Turneul naţional „Orgile României”

Turneul naţional Orgile României, ajuns la a patra sa ediţie, revine în lunile iulie şi august cu zece concerte în întreaga ţară, susţinute de tânărul organist Eduard Antal, continuând incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în nouă catedrale şi biserici catolice şi reformate din România dar şi la Palatul culturii din Arad.

Înaintea turneului, Eduard Antal declara: „Cred că de-a lungul timpului turneul s-a transformat în ceva mai profund și mai important decât o înșiruire de concerte. Simt să turneul a devenit o comunitate, o familie a organizatorilor, gazdelor și ascultătorilor.”

Turneul va începe pe 3 iulie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti şi în prima sa etapă va ajunge în patru localităţi din Transilvania, mai precis pe 5 Iulie la Sibiu, Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” (în cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane), pe 6 Iulie la Deva, la Biserica Reformată, pe 8 Iulie la Arad, la Palatul Culturii, iar pe 9 Iulie, la Vinga, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”. Turneul va continua în luna august cu o nouă etapă în Moldova şi Transilvania

Tot mai des suntem înconjurați de realități macro, fie că vorbim despre globalizare, pandemie sau conflict militar, toate au o doză de negativitate, dar cum ar fi să descoperim și să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive din jurul nostru? Din această perspectivă, repertoriul propus în acest an intenționează să surprindă unele din cele mai frumoase lucrări compuse în spațiul european. Astfel, buchetul repertorial va cuprinde compozitori din Franța, Germania, Anglia, Italia, Spania, Ungaria, dar va cuprinde și teme românești pentru că turneul este despre lucrurile bune și frumoase din jurul nostru.”, mărturisea organistul Eduard Antal.

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Louis-Nicolas Clérambault, Johann Pachelbel, Juan Cabanilles, Girolamo Frescobaldi, Padre Davide da Bergamo, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Theodor Grünberger, John Stanley, Béla Bartók.

Turneul național – Orgile României

EDUARD ANTAL – orgă

3 iulie, ora 20 – Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif

5 iulie, ora 19:00 – Sibiu, Catedrala evanghelică CA „Sfânta Maria” (Zilele Muzicale Româno-Americane)

6 iulie, ora 19:00 – Deva, Biserica Reformată

8 iulie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii

9 iulie, ora 19:00 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”

7 august, ora 19:00 – Bacău, Biserica Romano-Catolica „Fericitul Ieremia” (Inaugurarea orgii)

14 august, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină”

16 August, ora 19:00 – Cacica, Basilica Minor „Adormirea Maicii Domnului”

27 August, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră (Festivalul „Organ Nights”)

28 August, ora 18:00 – Codlea, Biserica Evanghelică

Detalii pe www.orgileromaniei.ro.

Program muzical

Eduard Antal – orgă

Louis-Nicolas Clérambault (1676-1749) – Suite du Deuxiéme Ton

Johann Pachelbel (1653-1706) – Chaconne în re minor P. 41

Juan Cabanilles (1644-1712) – Corrente italiana

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) – Aria detta la Frescobalda, F 3.32

Padre Davide da Bergamo (1791-1863) – Elevazione in Re minore

Dietrich Buxtehude (1637-1707) – Preludiul în fa# minor, BuxWV 146

Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Fantezia în sol major, BWV 572

Theodor Grünberger (1756-1820) – Nach der Epistel

John Stanley (1712-1786) – Trumpet Voluntary

Béla Bartók (1881-1945) – Șase dansuri românești

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

18 Comentarii

  1. Care ”orgile romaniei” bre ciumete ? Eventual orgiile, romaniei.. Românul nu are orgă, nu cunoaște instrumentul. Nu are in nici o biserică orgă..Orga se găsește exclusiv in biserici catolice și protestante maghiare..dintre ele multe au fost recondiționate , refăcute din dezastru exclusiv pe banii și meseriașii ungariei. Acu vii să te lauzi cu ”turneul ”??.. Nu ți-ar fi rușine bre ??

  2. Crede că se cheamă orgiile tv ale României cu Dani Otil, Mihaela Radulescu, Andreea Marin , Oana Zavoranul etc! Ce jigodii ordinare care cred e permis orice în numele libertății prost înțelese!

  3. Sa-ti fie rusine tie, ma Editat sovin si revizionist, pana una-alta bisericile alea catolice, protestante si de care or mai fi ele , se AFLA IN ROMANIA. De aceea sunt ale Romaniei, cum este si Fundatia Gojdu a Ungariei, ca si etnicii romani din Ungaria care sunt ai Ungariei.
    In orasul meu muntenesc, unde nu-i picior de bozgor, este in schimb o biserica catolica frecventata de muntenii de-ai mei si are totusi un marafet de orga. Aici nu exista sa auzi rautati impotriva catolicilor, sau ale catolicilor impotriva ortodocsilor ptr ca nu suntem idioti ca voi. Maica-mea se ducea si la slujbele catolice, desi era hiper-ortodoxa.
    Altceva decat ura si dispretul impotriva romanilor nu mai stii sa asterni pe forum, veneticule asiatic……[Rumburak]

