Drogul ieftin face ravagii în rândul tinerilor și la Sibiu

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), chestorul Tiberiu-Iulian Ivancea, a declarat, marţi, că, drogul Cristal este cel mai răspândit în rândul tinerilor din judeţul Sibiu, unul dintre motive fiind că este şi cel mai ieftin, o doză costând numai câteva zeci de lei.

„Preponderent în judeţul Sibiu este consumul de aşa-zisele cristale. Este cel mai răspândit la nivelul tinerilor. (…) În ultima perioadă sunt foarte mulţi tineri, dar nu minori”, a afirmat şeful IPJ Sibiu, Tiberiu-Iulian Ivancea, într-o conferinţă de presă.

Poliţiştii sibieni au început de o săptămână să controleze şi zonele din faţa liceelor din municipiu, unde există grupuri de zeci de elevi care fumează ţigări, iar uneori aici se iscă şi altercaţii.

„Din acest an am identificat câteva licee la care acţionăm în timpul pauzelor, pauza mare. Şi feedbackul după o săptămână (…) nu mai sunt acele grupuri, pentru că acolo apar cele mai mari riscuri. Pe parcursul anului şcolar vrem să le derulăm”, a mai spus Ivancea.

Potrivit şefului IPJ Sibiu, cele mai multe droguri nu se vând stradal în judeţul Sibiu, ci „sunt furnizori, care nu distribuie într-un loc anume, ci unde li se solicită; nu se vând stradal, foarte rar când se vând stradal”.

Cristalul este drogul preferat de tinerii sibieni consumatori, fiind şi cel mai ieftin.

„Aşa-zisele cristale sunt cele mai ieftine şi la îndemână. Câteva zeci de lei pe doză”, a explicat şeful IPJ Sibiu, Tiberiu-Iulian Ivancea.

Până acum IPJ Sibiu a organizat, în premieră naţională, conferinţe de prevenire a consumului de droguri, cu mii de participanţi, elevi, profesori, părinţi, la care a invitat foşti consumatori, părinţii lor, poliţişti, dar şi medici, psihologi, ONG-uri. La conferinţele de acest gen au participat foarte mulţi părinţi.

„Noi plecăm de la premisa că şi părinţii trebuie să conştientizeze riscurile la care sunt supuşi copiii fără supravegherea şi implicarea lor. (…) Cred că din familie trebuie să plece primul control, controlul parental este esenţial, cel puţin la copiii care sunt până în 14-15 ani”, a mai spus Tiberiu-Iulian Ivancea.

Aceste conferinţe anti-drog vor continua la Sibiu în lunile februarie – martie, a mai arătat şeful IPJ Sibiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

9 Comentarii

  1. now you talking! ieri eram pe strada, un grup de 3-4 tineri veneau din contrasens, pe trotuarul relativ ingust. cred ca erau liceeni. nu m-am uitat prea bine la ei, dar cu cat ma apropiam simteam ceva ciudat, ca si cum urma sa se intample ceva. tinerii mergeau labartati pe trotuar, aveau mersul nesigur, privirile pierdute si nu au avut nici cel mai mic gest de a-mi face loc sa trec pe langa ei. am ramas pe loc si i-am lasat pe ei sa treaca, moment in care baiatul din marginea mea s-a impiedicat. S-a redresat si a pornit mai departe, la fel de labartat si nesigur pe el ca si restul „trupei”. SE DUCEAU LA SCOALA… sau veneau…?

  2. Pana prin 2000 si cev era o atitudine la „tineri” defavorbila folosirii oricaror droguri. Incet incet dupa intrarea in Uniunea Europeana si NATO atitudinea s-a europenizat conform cu valorile organizatiei in care s-a intratml. In acelasi timp numarul de consumatori de droguri a crescut constant de la an la an. Ceva s-a schimbat radical din 2005 fata de 1990-2005. Politica oficiala a statului neostila pasivitate in fata „flagelului”.
    Cum se face ca De convid a avut grija sa nu se raspandeasca la droguri toata lumea stia mai putin factorii decisivi ai statului, de parca ar fi avut un interes maxim sa se raspundeasxa exact in zona ceva mai vulnerabila si expusa scoli, facultati.

