Europa acuză SUA că au profitat de pe urma războiului

Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului, deoarece războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală.

La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul.

Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă.

Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru POLITICO.

Comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali.

Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor ridicate la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. „America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

Un alt oficial de rang înalt, diplomatul șef al UE Josep Borrell, a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene. „Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu pentru POLITICO.

SUA au respins plângerile Europei. „Creșterea prețurilor la gaze în Europa este cauzată de invazia Ucrainei de către Putin și de războiul energetic al lui Putin împotriva Europei”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al lui Biden. Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa „au crescut dramatic și au permis Europei. să se diversifice departe de Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere.

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o strângere devastatoare a aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi și raționalizarea în această iarnă.

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât același cost al combustibilului în America. Apoi, există o creștere probabilă a comenzilor pentru echipamente militare de fabricație americană, deoarece armatele europene au nevoie de așa ceva după trimiterea armelor în Ucraina.

Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt „prietenoase”, iar ministrul german al economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă „solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia.

Miniștrii și diplomații aflați în altă parte a blocului și-au exprimat frustrarea față de modul în care guvernul lui Biden pur și simplu ignoră impactul politicilor sale economice interne asupra aliaților europeni.

Când liderii UE l-au abordat pe Biden din cauza prețurilor mari ale gazelor din SUA la reuniunea G20 de la Bali de săptămâna trecută, președintele american pur și simplu părea să nu conștientizeze această problemă, potrivit înaltului oficial citat mai sus. Alți oficiali și diplomați UE au fost de acord că ignoranța americanilor cu privire la consecințele pentru Europa este o problemă majoră.

Europenii sunt vădit frustrați de lipsa de informații și consultări prealabile”, a spus David Kleimann de la grupul de reflecție Bruegel.

Oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile pe care atmosfera din ce în ce mai toxică le va avea pentru alianța occidentală. Cearta este exact ceea ce și-ar dori Putin, au fost de acord diplomații UE și SUA.

Disputa în creștere cu privire la Legea privind reducerea inflației (IRA) a lui Biden – un pachet uriaș de taxe, climă și asistență medicală – a pus temerile legate de un război comercial transatlantic din nou pe agenda politică. Miniștrii comerțului din UE urmează să discute vineri răspunsul lor, în timp ce oficialii de la Bruxelles elaborează planuri pentru un cufăr de subvenții de război de urgență pentru a salva industriile europene de la colaps.

Legea de reducere a inflației este foarte îngrijorătoare”, a declarat ministrul olandez al comerțului Liesje Schreinemacher. „Impactul potențial asupra economiei europene este foarte mare”.

SUA urmează o agendă internă, care, din păcate, este protecționistă și discriminează aliații americani”, a declarat Tonino Picula, responsabilul Parlamentului European pentru relația transatlantică.

Un oficial american a subliniat că stabilirea prețurilor pentru cumpărătorii europeni de gaze reflectă deciziile pieței private și nu este rezultatul vreunei politici sau acțiuni guvernamentale americane. „Companiile americane au fost furnizori transparenți și de încredere de gaze naturale în Europa”, a spus oficialul. Capacitatea de export a fost, de asemenea, limitată de un accident din iunie, care a forțat o instalație cheie să se închidă.

În cele mai multe cazuri, a adăugat oficialul, diferența dintre prețurile de export și cele de import nu revine exportatorilor de GNL din SUA, ci companiilor care revând gazul în UE. Cel mai mare deținător european de contracte de gaze pe termen lung din SUA este TotalEnergies din Franța, de exemplu.

Purtătorul de cuvânt al NSC citat mai sus a adăugat: „Creșterea aprovizionării globale cu GNL, condusă de Statele Unite, a ajutat aliații și partenerii europeni să ajungă la un nivel încurajator de stocare înainte de această iarnă și vom continua să lucrăm cu UE, membrii săi. și alte țări europene pentru a se asigura că vor fi disponibile provizii suficiente pentru iarnă și nu numai.

