Semnal de alarmă

Exodul medicilor de la stat la privat

Corupția din spitale, suprasolicitarea, salariile mici, lipsa echipamentelor moderne și a necesarului de feșe sterile, de medicamente ori de branule, toate îi alungă pe medici nu numai din țară, ci și din spitalele de stat, spre clinicile private. Medici tot mai buni aleg astfel calea respectului pe care îl pot primi în altă parte.

Cel mai recent exemplu este cel al medicilor neurochirurgi Ionuț Gobej și Dorin Bica, care și-au dat demisia de la Spitalul Colentina. Chiar dacă primarul Gabriela Firea i-a rugat, ei nu au renunțat la demisii și au preferat să rămână în privat, la un centru medical din Capitală, unde au toate condițiile necesare. „Nu luam atenţii de la pacienţi şi ca să trăim lucram şi în privat de doi ani. Conducerea Spitalului Colentina a încercat să ne facă să ne răzgândim, dar nu mai avea rost să ne pierdem timpul cu promisiuni şi nici să ne trezim în situaţia ca anul următor să se schimbe managerul şi să o luăm de la capăt“, au explicat aceştia.

„Sistemul de stat, într-un punct sensibil“

Nu sunt singurii care au ales să profeseze la un spital privat. Mariana Doncea este medic specialist obstretică-ginecologie și, după mai multe eșecuri în sistemul medical de stat, unde s-a confruntat cu probleme de la lipsa echipamentelor și a medicamentelor până la suprasolicitare fizică și psihică, a ales să profeseze într-un spital privat. „Sistemul de stat a ajuns într-un punct sensibil și nu mai poate susține un act medical la standardele dorite. Ne dorim ca rezultatele muncii noastre să fie optime, însă din păcate sistemul de stat este subfinanțat și nu poate oferi servicii optime. Cel mai rău este că aprovizionarea cu materiale sanitare și medicamente este aproape zero în unitățile sanitare. Este foarte greu să faci în fiecare dimineață liste cu ceea ce nu ai, ești practic legat de mâini și de picioare“.

Medicul dă exemplu un medicament care poate salva viața unei gravide: Oxiton. „La stat, este sau nu este. La privat sunt stocuri, rezerve, sunt legături cu persoane care importă. Nu se fac licitații, nu se pierde timp. Iar responsabilitatea este mult mai mare la privat pe reguli pe care le face medicul, în timp ce la stat este pe cele pe care nu le face el“, spune Doncea.

„Dacă rămâneam deveneam un robot“

Sorin Vizitiu este medic neurolog și nu mai face parte din sistemul medical de stat de cinci ani. A ales să lucreze la o clinică privată pentru că ajunsese să fie atât de obosit, încât începuse să se îndoiască de deciziile pe care le lua ca medic. „Ajunsesem să mă îndoiesc de capacitatea mea de decizie. Aveam și 50 de pacienți pe zi câteodată. Dar de când sunt la privat îmi pot face meseria la întreaga capacitate. Aveam alternativa să plec din țară. Pentru că asta îmi oferise sistemul de stat. Dacă rămâneam deveneam un robot. Sau poate mă îmbolnăveam de inimă. N-aveam cu cine să lucrez: asistentele erau slab pregătite, asta dacă erau. Că se întâmpla să nici nu fie, jalnic“, povestește medicul.

O declarație recentă a ministrului Sănătății, Florian Bodog, face referire la sistemul public de sănătate care trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura disponibilă în sistemul privat.

„Sistemul public de sănătate a pierdut 5.000 de medici din 1997 până în prezent, în timp ce peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat. Astfel, peste 35.000 de medici și 80.000 de asistenți medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 de medici și 42.000 de asistenți medicali. La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migrația tinerilor doctori peste hotare, cât și părăsirea sistemului de stat de către profesioniști pentru mediul privat“, a declarat demnitarul.

Migrație în masă

În ultimul deceniu, medicii au migrat din sistemul public de sănătate către mediul privat, în unele judeţe existând unităţi sanitare de stat fără niciun doctor pentru anumite specialităţi medicale. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut în Bucureşti funcţionau 93 de spitale, dintre care 50 de stat. În jur de 8.000 de medici lucrează în unităţile sanitare publice şi peste 4.000 în unităţile private. Totodată, la nivel naţional, din cei 12.300 medici de familie, aproximativ 800 lucrează la stat, în timp ce 11.500 activează în mediul privat. În Capitală sunt 1.300 de cabinete medicale de familie, dintre care doar două publice.

