se scurgă, pe surse, că birocraţii UE ar fi duşmanii irigaţiilor româneşti. Ceea ce a determinat un parlamentar român, Carmen Avram, să facă public faptul că, în octombrie 2020, Comisia Europeană ne-a avertizat să avem oarece investiţii româneşti în irigaţii, altminteri vom rămâne fără finanţare europeană în acest domeniu.

Actualul ministru liberal al agriculturii le-a promis fermierilor că vor veni bani de irigaţii prin PNRR, deşi ştia mai bine ca oricine că nu avem investiţii de la buget în acest domeniu aşa cum ceruse Comisia Europeană. Tabloul de mai sus este un flagrant de trădare a interesului naţional în chestiunea cea mai arzătoare a producţiei noastre agricole.

Dacă aş fi procuror, nu mi-ar trebui mai mult de cinci minute ca să aflu cu cine concurează România în materie de producţii agrare. M-aş gândi că, poate, concurenţa l-a „brichisit” cumva pe ministrul liberal al agriculturii. Aş cere acelui serviciu de informaţii care poate afla câte ceva despre secretele bancare (SIE) să obţină de la partenerul nostru strategic cel mai important o promisiune că va face verificări acolo unde nu se pot face verificări decât pe cazuri de suspiciuni rezonabile de finanţare a terorismului. Nu l-aş putea acuza pe Adrian Oros, actualul ministru al agriculturii, de terorism, aşadar n-aş putea folosi în faţa justiţiei secrete bancare, dar aş dobândi convingerea intimă că nu aş acţiona în contra unui vinovat.

Ar fi treaba presei, în rest, să afle de la acest ministru de ce s-a prefăcut a cere bani europeni pentru irigaţii când ştia că nu a respectat avertismentul CE din octombrie 2020. Desigur, dacă şi numai dacă am avea presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 35
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Oros (o fi chiar roman?) nu poate fi acuzat de terorism, dar de sabotaj poate ca da. Asta in cazul ca nu face parte din categoria prostocratilor dupa cum ii scuza la modul simplist colegul sau universitar pe toti sorosistii de la guvernare care comit acte dubioase impotriva tarii. Toti fiind agreati si apreciati de Johanis.

  2. Eu îmi aduc aminte cum s-a luptat Polonia pentru agricultura ei în anii de început ai integrării în UE. Despre Turcia știu doar că ne umple piețele și vara nu numai iarna. Acum aud că am semnat cu ei nu știu ce tratat de apărare
    Poate asta o fi plata. Pe vremuri, de la opincă la vlădica agricultorii români țineau frontul românesc.
    N-am citit tratatul, nu știu cine va asigura hrana trupelor, dar cred că turcii nu livrează nimic pe gratis mai ales când sunt o țară foarte importantă în NATO.
    Cât despre ruși știu că de la Ecaterina cea Mare nu prea s-au năpustit asupra Europei neprovocati.Acum însă, de când au cam pierdut teren în fostele țări sovietice și de când NATO se va întinde până în Ucraina poate au luat-o ca pe o provocare.
    Nu prea înțeleg nici cum se împacă războiul cu green deal că eu tancuri cu captatori n-am văzut. Poate cu bombe pe hidrogen că ăla nu poluează.
    În rest rămâne cum am stabilit: grâul importat, carnea la fel, leușteanul de la noi.

  3. In ziua de azi, mincarea este sintetica, fabricile lui bill produc, 24 din 24 :carne de pui, porc, si vita. Nu mai este nevoie de agricultura. Ia mielu synthetic neamule……

  4. 30 de ani in agricultura guvernantii nu au investit nimic. Avem 8 Agentii de dezv.regionala. sa fie doar 8 directii regionale agricole restul 32 de dir.agric.judetene desfiintate si au de unde bani sa faca irigatii. Cu un sistem bugetar supradimensionat si plin de analfabeti functionali si de pile vom manca numai importuri cu chimicale.

  5. Politicienii români nu au facut nimic pentru țară!Cu toții au tradat-o,i-au distrus economia și au indatorat-o prin împrumuturi colosale. In schimb ,cu nesimțire ,ei fac legi prin care să încaseze salarii și pensii imense ,cu mult peste cele ale cetatenilor.

