Efectele pensionărilor masive din magistratură

Procurorul general Gabriela Scutea a reclamat, marţi, un deficit al resurselor umane la nivelul parchetelor, dând exemplul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, unde nu mai activează niciun procuror sau cazul a 12 unităţi care funcţionează cu un singur post ocupat.

Potrivit bilanţului de activitate al Ministerului Public prezentat marţi de Gabriela Scutea, în anul 2022, şi-au încetat activitatea 277 procurori, dintre care 256 prin pensionare, 17 procurori au fost numiţi în funcţia de judecător, 3 prin demisie şi un procuror a fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni.

„Gradul de ocupare a posturilor de procuror, la 31 decembrie 2022, a fost de 74,19%, faţă de 79,48% la 31 decembrie 2021. Scăderea cu peste 5% necesită precizarea că Ministerul Public a pierdut din bagajul de experienţă prin eliberarea din funcţie a procurorilor de la parchete superioare, în cea mai mare parte. 277 de procurori eliberaţi din funcţie reprezintă aproape dublu faţă de 2020 (140) şi plus 65% faţă de 2021 (168). Raportul net eliberări din funcţie/numiri în funcţie pe totalul intervalului 2020-2022 este 2,07 la 1”, a declarat Scutea.

În context, Scutea a precizat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin nu există niciun procuror, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei sunt doi procurori stagiari, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Strehaia funcţionează fără un procuror definitiv coordonator de stagiu.

De asemenea, 12 parchete au avut, pe perioade mai scurte sau mai extinse, un singur post ocupat.

„În privinţa resurselor umane, natura de precondiţie a funcţionării eficiente a parchetelor nu mai trebuie statuată. În plus, în privinţa DNA, în anul 2022, funcţionarea a fost orientată de măsuri care să conducă la îndeplinirea unui jalon în cadrul PNRR, respectiv ocuparea a minim 85% din posturile de procuror până în iunie 2023. De la indicatorul 75,38% în ianuarie 2022, în luna decembrie 2022 gradul de ocupare a fost 70,26%. În concret, recrutarea pentru DNA se face de la celelalte parchete, astfel încât şi dinamica resurselor umane în interiorul sistemului produce dezechilibre – prin promovări şi transferuri”, a mai spus şefa Parchetului General.

Conform bilanţului de activitate, pe parcursul anului 2022, s-a constatat că au existat parchete de pe lângă judecătorii care au funcţionat cu un singur post de procuror ocupat prin numire, ca urmare a promovărilor sau eliberărilor din funcţie.

Există mai multe unităţi de parchet care funcţionează aproape constant cu schema incompletă, uneori şi la jumătate sau mai puţin de jumătate din numărul posturilor prevăzute.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare al funcţiilor de conducere, la sfârşitul anului 2022, din totalul de 652 de funcţii prevăzute la nivelul Ministerului Public, erau ocupate efectiv un număr de 277, iar 312 posturi de conducere erau ocupate prin delegare.

De asemenea, dintr-un număr total de 254 posturi de specialişti prevăzute în statele de funcţii şi de personal aprobate prin ordinul ministrului Justiţiei, au fost ocupate 219 posturi, iar 35 posturi au rămas vacante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Si ce? Nu puteti sa prorogati articole din sau legea lor de pensionare cum ati prorogat legea pensionarilor contributori? Ca nu l-am auzit pe vreunul dintre ei spunand ca nu e legal cand au amanat-o pe aia. Si nici cand au modificat-o fara drept. In schimb luptati eroic sa pastrati furturile speciale . Cat scarbosag aveti in voi!

