O insultă la adresa inteligenţei publicului

Dovada ”fantastică și fatală” că lui Putin nu-i pasă

Miercuri, între doua clătite cu caviar pregătite împreună cu președintele chinez Xi Jinping și premierul Japoniei la forumul de la Vladivostok, Vladimir Putin a anunțat că serviciile ruse i-a indentificat pe cei doi bărbați suspectați în Marea Britanie pentru tentativa de asasinare cu noviciok a fostului agent rus Serghei Skripal. ”Știm cine sunt, i-am găsit”, a spus Putin. ”Sunt civili, desigur”, a replicat Putin la acuzele britanice că ar fi vorba despre doi agenți secreți. ”Sper că se vor prezenta și vor vorbi despre ei. Nu e nimic deosebit, nimic criminal, va asigur. Vom vedea în viitorul apropiat”.

Pe când Putin făcea aceste declarații, cu siguranță că cei doi bărbați care seamănau izbitor cu cei din înregistrările camerelor de luat vederi din Salysbury, locul atentatului, aveau stabilită deja ora interviului la postul Russia Today. Joi, televiziunea rusă a transmis interviul celor doi cu șefa postului, Margarita Simonnyan. Cei doi au spus că este ”doar o coincidență fantastică și fatală” că s-au aflat în Salisbury exact în momentul în care a fost otrăvit Serghei Skripal. Serviciile britanice consideră că Skripal a fost otrăvit cu agent neurotoxic noviciok pus pe mânerul ușii casei sale, substanță pe care cei doi rusi ar fi purtat-o într-o sticla de parfum pe care au luat-o din Marea Britanie. Aruncată într-un tomberon, sticla a fost luată de un britanic care ulterior s-a intoxicat și a murit.

Autorităţile din Marea Britanie au criticat dur interviul celor două persoane care „seamănă cu suspecţii” în cazul Skripal, apărut pe un post de televiziune rusesc, catalogându-l drept o „insultă la adresa inteligenţei publicului” şi „un fals”, relatează Reuters. „Minciunile din acest interviu dat unui post de stat rusesc sunt o insultă la adresa inteligenţei publicului. În plus, sunt o ofensă puternică adusă victimelor acestui atac oribil şi apropiaţilor acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Din păcate, am ajuns în punctul în care trebuie să aşteptăm.. Poliţia a construit un caz solid, cu multe dovezi împotriva celor doi. Sunt căutaţi şi am luat toate măsurile necesare pentru arestarea lor şi aducerea lor în faţa justiţiei din Marea Britanie, dacă vor face vreodată un pas în afara Rusiei”, a adăugat acesta. Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a criticat de asemenea interviul televizat.

„Este momentul să oprim ştirile false apărute la televizor- lumea şi-a dat seama de implicarea Rusiei în acest incident”, a transmis Hunt printr-un mesaj pe Twitter.

Cei doi ruși suspectați de tentativa de asasinat spun că au fost in Salisbury pe 3 si pe 4 martie. In prima zi, vremea proasta le-a zădărnicit excursia. A doua zi, spun ei, au vizitat catedrala din Salisbury, despre care au dat informații suspect de amănunțite, dar s-au rătăcit și, din întâmplare, au ajuns în zona casei lui Skripal. Trebuie însă ca s-au rătăcit total în micul oraș britanic, căci Skripal locuia la peste 3 kilometri de catedrală, remarcă presa britanică, care interpreteaza evenimentele altfel: în prima zi, cei doi au avut o misiune de recunoaștere, iar a doua zi au plasat agentul toxic. De unde acuzațiile de insultă la adresa inteligenței poporului britanic.

Umorul britanic, mai tare decât serviciile ruse

Pentru presa britanică, interviul este expresia clară a limitelor serviciilor secrete ruse și a PR-ului rus deopotrivă. Imaginile cu cei doi au obligat serviciile ruse să facă o mișcare, dar interviul cu cei doi a fost neconvingător. Poate cel mai bine a sintetizat interviul The Guardian, într-un articol tipi pentru umorul britanic, pe care îl redăm mai jos.

Concurența a fost acerbă. Atât BBC, cât și Channel 4 au venit cu oferte de șase cifre, care au fost bătute apoi de oferta de un milion de dolari a celor de la NBC. Însă, în cele din urmă, a câștigat RT, care a oferit imunitate dioplomatica pe viață, alături de un weekend într-o stațiune de lux de la Marea Neagră, și astfel a obținut interviul pe care-l dorea orice televiziune.

