Euro de Crăciun 

Cotația oficială afișată vineri de Banca Națională a României (BNR), valabilă și pentru zilele Crăciunului 2017, este de 4,6401 lei/euro, nivel care nu a mai fost întâlnit în perioadele de sărbători de până acum. Cotația este cu doar un leu mai mare decât cea de la Crăciunul anului 2007.

În anul 2005, când BNR a afișat prima cotație oficială, euro de Crăciun era 3,6617 lei, apoi a scăzut la Crăciunul anului următor până la 3,3576 lei. După aceea, fiecare cotație de Crăciun a avut creșteri ușoare față de perioadele similare din anii anteriori.

În anul 2007, euro de Crăciun era 3,4673 lei, apoi în 2008 a urcat la 3,9649 lei și din 2009 euro a evoluat la cotații de peste 4 lei.

În cursul anului 2017, euro a atins noi maxime istorice, culminând cu cotația de 4,6551 lei în data de 21 noiembrie, pe fondul unor tensiuni politice, și a rămas la peste 4,6 lei din cauza deteriorării balanței comerciale (importuri/exporturi).

Cursul valutar este considerat ca un „barometru” comun și pentru economie, dar și pentru evoluțiile politice, depreciindu-se mai accentuat când apar dezechilibre și într-un sector, și în celălalt.

Pentru 2018, bugetul de stat este construit pe un curs mediu de 4,55 lei/euro, chiar dacă niciun analist economic nu se așteaptă la revenirea euro sub nivelul de 4,6 lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Ceausescu de isarescu stie ca acum intra romanii cu euro in tara.Stai sa vezi dupa Boboteaza.Pa

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.