  2. Spre mândria internațională a guvernului, va creste pensia … medie in Romania !

  3. la 23 de ani tinerii vor da lectii de viata parintilor si bunicilor lor sau ai altora…asa era si cu tinerii iehovisti care incercau sa invete o batranic „Credinta adevarata”…incepe epoca studii superioare la norma…

  4. -poza spune tot:
    cand corabia se scufunda
    ciorile(…) parasesc catargele,
    „ultima sperantza”

  5. A intrat spaima in ei, ca vor trebui sa munceasca pana se implinesc anii, adica la 65 de ani barbatii si 62 de ani femeile. Dar cand se judecau pentru sporuri invocand discriminarea salariala dintre cei care lucrau la DNA si DIICOT si restul care nu aveau cel spor, cum o fi… sa-ti cresti salariul prin hotarari judecatoresti pe motiv de DISCRIMINARE SALARIALA?? De ajunsese ministerul de finante sa se roage efectiv de ministrii justitiei sa faca ceva ca nu le mai pot plati salarile la cat de mult si le-au crescut.Nu-i intereseaza…. Acum se jelesc ca li se umbla la pensii, in ce tara s-a mai vazut sa iesi la pensie….. si sa ai pensia mai mare decat salariul? Cred ca numai in Romania se poate asa ceva.

  6. ABUZURILE GROSOLANE DIN SISTEMUL DE SALARIZARE SI PENSIONARE A; Prlamentarilor, angajatilor din administratia publica(CURTE DE CONTURI, ANAF, ETC) MAGISTRATILOR, MILITARILOR , POLITISTILOAR ETC A FOST SI ESTE TAINUL (otrava) AL CLASEI POLITICE (formata din nulitati umane…..) OFERIT T I C A L O S I L O R natiunii romane pentru desfiintarea EI.
    ROMANIA PA !?!

  7. Legile din Romania sint facute special ca sa se poata jongla dupa cum vor aia cu bilutele mari .Virsta pt. pensionare ar trebuii sa fie pt. toate profesiile la fel.Smecherii se pensioneaza de tineri conform legilor din constitutia tarii ,dupa care se incadreaza din nou la munca la privat si lucreaza acolo pana nu mai pot sa se miste.Pensia barosana ,plus salariul la privat si uite asa luna de luna cistiga foarte multi bani ,dar ocupa locurile de munca ale tinerilor care termina o scoala sau o facultate si nu gasesc loc de munca ,datorita acestor pensionari tineri ,care vor bani citi mai multi.

  8. & Partea mai interesantă e și că magistrații solicită creșteri de salarii și pensii ca „administratori” ai ,,libertăților corupătoare”, domnul Bologa anunțând că la combaterea corupție nu au fost obținute succese importante, ?

  9. Camera Deputatilor si Senatul Romaniei reunite in sedinta comuna azi 25 martie 2023 au adoptat cu majoritate de voturi Legea 23/2023 cu privire la pensiile speciale/ocupationale ,precum si la varsta de pensionarea a personalului prevazut de aceasta lege.
    Art. 1. Incepand cu data de 1 aprilie 2023 intra in vigoare Legea 23/2023 care prevede ca toti beneficiarii de pensii speciale/ocupationale (magistrati, politistii,militari,etc) care s-au pensionat sub varsta standard de pensionare de 65 de ani sunt obligati sa revina in activitate pana la data 01 mai 2023.
    Art.2.Cei care nu revin in activitate vor pierde pensia speciala ramanand doar cu pensia de contributivitate.
    Art.3.Cei care revin in activitate nu vor mai primi decat salariul cuvenit vechimii si gradului.
    Art.4. Pensiile speciale vor fi desfiintate pentru toate profesiile si se va primi doar pensia bazata pe contributivitate.
    Art.5.Varsta de pensionare va fi de :
    58 de ani pentru militari si politisti ,
    60 de ani pentru magistrati si celelalte categorii de personal care au beneficiat sau urmau sa beneficieze de pensii speciale / ocupationale
    Art.6. Se abroga orice lege,articol de lege ,Hotarari de Guvern si orice acte normative care contravin prezentei legi.
    Prezenta lege intra in vigoare incepand cu data de 01 aprilie 2023.

    Presedinte al camerei deutatilor Presedinte al senatului Romaniei
    ss//indescifrabil ss//indescifrabil

    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei partea intai la data de 26 martie 2023

  10. @Oana. legea de care spui nu exista poate de aia intra in vigoare pe 1 APRILIE, tu faci misto de noi? legea 23/2023 are cu totul alt continut!

  11. Problema este ca nu au un termen de rezolvare a dosarului. 8 milioane de romani plecati, in tara au ramas numai pensionarii care nu creaza probleme . De unde atâta incarcatura?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.