La o zi după ce Vladimir Putin a anunțat că ar fi bine din punctul lui de vedere ca cei doi bărbați acuzați de otrăvirile din Salisbury să apară la TV și să prezinte versiunea despre evenimente asupra căreia au căzut de acord cu serviciile secrete ruse, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov au găsit o fereastră în încărcata lor agendă pentru a intra într-un mic studiou TV din Moscova. Au fost întâmpinați de cea mai temută intervievatoare din presa internațională, redactora-șefă a RT, Margariuta Simonyan.

Simonyan nu a fost foarte agresivă. ”Arătați că oamenii din fotografii”, a început ea ezitant. Asta pentru că sunt chiar ei cei care apar in înregistrarea camerelor de supraveghere, spun cei doi bărbați. Astea sunt numele lor adevărate, a întrebat Simonyan. Absolut. Cei doi nu erau siguri care dintre ei purta un nume și care îl purta pe celălalt, însă au fost de acord că ei erau bărbații cu pricina. Și, da, știau că arată puțin vinovați, însă cine nu ar arăta astfel când este acuzat de o crimă?

Deci, ce făceau cei doi oameni la Salisbury? ”Prietenii ne-au sugerat de multă vreme să vizităm acest oraș minunat”, a spus Boshirov, care ar fi putut la fel de bine fi Petrov, însă era aproape sigur că este Boshirov. ”Este acolo catedrala din Salisbury, faimoasă nu doar în Europa, ci în întreaga lume pentru turnul de 123 de metri și pentru ceas, una dintre primele ridicate în lume”. Cunoștințele lor de pe Wikipedia au fost impresionante. Salisbury are o populație de 40.302 de locuitori, un numar pe care l-au greșit cu doar doua unități.

Iată cum și-au petrecut weekendul. Sunt dopar doi oameni obișnuiți cu un mare interes pentru sport și nutriție care au profitat de o ofertă Aeroflot pentru un city-break la Londra și Salisbury. După ce și-au petrecut prima noapte într-un boutique hotel așezat foarte convenabil, la kilometri buni de cea mai apropiată gară, au aflat că singurul tren spre Salisburu din acea sâmbătă nu fusese anulat.

Însă nu erau pregătiți pentru frigul îngrozitor al unei primăveri britanice, după ce se obișnuiseră cu căldura excesivă a iernii din Moscova. ”Nu am putut face călătoria pentru că era noroi și zloată peste tot”, spunei ei triști. ”Orașul era acoperit de mâzgă. Ne-am udat, am luat trenul și ne-am intors la Londra”.

Abia după ce au ajuns înapoi la Londra și-au dat seama că au ratat cele mai frumoase mănăstiri și una dintre cele patru originale ale Magna Carta ce au mai rămas. Deci au trebuit să se puna din nou pe tren a doua zi și să își incheie excursia la Salisbury. Și ce zi minunată a fost, cu urcare în turnul catedralei și cu un sandwich cu pui și bacon de la Pret.

Nu a fost totuși un succes din toate punctele de vedere această a doua zi. În primul rând, s-au rătăcit puțin – au bătut la usa unei case care se întâmpla să fie tocmai a lui Serghei Skripal – și, apoi, au trebuit să renunțe la vizita la Stonehenge.

Simonyan abia de putea să-și mai țină lacrimile. A fost una dintre cele mai triste povestiri din câte auzise. Însă ce era mai rău urma să vină. Ce i-a supărat cel mai mult pe Petrov și Boshirov este că au fost acuzați că aveau la ei un parfum Nina Ricci. ”Nu este oare o prostie ca doi tineri cât se poate de normali să aibă la ei un parfum pentru femei?”, s-a plâns Boshirov. ”La vamă te verifică bine, s-ar fi mirat cum niște bărbați au un asemenea parfum în bagaj. Nu aveam parfumul”.

Cei doi pot trrece peste acuzațiile ca ar fi agenti GRU. Însă nu și peste aceea că aveau la ei un parfum pentru femei.Dacă ar fi avut la ei noviciok, l-ar fi ținut într-o cutie de Lynx. Pentru că sunt doi bărbați ruși corecți. Sunt bărbați arătoși, cu pantaloni strâmți și bicepși dezvoltați, cum a observat Simonyan. Nu sunt efeminați. Orice, numai asta nu.

Cei doi și-au mai amintit și de alte excursii prin Europa. Au fost în Elveția și s-au distrat de minune. Zurich este cel mai mare oraș din Elveția, fondat în urmă cu 2000 de ani. Este și un oraș de top în privința sportului și a nutriției.

Cei doi au fost storși de informații. Așa că Simonyan a încheiat interviul. Putin a zâmbit. A mers mai bine decât sperase. A fost modul perfect de a arăta Marii Britanii că nu-i pasă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Unde este umorul? O lalăială pe mai multe coloane care “înfierează”, pentru gură cască mascat, pe ruși și pe președintele Putin, sugerând printre rânduri, repetat, că de la ei vine răul omenirii și pericolul pentru siguranța locuitorilor insulei.

