Eurobarometrul corupției: Cum stă România

Un sondaj Eurobarometru pe tema corupţiei a fost efectuat de Parlamentul European în perioada 22 aprilie – 15 aprilie 2022, şi au fost chestionaţi 26.509 de cetăţeni din toate statele membre din Uniunea Europeană, 1.038 dintre aceştia fiind cetăţeni din România.

La întrebarea „Cât de răspândită credeţi că este problema corupţiei?”, 72% dintre cei chestionaţi în România au răspuns că este foarte răspândită corupţia în ţară.

Însă, în comparaţie cu 2019, rata răspândirii corupţiei din România a scăzut cu 11%.

36% dintre cei chestionaţi au răspuns că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani de pandemie; 39% spun că este la fel ca în 2019 şi doar 19% susţin că a scăzut.

La întrebarea „care instituţii sau persoane publice credeţi că sunt cele mai corupte?”:
41% dintre cei chestionaţi au răspuns că Partidele Politice sunt cele mai corupte
44% – Politicienii
36% – Funcţionari care atribuie licitaţii publice
38% – Funcţionari care eliberează autorizaţii de construire
19% au învinuit Companiile Private
34% – Funcţionari care eliberează permise de afaceri
35% – Inspectorii din sănătate, construcţii, protecţia muncii, calitatea alimentelor, controlul sanitar etc.
50% – Sistemul de Sănătate Publică
40% – Poliţia Română
23% – Băncile
29% – Autorităţile fiscale (ANAF)
28% – Curţile Judecătoreşti/Tribunalele
25% – Instituţiile de Securitate Socială
28% – Parchetul General/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
26% – Sistemul de Învăţământ public
78% din cei chestionaţi au răspuns că instituţiile publice din România sunt afectate de corupţie.

La întrebarea ” dacă ai vrea să obţii ceva de la o instituţie de administraţie sau serviciu public cu orice preţ, ai fi dispus să oferi cadouri, favoruri sau şpagă?”:

54% dintre cei chestionaţi în România au răspuns că ar da cadouri / doar 28% dintre cei chestionaţi la nivel european au fost în favoare
36% dintre cei chestionaţi în România ar da favoruri la schimb / doar 27% dintre cei chestionaţi la nivel european au fost în favoare
37% dintre cei chestionaţi în România ar da şpagă /doar 17% dintre cei chestionaţi la nivel european au fost în favoare.
46% dintre cei chestionaţi au răspuns că „sunt afectaţi de corupţie în viaţa de zi cu zi”, 45% au spus că „nu sunt afectaţi”, şi 9% au răspuns cu „Nu Ştiu”.

70% spun că mediul privat de afaceri şi stat duce către corupţie, 69% cred că favoritismul şi corupţia împiedică concurenţa în afaceri, şi 64% cred că corupţia face parte din cultura de afaceri din România.

În ce priveşte raportarea cazurilor de corupţie:

32% au răspuns că este dificil de dovedit un caz raportat de corupţie
32% spun că este inutil efortul de a raporta cazurile de corupţie când instituţiile publice şi autorităţile sunt corupte la rândul lor, şi că cei raportaţi nu vor fi deloc pedepsiţi conform legii
28% au răspuns că nu o fac pentru că le este frică şi că nu dispun de protecţie
21% spun că nu ştiu la ce instituţie să raporteze
17% spun că nu vor să-şi trădeze rudele şi prietenii dacă observă că aceştia comit fapte de corupţie
Dar cui raportează românii faptele de corupţie?

38% apelează la Poliţie
15% apelează la Curţile Judecătoreşti
17% raportează la Presa locală
32% raportează la Agenţiile de combatere a corupţiei
10% raportează la Organizaţii Non-Guvernamentale
Spre deosebire de România, cei mai mulţi europeni chestionaţi au mai multă încredere în poliţie în rezolvarea cazurilor de corupţie – 63% dintre cei intervievaţi la nivel european sună la poliţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Militzienii, securiștii și justiția.
    Plus gașca din consiliul legislativ
    Ăștia sunt cei mai corupți.
    Corupție sistemică

  2. Coruptia e mare unde sunt banii multi la buget, adica SUA, Germania, UK, Franta, Italia si … la sfarsit RO. Restul este nutret pentru aia care n-au meserie si nici scoala, adica frustratii. Mari corupti: Biden, Ursula, toti cancelarii Germaniei (unii au furat doar pentru partid, ca n-o sa-l arestezi pe ala care a reunificat Germania). Pe Coti te cenzureaza daca scri despre coruptii romani condamnati si dati afara din parlamentele de orice fel, ei dau lectii scrise pe aici.

  3. Cum stă romania ??? Păi stă…să cadă grămadă,.. Nimeni nu face nimic, toții urlă după bani..Cine sunt responsabilii,.?? Categoric lipsa statlui de drept,.Adică n-ai justiție, n-ai poliție, n-ai procuratură. Asta dă imbold politicului la corupție, care nu are legi, char de decapitare,..Atât bre,.. simplu,.De scapi de aceste trei, patru mafii, plus mafia BOR cu un nas prea mare,, ai rezolvat prblema bre..

  4. va place , nu va place , asta este ..!! romanul nu devine, ci, se naste hot ..!restul , este ” o specializare ” a aptitudinilor …!

  5. Domnilor,
    Se știe că banul e ochiul necuratului. Cel cu bani sau cu putere va corupe intotdeauna.Nu sunt jurist, dar sunt șocat de obtuzitatea tuturor juriștilor din interiorul si exteriorul Parlamentului față de o lege contra corupției. Această lege ar trebui să prevadă o pedeapsă privativă de libertate de 5 ori mai mare pentru mituitor (cel cu banii sau puterea) față de cel mituit. Apoi confiscarea în regim de urgență a bunurilor frauduloase. In felul acesta va garantez că România va avea un popor fără corupți. Vă invit pe toți cititorii să vedeți cum este organizat statul Singapore. Informați-vă si apoi vorbim.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.