Consultări populare într-o țară conservatoare

După divorț și familie, urmează referendum pentru blasfemie

În mai 2015, irlandezii au votat în cadrul unui referendum pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de acelasi sex. Irlandezii au fost pentru acordarea acestui drept. 1,2 milioane de cetățeni au votat DA, în timp ce 734.000 s-au opus. Prezența la referendum a fost de 60,5%. A fost un referendum pentru modifcarea Constituției. În același timp, irlandezii s-au pronunțat în proporție de peste 64% în favoarea legalizarii avorturilor. O a treia modificare, de reducere a vârstei minime pentru candidatura la președinție de la 35 la 21 de ani, a fost respinsă. Atunci, arhiepicopul de Dublin a declarat: ”Trebuie să vedem care este realitatea și să nu negăm această realitate. Îmi place să văd cum se simt astăzi homosexualii și lesbienele. Ei simt că este un lucru care le va îmbogăți viața. Cred că este o revoluție socială”.

Pe 26 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale, în Irlanda va avea loc un nou referendum pentru modificarea Constituției, de această dată privind blasfemia. Actuala constituție arată că ”publicarea sau rostirea unor lucruri blasfemiatoare” se pedepsește prin lege. Blasfemia a fost definită într-o lege din 2009, care arată că vinovat de așa ceva se face cel care publică sau spune ”lucruri foarte abuzive sau insultătoare în legătura cu orice religie, provocând astfel revoltă în rândul unui număr subsranțial de aderenți la acea religie” și dacă această fapta ”urmărește să provoace o asemenea revoltă”.

Nimeni nu a fost pedepsit pentru blasfemie în Irlanda. În 2017, poliția irlandeză s-a sesizat după ce scriitorul și prezentatorul englez Stephen Fry a întrebat într-o emisiune: ”De ce aș respecta un capricios, incorect și prost care creează o lume plină de nedreptăți și durere?”. Poliția a abandonat cazul după ce a constatat că spusele acestea nu au stârnit ”revolta unui număr substanțial de persoane”.

În noiembrie 1995, în Irlanda a avut loc un referendum pentru eliminarea din Constituție a articolului care interzicea divorțul. Rezultatul a fost strâns, cu 50,28% pronunțându-se pentru legalizarea divorțului, la o prezență de 62%. Atunci a fost și singurul moment cand s-a încercat punerea sub acuzare pentru blasfemie a trei publicații irlandeze, în contextul campaniei pentru divorț.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

  1. Cand Irlanda va disparea de pe harta, sa nu uitati de unde i se trage!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.