  3. @marin
    bine observat, școala e periculoasă! Mergi la școală, ajungi drogălău.
    Vezi că au dreptate părinții ăia ciudați care zic că mai bine să stea copilașii lor acasă, că îi învață ei suficient? Încet-încet ne întoarcem la comuna primitivă…
    Unii ar spune că e bine, fiindcă atunci nu aveau nici cocaină, nici fentanil. Alții ar zice că e rău, tot din același motiv. Pe cine să mai credem?

    • DACA MA INTREBI PE MINE, NU ITI VA PLACEA CE ITI RASPUND. DAR AM SA O FAC ORICUM: NU TOTI OAMENII AR TREBUI SA AIBA COPII! si ma refer de la acel bun-simt cu care esti binecuvantat chiar si intr- familie simpla. NU ma refer la posibilitati, CI LA VALORI! bunicii mei au fost foarte saraci. tataie al meu si-a pierdut piciorul pe front si a continuat sa munceasca si sa creasca curati si educati 4 copii si pe mamaie, care nu lucra. era analfabeta, insa foarte inteligenta. profesorul de la scoala din comuitate s-a indraostit de ea, de „curatenia” si credinta pe care o avea. si a scolit-o. a invatat-o sa citeasca si sa scrie. Mamaia mea le citea copiilor (mama printre ei) carti. De la poezii, povesti, orice avea posibilitatea si gasea. ca bani nu erau. mamaia mea avea sange unguresc si roman, era di Hunedoara. gatea o minune, pe romaneste: din rahat facea bici, care facea si plici ha! cand facea ciorba hranea toti copiii de pe strada. viata era foarte neajunsa, dar bogata in unitate si fericire. ceea ce spun este ca, daca nu exista unitate si fericire in familie, un copil NU va avea educatie la oricate scoli l-ai da. cam asta este…

  4. Ieftin și “bun”! Dacă găsești in alta parte mai ieftin, plătim de doua ori diferența!…Si asta in fieful “lucrului bine facuut”. Mi-e groaza sa ma gândesc cu ce se droghează cei din zone unde nu curge purcoiul de bani pe jgheab…

  5. Era o chestie de timp.Poliția, în ciuda unor oameni bine intenționați, face parte din aceeași structură în descompunere numită generic „periferia Europei” puțin întârziată, însă expusă acelorași boli autoimune, intrinseci dezvoltării aberante a capitaljlui spre crima organizată.Unor oameni sănătoșila cap încă, în pofida privilegiilor deținute, le sună stringent alarmele iar asta întârzie undeznodământ tragic pentru toți.Încă, România este o țară sigură în inima Europei.Rămâne de făcut o schimbare radicală a direcției politice care va hotărâ viitorul țării sau își va bate joc de suferința trecutului ei.

  6. Parintii sunt doar un factor. Societataea per ansamblu reprezinta un cumul de influenta. USRistii umbla cu atitudini extrem de incurajatoare pe la tanara generetie sa legalize pentru inceput canabisul, nu sa descurajeze. Si cine nu e cu drogurile e boomer, comunist, cu PSD ce mai inventeaza progresistii. N-o sa vina protestatarul de setviciu zis Ceausescu sa o ia la rost pe ministrul liberal justitiei Gorghiu si pe ministrul liberal de interne Predoiu de ce statup a tolerat atat de mult traficul in timpul lungului mandat de turirst al lui Klass Iohannis cu Orban, Citu, Ciuca guvernele lui. Numarul de drogati a dat pe dinafara pana a atins statuiul epidemic cu accidente sangeroase unde se pare ca drogatii nu au incercat sa evite pietonii care se deplasau in afara carosabilului.

  7. Pana la urma tot aurolacul este cel mai bun si mai ieftin. La fel cum boschetul este mai bun decat orice adapost ptr aurolaci. Unde mai pui si avantajul ca nu te pune nimeni sa te speli inainte de culcare……[Rumburak]

  8. Parintii sunt primii responsabili!!! Educatia = cei sapte ani de acasa, adica valorile morale, educatia se face acasa!!! Scolarizarea sau politia nu fac oameni intregi! Suferim toti din cauza prostiei unor ratati care se pretind romani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.