Victime? Evident, pacienții

Radu Gănescu, preşedintele COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România), spune că pentru pacienţii cronici, costurile unui tratament în sectorul privat sunt foarte mari şi îi dezavantajează clar. Specialiștii spun că sistemul medical românesc nu asigură la ora actuală un management eficient al resurselor, fondurile decontate pentru diferite servicii fiind insuficiente sau făcute haotic, pe principiul „cine apucă primul ia tot“. Evident, principalele victime sunt pacienţii, care de cele mai multe ori nu pot beneficia de banii pe care îi dau statului prin contribuţia lunară la asigurările de sănătate.

Citiți și:

Nicio soluție pentru medici

De ce nu sunt medici în școli

Supraspecializarea – unica posibilitate de progres în medicină

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Eu fac parte dintre cei care au ales sa plece. Din anul 3 imi petreceam tot timpul liber in spitale, ca voluntar. Ca imi placea la nebunie si voiam sa invat. Cand am luat rezidentiatul pe o specialitate cautata ziceam ca nu plec niciodata. Dupa un an jumate simteam ca daca nu plec din sistemul ala jegos, innebunesc.
    Doar in Romania statul are o organizare in sistemul sanitar care isi bate joc si de medici si de pacienti si de personalul auxiliar din spitale.
    De ce nu plateste casa de asigurari absolu NIMIC atunci cand pacientul merge la privat??? Dar daca pleaca in Germania sau Austria, plateste pretul din Romania si restul e suportat de pacient. Sunteti nebuni? De ce exista o singura casa de asigurari? Care evident nu face fata la ce se intampla??? De ce sunt atatia oameni neasigurati? In Germania nici macar un om nu e neasigurat. Nici azilantii! E ca si cum ai vrea sa mentii un hotel cu toate camerele pline de oaspeti si micul dejun asigurat, dar dintre acestia 3 oaspeti platesc. Cum credeti ca merge asa ceva? E atata de scris ca as putea sa ma intind pe 50 de pagini.

    • pai daca ati ales sa plecati, pentru ca sistemul, institutiile statului ocupate de straini va permit aceasta, nu credeti ca e bine, sa platiti contravaloarea pregatirii profesionale facuta pe banii nostri, pe banii romanului asuprit si umilit de straini? intelegem, dvs nu vreti sa mai fiti umilit, bun, atunci e cinstit sa inapoiati celor care v-au inlesnit financiar pregatirea profesionala, adica romanilor umiliti si asupriti de straini, care se incapataneaza sa ramana in tara, in ciuda strainilor care au ocupat institutiile statului ca lupii la oi, si care ne gonesc de pe pamantul stramosesc !

  2. Au existat și există bani pentru sectorul de stat, e drept, nu suficienți raportat la nevoile sistemului. Problema constă în faptul că la stat banii au altă valoare decât în sectorul privat. În timp ce în sectorul privat o anumită cantitate de bani este transformată în mod eficient într-o valoare materială ridicată, la stat, aceiași cantitate de bani este irosită ineficient pe mai nimic. În sectorul de stat orice achiziție are un preț cel puțin dublu față de sectorul privat, dacă nu triplu. În sectorul privat banii sunt investiți, în timp ce în sectorul de stat banii destinați investițiilor sunt împărțiți politic. Investiția în sectorul privat aduce plusvaloare în timp, pe când în sectorul de stat, investiția consumă fiind realizată pentru bunăstarea decidenților din sector și a prietenilor lor, nu pentru pacient. Aș putea da exemple concrete, dar mă abțin.

  3. Cu pesede la conducere invatamantul si sanatatea vor fi mereu in colaps total.

  4. Privatizarea sanatatii in Romania dupa model SUA a fost o greseala. Trebuia sa ne inspiram din tarile avansate si civilizate, europene, asiatice, sud-americane si nord-americane (fara SUA) care au un sistem de sanatate performant, universal, gratuit si de stat. Sistemul din SUA ofera servicii mai slabe decat cele din state cu dezvoltare economica comparabila (Canada, Franta etc) la un cost de doua ori mai mare. (Ofera servicii superioare doar pentru cei bogati.)

  5. Indiferent cati bani se vor aloca situatia va fi la fel. Lacomia este mare.indiferenta la fel.Si la privati,in cladiri luxoase,nu se respecta lucruri minore de igiena,cearceafuri murdare neschimbate de la zeci de pacienti,manusi de unica folosinta,pentru protectia lor nu a pacientilor,pe care nu le schimba,clentele de la usi nu le dezinfecteaza si dupa ce se plimba pe usi,iti recolteaza sange sau alta operatiune.Medicii vor si la stat si la privat,sunt obositi si plictisiti.Indiferent de salariu la stat,se vor duce si la privat.Chiar daca au clinicile lor,nu renunta la stat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.