  4. (I)
    Orgi se gasesc in majoritatea salilor de concert, atenee si conservatoare de muzica din tara si din Bucuresti.
    Muzica de orga poate fi si bisericeasca si laica.
    Instrumentele predecesoare orgilor cu tubulatura (pipe organ) includ: Panpipes, pan flute, syrinx, naiul, etc.
    În Tristele lui Ovidius apare versul: „Păstorul (get) cânta din fluierele lui lipite cu smoală” (V,25.). Athenaios menționează fluierele și o liră specific getică, numită magadis.
    Se gasesc orgi si la particulari. Orice orga electronica are si tonalitati de diverse tipuri de orgi.
    Personal, deoarece indragesc orga ca instrument muzical, posed o astfel de orga electronica (la care cant in mod curent) si posed si o colectie destul de mare (cvasi-completa) de partituri cu muzica preclasica si clasica pentru orga (pe care le interpretez). Si sunt doar roman, crestin-ortodox (de rit Bizantin).

  5. (II)
    Din istoricul orgilor …
    Aulos, an ancient double reed instrument with two pipes, is the origin of the word Hydr-aulis (water-aerophone).
    The organ is a relatively old musical instrument, dating from the time of Ctesibius of Alexandria (285–222 BC), who invented the water organ. It was played throughout the Ancient Greek and Ancient Roman world, particularly during races and games. During the early medieval period it spread from the Byzantine Empire, where it continued to be used in secular (non-religious) and imperial court music, to Western Europe, where it gradually assumed a prominent place in the liturgy of the Catholic Church. Subsequently, it re-emerged as a secular and recital instrument in the Classical music tradition.
    Early organs include: 3rd century BC: the Hydraulis, ancient Greek water-powered organ played by valves; 1st century (at least): the Ptera and the Pteron, an ancient Roman organ similar in appearance to the portative organs; 2nd century: the Magrepha, ancient Hebrew organ of ten pipes played by a keyboard; 8th century: Pippin’s organ of 757 (Carolingian dynasty) was sent as a gift to the West by the Byzantine emperor Constantine V; 9th century: the automatic flute player (and possibly automatic hydropowered organ), a mechanical organ by the Banū Mūsā brothers.

  6. (III)
    Daca in Biserica Catolica intalnim orga, trebuie spus ca ea a aparut tarziu. Prima orga a fost facuta cadou de catre imparatul bizantin Constantin Copronim lui Pepin cel Scurt, in anul 757. Orga era un instrument folosit la curtea imperiala bizantina, dar nu in biserica. Mai tarziu, Carol ce Mare recomanda generalizarea orgii in cultul apusean.
    Cantarea gregoriana, cantare specific apuseana, a fost la inceput tot vocala. Dar dupa cum Biserica Catolica a ajuns sa nu mai faca diferenta dintre tablou si icoana, caci sfintii sunt reprezentati intr-un uman netransfigurat, tot asa nu le-a fost greu sa indrepte cantarea liturgica spre o cantare apropiata de cea laica.
    Cei care pledeaza pentru prezenta instrumentului (orga) in biserica, trebuie sa stie ca dupa cum nu orice pictura cu subiect religios poate fi sfintita, tot astfel nici orice muzica nu poate defini Ortodoxia.

  7. (I)
    Orgi se gasesc in majoritatea salilor de concert, atenee si conservatoare de muzica din tara si din Bucuresti.
    Muzica de orga poate fi si bisericeasca si laica.
    Instrumentele predecesoare orgilor cu tubulatura (pipe organ) includ: Panpipes, pan flute, syrinx, naiul, etc.
    În Tristele lui Ovidius apare versul: „Păstorul (get) cânta din fluierele lui lipite cu smoală” (V,25.). Athenaios menționează fluierele și o liră specific getică, numită magadis.
    Se gasesc orgi si la particulari. Orice orga electronica are si tonalitati de diverse tipuri de orgi.

  8. @ doru popescu, Bre ciumete, tu și la cimpoi zici că-i orgă,.Pe urmă in care săli de spectacole, săli de concert, atenee si conservatoare de muzica dinainte de 1920 ai avut orgă ?? Iți spun eu bre,.IN NICIUNA, decât in Ardeal..Deci le-ai furat și pe astea românește,. și te lauzi prostește,.

  9. (IV)
    Spicuiri din programul muzical care va fi prezentat de Eduard Antal (muzica laica) …
    Béla Bartók (1881-1945) – Șase dansuri românești
    Dansuri populare românești (Sz. 56, BB 68) este o suită de 6 piese scurte compuse de Béla Bartók în 1915. Mai târziu a orchestrat acestea pentru ansamblu mic în 1917: Sz. 68, BB 76.
    Piesele au drept bază 6 melodii transilvănene pentru vioară. Astăzi, suita este disponibilă în varianta din 1971, pe portativ fiind trecută și gama, deși Bartok nu obișnuia să o scrie. Tipul gamei pentru fiecare piesă a fost preluat din Ghid despre Bartok de G. Króo (1971).

