Festivalul Naţional de Teatru – la mijloc de poveste

28 octombrie, ziua care marchează mijlocul Festivalului Naţional de Teatru, numără 16 evenimente menite să îmbogăţească agenda iubitorului de teatru din Capitală – de la vernisaje, expoziţii şi lansări de carte la conferinţe şi ateliere de lucru, dar mai ales spectacole puternice, invitate în FNT din Târgu-Mureş, Craiova, Cluj şi Bucureşti.

În foaierul Sălii Mici a TNB publicul are în continuare acces la rafinata expoziţie a Doinei Levintza, intitulată Costumul de teatru – de la schiţă la miracol. Zece regizori cu care a lucrat în decursul timpului marea artistă, peste cincizeci de costume şi numeroase fotografii şi schiţe de decor fac obiectul expoziţiei-happening care îi este dedicată şi care este dechisă spre vizitare între orele 10.00-16.00 şi 18.00-22.00.

La TNB, un numeros public s-a strâns pentru vernisajul expoziţiei Doinei Levintza

La Casa de Cultură Ion Manu din Otopeni, care a intrat în acest an în circuitul Festivalului Naţional de Teatru, cei interesaţi de istoria teatrului românesc au prilejul să intre în atmosfera primei jumătăţi a secolului trecut, foaierul acestui aşezământ cultural fiind, începând de ieri, gazda unei rememorări a epocii şi creaţiei celui al cărui nume îl poartă: Ion Manu (1881-1968) – personalitate complexă, actor de teatru şi film, scriitor, poet, epigramist, om de radio, un exemplu de ce însemna un adevărat om de cultură la începutul de secol XX, când trebuia să ai pe lângă talent şi har, un spirit vivace, ancorat în cotidianul social. Societar al Teatrului Naţional din Iaşi, Actor Emerit, angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, neobosit căutător al firii umane, el a reuşit să devină cunoscut şi iubit atât pe scenă, cât şi pe undele radio la emisiunea Ora veselă. Vernisajul expoziţiei intitulate Actorul Ion Manu – Hazul bonom şi ironia subtilă a avut loc aseară, în prezenţa fiicei sale, distinsa profesoară şi regizoare Sanda Manu. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui cald şi numeros public.

Imagine din Expoziţia de costume de teatru a Doinei Levinta. Foto Maria Ştefănescu

Un alt vernisaj de marcă în FNT va avea loc diseară, la sala Epika din Grand Cinema & More – Băneasa, în continuarea recitalului de poezie şi muzică românească Vorbe, vorbe, vorbe… susţinut de Ion Caramitru acompaniat de Adrian Naidin (violoncel), adică în jurul orei 21.30. Magistre fără seamăn, slavă! – In memoriam George Constantin se intitulează expoziţia dedicată acestui colos al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie de pe scândura scenei, pe care a slujit-o cu exemplară devoţiune, se împlinesc 20 de ani.

Seria de Conferinţe FNT, intitulată Polifonii. Teatrul şi celelalte arte, a continuat şi astăzi, la Sala Mică a TNB. Susţinută de reputatul eseist şi universitar George Banu, conferinţa cu tema Nopţile picturii, nopţile teatrului s-a dorit a fi o adevărată euritmie a artelor, bucurându-se şi de participarea pianistei Ioana Lupaşcu şi a actorului Ion Caramitru.

George Banu, Marina Constantinescu şi Monique Borie

Tot de numele profesorului George Banu, invitat special al Festivalului, se leagă şi lansarea de carte de la Librăria Humanitas Cişmigiu, unde, cu începere de la ora 19.00, va fi prezentat volumul Cortina sau fisura lumii de George Banu (Editura Humanitas, Bucureşti, 2012). Autorul demonstrează că ea, cortina, se extinde la scena lumii, că protagoniştii sociali, asemeni unor actori, apar dintotdeauna asociaţi cortinei ce le confirmă prestigiul şi subliniază rolul jucat de aceasta pe „scena lumii“. O invitaţie pentru cititorul interesat de a descoperi ceea ce se ascunde dincolo de „cortină“ şi, doar atunci, avizat, să se poată bucura de accesul la unitatea lumii.

Eminentul om de teatru George Banu îşi lanseză volumul astăzi

„Această carte s-a născut dintr-o pasiune, şi asta fără a fi filozof şi fără a-i fi consacrat viaţa: cortina ca metaforă a fisurii lumii. Ea sparge unitatea şi lasă să se vadă tot atât pe cât camuflează. Ea împarte fiinţele în actori şi spectatori, nu contează că sunt ipotetici, plasaţi în faţa unui tablou sau direct identificabili într-o sală. Cortina protejează secretul şi întreţine speranţa într-o dezvăluire mereu posibilă…“, scrie George Banu.

Spectacolele de teatru programate astăzi în FNT sunt un “musai” pentru orice iubitor de teatru interesat de fenomenul teatrului nou românesc, ţinând cont de numele celor care semnează regia: Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Victor Ioan Frunză, Bobi Pricop, Tudor Luncanu.

West Side Story, mega povestea în regia lui Răzvan Mazilu, a stârnit ropote de aplauze

Ele sunt următoarele (în ordinea orei de începere):

La orele 17.00 şi 20.30, Teatrul Odeon, Sala Majestic vă aşteaptă la Castingul dracului, un spectacol de Radu Afrim, produs de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania Tompa Miklós.

La ora 18.30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, Tipografic Majuscul.

Un spectacol de Gianina Cărbunariu, coproducţie: dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia, în parteneriat cu Teatrul Odeon.

Tartuffe sau Impostorul

La orele 18.30 şi 21.00, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti, a programat, la Sala Atelier, Profu’ de religie de Mihaela Michailov.

Regia: Bobi Pricop.

Produs de: Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova.

La ora 20.00, la Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City – Sala EPIKA nu rataţi Vorbe, vorbe, vorbe…

Mozart Steps

Un recital Ion Caramitru şi Adrian Naidin (violoncel), un spectacol de poezie şi muzică românească, inclus în Secţiunea MAEŞTRI.

La ora 20.30, Teatrul Metropolis vă invită la Tartuffe sau Impostorul de Molière.

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză.

Amalia respiră adânc. Foto Mihaela Marin

La aceeaşi oră, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, puteţi viziona Amalia respiră adânc de Alina Nelega.

Regia: Tudor Lucanu.

Produs de: Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.