  6. Nu a prevăzut nici Guvernul meu Iohannis în Bugetul pe 2021 bani pentru extinderea Sistemelor de irigații și nu ne va da nici UE ca să nu concurăm Franța la producția agricolă. Ne mândrim în schimb vestea că “Filarmonica Sibiu devine prima filarmonică din țară cu echipă de ciclism”. Veste și performanță de Cartea recordurilor. Așa că să te ții la extinderea pistelor de biciclete la orașe și sate. Redevine actual adaptat cântecelul de folclor orășenesc din anii 60. “Cobori Doamne pe pământ / Să vezi (Stalin) Biden ce-o făcut. / O făcut din capră vacă / Din șoșoacă deputată. / De cât Brânză și mălai / Mai bine cu Mountain Bike.”

  7. distrugerea si destramarea Romaniei pas-cu-pas. g e n o c i d u l romanilor „gratis”.

  8. Conductele de aluminiu, aripile de ploaie, nu au fost date la fier vechi ci au fost cărate în Turcia punându-le agricultura irigată pe picioare. Astfel în prezent rafurile supermarketurilor din România sunt inundate cu produse agricole din turcești.

  9. Ministrul Daia demarase un program foarte curajos de reabilitare a sistemului național românesc, guvernele lui Dragnea au bugetat acest proiect dar…au venit lăcustele antinaționale „de dreapta”. Dragnea e la pușcărie (și pt asta și pt multe neplăceri provocate marilor corporații) iar ministrul Oros și-a inceput mandatul declarând că centrele de valorificare ale fermierilor/producătorilor români înființate de Daia sunt ca niște Gostat-uri comuniste si trebuiesc desființate. Daia este un profesionist și un om cu sufletul la glia românească dar n-a fost bun, l-au luat la mișto toți proștii habarniști dar cu gură mare iar acuma avem exact ce ne trebuie: miniștri care sprijină străinătatea să prospere în dauna noastră. „Totul pt străini!” asta e lozinca źilei…De ce să produceți voi? Las’ că vă vindem noi, „Eco”, pe bani mulți! Aferim!

  10. Eu am niste intrebari propri?
    Daca am desfiintat CAP-urile statul mai produce ceva? Eu stiu ca nu, doar mediul privat.
    Mediul privat stiu ca are o mafie a graului, o mafie a zharului etc, asta ca sa sunteze statul si sa faca profit cat mai mare.
    Daca privatul ia beneficiile, el trebuie sa investeasca in irigatii nu statul.
    Din cate stiu zeci de mii de hecatre sunt la cumparatori straini, deci ei vor pe banii nostri sa le faca tara si un sistem de irigatii sa dubleze productia.
    Mie imi pute de la un kilometru a manipulare a noastra sa vrem sisteme de irigatii, dar nu se spune ca sunt pentru privati.

  11. Ura! Romanii au ce si-au dorit. Au ministrii pentru care si-au rscat ei sanatatea, atunci cand nici la piata nu aveau voie sa se duca, ducandu-se sa-i voteze. Sa ne bucuram pentru romani ca iese cum si-au dorit!

  12. Haideți domnilor, ce credeți voi, că românul e țăran la coada vacii sau la coada sapei? Ehe, ne-am emancipat! Am mai fost pe la civilizați să culegem căpșuni, să recoltăm șparanghel, să schimbăm scutecele babelor din Austria, să producem prin Italia. Gata, nu mai ține vrăjeala cu irigațiile interes național, parcă ați fi Daea, zău așa. Vindem frumușel pământul, luăm bmw second hand și o tulim la afacerile noastre civilizate. Autostrăzi bre, ăsta-i interesul național, civilizația, nu irigațiile și coada sapei!