Nu este un argument nou din partea americană, dar nu pare să-i convingă pe europeni. „Statele Unite ne vinde gazul cu un efect multiplicator de patru atunci când traversează Atlanticul”, a declarat miercuri comisarul european pentru Piața Internă Thierry Breton, la TV franceză. „Desigur că americanii sunt aliații noștri… dar atunci când ceva nu merge bine, este necesar și între aliați să o spună.”

Energia mai ieftină a devenit rapid un avantaj competitiv imens și pentru companiile americane. Companiile plănuiesc noi investiții în S.U.A. sau chiar își mutează afacerile existente din Europa în fabrici americane. Chiar săptămâna aceasta, multinaționala chimică Solvay a anunțat că alege SUA în detrimentul Europei pentru noi investiții, în cel mai recent dintr-o serie de anunțuri similare din partea giganților industriali cheie din UE.

Aliați sau nu?

În ciuda dezacordurilor în materie de energie, abia când Washingtonul a anunțat o schemă de subvenții industriale de 369 de miliarde de dolari pentru a sprijini industriile verzi în conformitate cu Legea de reducere a inflației Bruxelles a intrat în mod deplin de panică.

Legea de reducere a inflației a schimbat totul”, a spus un diplomat al UE. „Este Washingtonul încă aliatul nostru sau nu?”

Pentru Biden, legislația este o realizare istorică privind clima. „Deși înțelegem că unii parteneri comerciali au îngrijorări cu privire la modul în care dispozițiile privind creditul fiscal [vehiculelor electrice] din IRA vor funcționa în practică în ceea ce privește producătorii lor, ne angajăm să continuăm să colaborăm cu ei pentru a înțelege mai bine și a face tot ce putem. pentru a răspunde preocupărilor lor”, a spus purtătorul de cuvânt al NSC. „Acesta nu este un joc cu sumă zero. IRA va crește plăcinta pentru investiții în energie curată, nu o va împărți”.

Dar UE vede asta altfel. Un oficial de la Ministerul de Externe al Franței a spus că diagnosticul este clar: acestea sunt „subvenții discriminatorii care vor denatura concurența”. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat chiar săptămâna aceasta SUA că au mers pe calea izolaționismului economic al Chinei, îndemnând Bruxelles-ul să repete o astfel de abordare: „Europa nu trebuie să fie ultima dintre mohicani”, a spus el.

UE își pregătește răspunsurile, cum ar fi un impuls mare de subvenții pentru a preveni distrugerea industriei europene de către rivalii americani. „Ne confruntăm cu o criză târâtoare de încredere în problemele comerciale în această relație”, a declarat europarlamentarul german Reinhard Bütikofer.

La un moment dat, trebuie să te afirmi”, a spus europarlamentarul francez Marie-Pierre Vedrenne. „Suntem într-o lume a luptei pentru putere. Când te lupți, dacă nu ești musculos, dacă nu ești pregătit atât fizic, cât și mental, pierzi.”

În culise, există, de asemenea, o iritare tot mai mare în legătură cu banii care curg în sectorul american de apărare.

Statele Unite ale Americii au fost de departe cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei, furnizând peste 15,2 miliarde de dolari în arme și echipamente de la începutul războiului. UE a furnizat până acum aproximativ 8 miliarde EUR de echipamente militare Ucrainei, potrivit lui Borrell.

Potrivit unui înalt oficial dintr-o capitală europeană, reaprovizionarea unor arme sofisticate poate dura „ani” din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare și producția de cipuri. Acest lucru a alimentat temerile că industria de apărare din SUA poate profita și mai mult de pe urma războiului.

Pentagonul elaborează deja o foaie de parcurs pentru a accelera vânzările de arme, pe măsură ce presiunea aliaților de a răspunde la cererile mai mari de arme și echipamente crește.