  10. INCA o DATA: Orgile erau instrumente muzicale COMUNE in lumea bizantina. Prima orga a fost facuta cadou de catre imparatul bizantin Constantin Copronim lui Pepin cel Scurt, in anul 757. Orga era un instrument folosit la curtea imperiala bizantina, dar nu in biserica. Mai tarziu, Carol ce Mare recomanda generalizarea orgii in cultul apusean.
    Primele lucrari pentru orga apar, in vest, in Anglia (Robertsbridge Codex c. 1365) si Italia (Faenza Codex, 15th century). Primul compozitor de muzica de orga, publicat, in vest, este Marco Antonio Cavazzoni’s Recerchari, motetti, canzoni […] libro primo, lucrare aparuta in Venetia in 1523.
    Dimitrie Cantemir (1673-1723) vorbeste in Cartea științei muzicii (Kitab-i-musiki) despre muzica de orga otomana si bizantina de la curtile din Constantinopol si din Moldova. Datorită acestei lucrări, Kitab-ul musik ebjed, Dimitrie Cantemir a intrat în istoria muzicală a Turciei ca fondator al muzicii laice și studios al celei religioase sub numele de Cantemiroglu (fiul lui Cantemir), primind titlul de pașă cu trei tuiuri de la Ahmed al III-lea, cunoscut drept mare susținător al artelor.
    Orgi au si bisericile unitariene (cult infiintat in 1568) de pe taramul Transilvaniei. Regele de atunci al țării Ioan Sigismund Zápolya a devenit unitarian, singurul rege unitarian din istorie. Unde la slujba participa si enoriasi romani !
    MULTI ROMANI din Transilvania au FOST si SUNT de RIT catolic, protestant, reformat si unitarian (datorita vremurilor)! Si sunt si majoritari fata de cei din alte neamuri de pe la noi ! De aceea, ORGILE din Transilvania au fost si sunt ROMANESTI!
    Iar repertoriul INTERNATIONAL muzical pentru orga (fie bisericeasca fie laica), interpretat si in Transilvania, este majoritar de factura europeana, (vezi si programul recitalurilor). Bela Bartok a fost unitarian.
    Sau ai UITAT toate aceste DATE ISTORICE despre istoria instrumentului muzical numit ORGA ?

  11. Te-ai uitat la istoricul orgilor descris de mine (partea II). Orga a fost inventata pe taram elenistic (Ctesibius of Alexandria, 285–222 BC) si era raspandita pretutindeni in Imperiul Roman (deci si in Dacia) precum si in Imperiul Bizantin. Era un instrument muzical laic comun in partea noastra (estica) a Europei.

  12. Ciumete esti tu din cauza ca citesti ce scrie @Doru Popescu dar nu intelegi ce vrea sa spuna = analfabet functional. Doru Popescu a facut un istoric al instrumentelor muzicale care au precedat orga. Cand getii cantau la fluierele alea lipite intre ele cu smoala (evident naiul), precursoare ale orgii, hungurii tai cei culti tzopaiau pe spinarea calului cu sobolanul mort in izmene ca sa-l fragezeasca si sa-l manance natur. Doru Popescu a demonstart ca ungurii n-au venit din Asia cu orga legat de gat si asa a aflat si Europa ce-i orga si ca originea ei n-a fost deloc in Apus..
    Cum sa-i zici ciumete unui om care este toba de istorie si completeaza forumul cu informatii istorice interesante, dar fara ecou in mintile dobitocilor care nu stiu decat sa-i cante osanale lui Putin si gastii lui de badarani si criminali de la Kremlin?……[Rumburak]

  13. RECTIFICARE… doar cu un singur „i” …
    „PROBABIL ORGILE (CELE MUZICALE) ALE ROMANIEI ” !
    „Este ușor să cânți la orice instrument muzical: tot ce trebuie să faci este să atingi tasta potrivită la momentul potrivit și instrumentul se va cânta singur.” (Johann Sebastian Bach).

  14. Nu stii ce scrii !
    La un articol despre MUZICA cea SUBLIMA de ORGA, in SPATII BISERICESTI (RELIGIOASE) NU ITI PERMIT (ca iubitor al MUZICII de ORGA) sa „scrii” doar niste „MIZERII laice DEFAIMATOARE”.
    Nimeni nu poate „scrie orice remarca TRIVIALA ” si nu poate „INSULTA” BUNUL SIMT moral, etic, religios, muzical si cultural. CULTURA si ETICA nu fac casa bună cu TRIVIALITATEA si MOJICIA.
    Altfel spus, în acest turneu si in aceasta suita de concerte de MUZICA de o inalta tinuta CULTURALA (muzica preclasica si clasica de ORGA) unde sunt „orgi(i)le tale bahice” ?
    Aștept explicațiile tale cu privire la conținutul acestui articol ! Si nu doar niste „remarci” de pe MAIDANE.

  15. ORGÍE, orgii, s. f. Petrecere desfrânată cu exces de mâncare și de băutură; desfrâu, dezmăț, bacanală. – Din fr. orgie, lat. orgia.
    sursa: DEX ’09 (2009)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.