  13. TRADATORII,MAFIOTII,IRESPONSABILII ,IDIOTII ,INCOMPETENTII NU-S DE IERI IN GUVERNE ,SUNT DE 31 DE AI !.
    Primul INCOMPETENT SI IRESPONSABIL a fost primul ministru P ROMAN vezi declaratia „industria Romaniei este un morman de fiare vechi „,coordonatorul planului de distrugerea a fost Brucan .Semnatarii acordurilor secrete la intrarea in NATO si UE sunt urmatorii care au fost pe postul de demolatori ai industriei si a economiei romanesti .
    Manipulati ,prostiti,scosi la pensie fara vreme ati creat o masa de manevra cu rolul de COADA DE TOPOR !,asa ati lasat peste 5 milioane de romani pe drumuri -PRIBEGI,asa ati vandut pe nimic averea tarii ,asa ati putut fura cu complicitatea justitiei prinsa de nas si a unui MAI compromis ,corupt si prost instruit,asa ati vandut pamantul tarii,asa ati invrajbit populatia acestei tari ,voi LEPRELE ,LICHELELE ,CURVELE SI PUTORILE ACESTUI NEAM.

  14. Domnuel Buduca,trebuie sa iti schimbi optica daca mai conteaza!Irigatii cu exces de apa si epuizarea panzei freatice nu mai sunt admise,irigatiile moderne sunt cu instalatii de picurare la radacina,cum fac statele civilizate!mai modernizati-va ce D-zeu,e plina literatura de specialitate de exemple!dar asa e cand gazetarii sunt si agronomi,si astronomi si mai arunca cu citate si din Steiner

  15. PNRR, adică: „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”. Mă întreb și întreb, de ce „Reziliență”? Din punct de vedere al Mecanicii, al Rezistenței materialelor, Reziliența este proprietatea materialelor/metalelor de a rezinta la Șoc/”lovitură de ciocan”. Exemplu: Oțelul (mai tenace) are reziliența superioară Fontei (fragilă/casantă). Deci să înțelegem că respectivul Plan rezistă bine la Șocuri repetate?

  16. Mai nou cică banditul de ministru de la agricultura Oros( alt nume de roman) nu a mai fost la piata de vreo 4 luni de zile și nici la super-market nu a fost! O jigodie care nu știe cu ce se mănâncă agricultura!

  17. Sandu Chira, n-ai fost la cursurile mele. Rezilienta se masoara in Metalurgie cu pendulul Charpy, un fel de ciocanel la care ii dai drumul sa loveasca materialul. Daca materialul e moale si nu se rupe sau nu se fisureaza, atunci e rezilient. Numai otelul netratat termic e tenace, rezilient, cel tratat e casant. Ai auzit de martensita? Campionul rezilientei e Plumbul. Sper ca ai inteles acum Sandule. Planul acela e greu ca Plumbul.

  18. Investitii in irigatii, DA, dar doar daca terenurile irigate ar fi ale statului, adica (iertata fie-mi reminiscentele comuniste !) „ale noastre, ale tuturor” ! Asa insa … nu vad de ce as fi eu obligat sa platesc de la buget, indirect sau tot indirect din fonduri europene sau imprumuturi, pentru furaciunile unor Trita Fanita sau Culita Tarita, pentru a-i aminti doar pe doi din marii borfasi „latifundiari” mai cunoscuti.

  19. Acest Oros de la agricultura este nu numai o pacoste pentru fermierii romani , ci și de o ticăloșie fără margini.!!! De ce nu-l ia Florin Cîțu la bani marunti pe acest nenirocit care sabotează eforturile celor care vor sa crească suprafața irigata dar au nevoie de sprijin financiar.!!! Un neisprăvit ca mulți alții din acest guvern decdreapta extrem de toxic și care nu mai poate continua in asemenea hal.!!!!

  20. Doina Oltului@ Ceea ce nu stiu noii specialisti din actuala clasa politica este faptul ca orice instalatie prin care se asigura necesarul de apa a culturilor agricole(picurare, prin dozare asistata de calculator, cu aspersoare sau inundarea solelor) are nevoie de o sursa de apa.In cazul suprafetelor agricole foarte mari,cum are Romania in zonele de sud, Dobrogea si vest, singurele surse de apa fezabile si rentabile sunt sistemele de irigatii. Mai reamintesc noilor specialisti ca instalalatiile de asigurare a apei folosind dispozitive de picurare nu pot fi folosite in orice cultura agricola. Deocamdata nu s-a inventat instalatii cu picurare pentru exploatatii agricole la culturile de cereale, plante tehnice, etc.

  21. Poate vor intelege si romanii cu capul in nori, de ce atata efort pentru a ajunge la putere acesti tradatori. Nu este deloc o exagerare. Aproape zilnic avem exemple concrete, chiar fatis.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.