Un alt diplomat al UE a susținut că „banii pe care îi fac pe arme” i-ar putea ajuta pe americani să înțeleagă că a face „toți acești bani pe gaz” ar putea fi „un pic prea mult”.

Diplomatul a susținut că o reducere la prețul gazelor ne-ar putea ajuta să „ținem opiniile publice unite” și să negociem cu țările terțe aprovizionarea cu gaze. „Nu e bine, din punct de vedere optică, să dai impresia că cel mai bun aliat al tău este de fapt. obținând profituri uriașe din necazurile tale”, a spus diplomatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Author

17 Comentarii

  1. Pentru Licurici, doar cetătZeanul licurici conteaZă.
    Ton(t)Zi ceilatZi sunt „tovarăși vremelnici de drum” sau idiotZi utili.?

  2. Prostituatele astea nespalate si cu un caracter infect de la Bruxelles, care au participat la toate partuzele cu americanii pentru care au stat in toate pozitiile, facind „sluj” si dind din coada pina si in fata mascariciului debil de la Kiev, acum incearca sa-si scoata certificate de fete mari ?! Sictir, faceti de rusine pina si centura orasului Ramnicu Sarat ! (nu ramine mai putin adevarata vorba : „Apara-ma Doamne de „prieteni”, ca de dusmani am eu singur grija !”)

  3. Europa e o Sluga amerloca. Romania e o Colonie amerloca si vest europeana. Amerlocia a acaparat in ultimii 30 de ani si Europa de Est si Ucraina. Doar Rusia a ales sa se opuna expansiunii NATO….Operatia Rusiei in Ucraina este corecta, legitima si a fost provocata de expansiunea NATO. Orice individ cat ar fi de dobitoc tot pricepe ca Rusia are drept sa se apere….Cine elibereaza Romania de NATO, de SUA? Doar Rusia poate.
    Rusia poate sa ne elibereze inca o data. Rusia NU a facut Baze Militare in Romania si nicaiei….Rusia NU a agresat niciodata Romania sau Occidentul…

  4. S au prins. Rapizi in gândire precum co internationalul lor din Deal.

  5. Apă de ploaie.Sunt oameni pe lumea asta atât de alienați și proști încât mi-e rușine ca respir același aer cu ei.Toata ziua tălâmbii analfabeți se pling că-i frig, că-i scump totul. Vai ,vai,cat de proști și răi sunt cu toții.Se bucură că America face nu știu ce contra Europei.Dar se bucură degeaba nătărăii.Pana la urma Occidentul acționează unitar,pedepsind haiducul planetar, Rusia, fie-i numele blestemat,sancțiuni,sancțiuni,tehnologie pentru orci sub cheie, să-i supraveghem , să-i izolam pe orci până se vindecă de boala imperialistă,apoi să-i educăm sa fie oameni nu animale.Acum este momentul sa înăsprim sancțiunile și dotarea cu armament modern a Ucrainei.Sunt sigur că Rusia va pierde războiul,semne sunt de acuma..Din păcate numai războiul va îngenunchia Rusia blestemată.Asa că îi rog pe trolii lu tata sa nu se îmbete cu apă rece,oricum sunt proști și amărâți,și flămânzi.Occidentul,in ciuda micilor neînțelegeri, acționează unitar împotriva lui Putin.Prostii sunt puțini din fericire.

  6. Desi pierde, tabara militara americana numita UE a sustinut eforturile americanilor de a initia si prelungi acest razboi. Acuma degeaba se mai vaita, ca au pierdut. De pe urma acestui razboi NUMAI americanii castiga. UE pierde, Rusia pierde, Ucraina pierde, dar americanii castiga. D-aia au si initiat razboiul cu ajutorul slugii lor jeglenski, d-aia fac pe dracu-n paispe sa nu se termine. Iar tabara militara americana UE va pierde in continuare. Asta au vrut, asta au. E valabil si pentru romani.