  2. Daca e Novichok, de ce nu au murit Skripalii? Oare pentru ca nu e Novichok?

  3. Dle Marchevici, doar atita puteti? cam slabut cu inspiratia, poate mai cititi cate ceva…ajuta la compunere.In afara faptului ca distorsionati informatiile in mod neprofesionist… dar de unde nu e nici Dumnezeu nu poate cere.

  4. Domnule Calin M, cum crezi ca au reusit cei doi sa sa puna otrava pe clanta in conditiile in care au ajuns in Salysbury la 11:40, iar Skripalii au parasit locuinta la 9:15? Explica-ne. Uimeste-ne.

  5. Adevarul e, dimpotriva, draga Marchievici, ca madam May si asa-zisele „servicii ” (MI 6!) s-au facut de râs planetar în „afacerea ” „otravirii” lui Skripal. Individa credea ca distrage atentia publica de la Brexit (unde Marea Britanie nu obtine concesii din partea UE) si, înca si mai grav, impune noi sanctiuni împotriva Rusiei. Ori, bine-ai vazut ca nimeni n-a mai luat-o-n seama. Si-n privinta „anchetei” cu „otrava” (de parca-n „afacerea otravurilor” de la curtea lui Ludovic al XIv lea al Frantei, nu-i asa…) depusa pe … clanta casei lui Skripal, „ce mama dracului”, s-ar revolta de ineptie însusi celebrul Sherlock Holmes … ! ori Agatha Christie, „criminalul e printre noi” (adica la Downing Street. Nu pe Upping Street, fiindca veni vorba, pe D(r)owning St).

  6. Oare de ce citesc propaganda? Afacerea asta cu uite otrava nu-i otrava este demna de sec.XVI cand erai ars de viu ca esti vrajitoare,fara dovezi.Numai omisiuni in tot articolul,jumatati de minciuni si fara miez (dovezi-ZERO ) Oare de ce te pretezi la acest fel articole, autorule? Am ami citit din alte surse toata povestea plina de gauri,am vazut si interviul cu cei doi,am vorbit si cu prieteni/colegi (fosti) din Anglia,nimeni nu crede povestea de doi bani englezeasca ,dar tu,autorule,continui sa debitezi prostii,mergand pe linia trasata de cine stie cine si ptr. ce?

    • Bati cimpii cum o faci ori de cite ori e vorba de Rusia. Mai sint si altii care pot urmari media de limba engleza. Cind serveai in Indochina sub Stars and Stripes, fapt de care faci mare caz, propagai tot asa ideile moscovite?

  7. Asculta Anonimule,trebuie sa stii/intelegi strategia inamicului,il bati cu propriile lui arme dar faci greseli enorme crezand ca esti invincibil si te macelareste inamicul in sandale cu o flinta in spate…astea au fost greselile dezastruoase ale unor conducatari dornici de razboi.In privinta surselor de informatii,nu este indicat sa-ti bazesi concluziile pe ce zice WaPo,CNN,BBC,,FOX,N.Y.Times si altele,pana si Trump ti-a spus ca sunt „Fake News”Daca eu asi trage o concluzie din ce citesc pe acest ziar….voi o duceti bine,industria duduie,agricultura hraneste tot globul,lumea este fericita si isi petrec mai tot timpul la distractii.In privinta Vietnamului,nu ai inteles nimic,nu te baga, nu ma bag la Cotul Donului sau Stalingrad sau nici nu te intreb cum era cand plateai cotizatia de partid si bateai din palme cand erai prezent la demonstratiile iubitului conducator.Probabil ca nici nu cunosti,nu faceai umbra pamantului in acele vremuri.

    • Desigur, Vocea Rusiei, Sputnik.md, Radio Tiraspol, Radio Bender spun adevarul gol golut si irefutabil. Nu toti britanicii cugeta la fel ca amicii domniei tale, de ale caror idei nici nu ma mir, caci se aduna cine seamana sau asinus asinum fricat. Daca nu te-ai bagat la Cotul Donului sau la Stalingrad ci numai in Vietnam, fapt de care esti mindru tare, de ce te bagi totusi in Romania, cind mai si subliniezi apasat ca nu esti roman si nu ai treaba cu Romania? Papa-ti bine multumesc pensia de viteaz veteran, naducator de democratie si pace acolo unde vor muschii Unchiului Sam, si lasa-ne pe noi in pace si amareala noastra, ca oricum nu ai nimic de spus consistent si articulat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.