  7. Pe troli nu-i putem educa.Vor muri de bătrânețe.In iad cred că vor promova aceleași imbecilități.

  8. Americanii sunt precum plosnitele – sug cit pot si de unde pot! Cind nu mai au de supt pleaca fara regrete! De asta trebuiesc aruncati inapoi de unde au venit! Sunt blestemul lumii! Insa la ce te poti astepta la o natiune construita pe cadavre si din cei mai odiosi delicventi emigrati din Europa! O tara fara istorie si fara apartenenta nationala! Afara cu ei din Romania!!!

  9. Europa de Vest o sa fie colega de banca [,] cu Europa de Est. Cei mari sunt SUA, Rusia si China. Doar nu se poarta degeaba un razboi mondial.

  10. O stire care vad ca nu apare in presa noastra. A murit subit ministru de externe al Belarusului, Vladimir Makei, care avea numai 64 de ani!!

  11. Politicienii europeni se pling prea tirziu. Deja toti au pierdut virginitate pe seama nordamericanilor si virginitate nu se recopera nici cu chirurgia. Pe de alta parte e gresit sa se plinga de Biden. De fapt rolul lui Biden este identic cu cel jucat de Zelensky, adica este paiasul, clown, circului. Guvernul efectiv, real al Statelor Unite e o banca privata chemata Reserva Federala si banchierii ei, toti sint evrei tip Rotshild, Morgan, Rokckefeller, Goldman Sachs, etc.

  12. Gresit. Europa, sau mai bine zis Germania si Franta au profitat de prietenia cu Rusia. Ei sunt cei care vor pierde pe limba lor. SUA se descurca fara Europa .Invers nu.

  13. Desi vorbim de existenta unei inflatii mari comparativ cu anii precedenti, americanul de rand nu-si face inca griji. Pentru prima data in aproape 40 de ani inflatia (oficiala) s-a apropiat de cifra 9. Dar scumpirea actuala trebuie privita ca fiind de la ceva care a fost foarte ieftin la ceva care este inca ieftin deoarece puterea de cumparare a crescut si ea in ultimii ani.Inca americanii sunt privilegiati. La resursele ei America ar trebui sa fie o tara lipsita de griji multi ani inainte. Cu conditia sa-si vada de treburile ei.

  14. Cei de la conducerea Europei au fost tradatori sau doar prosti? Pentru ca era clar ca lumina zilei din primul moment faptul ca aplicarea sanctiunilor catre Rusia si in primul rand renuntarea la gazele rusesti aveau sa duca la distrugerea economiei europene. Au jucat cum le-au cantat americanii, care ca sa se asigure ca atunci cand europenii se vor trezi si le va veni eventual ideea sa reia importurile de gaze rusesti, au distrus din timp conductele North Stream. Ce mai prietenie din partea americanilor pentru europeni!

    Europa trebuie sa deschida ochii macar acum in ceasul al 25-lea si sa isi vada interesul, pentru a nu fi distrusa de tot. Trebuie sa nu mai sprijine razboiul din Ucraina, sa ii trimita acasa pe anericani, sa reia relatiile cu Rusia (gazele rusesti ieftine au stat zeci de ani la baza prosperitatii economice europene), sa renunte la teoria gresita a incalzirii climei datorate cresterii concentratiei de dioxid de carbon si sa elimine deci pretul certificatelor verzi din costurile energiei, sa nu mai accepte ca pretul energiei sa fie umflat de cateva ori de catre traderi si sa nu le mai plateasca acestora diferenta dintre un pret stabilit de acestia si nivelul de pret suportabil de cetateni si economie (continuarea acestei subventionari va duce la falimentul tarilor europene), sa elimine traderii speculanti din energie si sa recupereze de la acestia sumele platite deja.

  15. Pe de alta parte cine a acordat ajutor mai substanțial Ucrainei?! Nu trebuie sa se compenseze cumva? Ca doar nu trebuie predata Ucraina doar asa ca să avem gaz ieftin. Prefer gazul mai scump și Rusia cât mai „departe” și mai jos.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.