Filmul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, premiat la New York

Filmul lui Andrei Ujică „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, a câştigat premiul secţiunii Spotlight la Cinema Eye Honors, cele mai importante distincţii dedicate filmului de non-ficţiune. Gala a avut loc marţi, 18 ianuarie, la Museum of the Moving Image din New York, informează producatorii filmului.

Spotlight este dedicată peliculelor care ar merita mai multă promovare în Statele Unite şi este singura categorie care ia în calcul filme ce nu au fost încă distribuite peste Ocean. Conform unei declaraţii de presă, la ediţia de anul viitor, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” ar putea deveni eligibil la celelalte categorii – cel mai bun film de non-ficţiune, regie, montaj etc. – dacă va fi proiectat în cinematografele americane.
Lansate în 2007, Cinema Eye Honors recompensează măiestria şi inovaţia în non-ficţiune, promovând elita artei de gen. Nominalizările au fost decise de 25 dintre directorii celor mai importante festivaluri axate pe producţii de non-ficţiune, ca Sundance, Woodstock, Copenhaga, Tribeca sau Silver Docs.

Celelalte pelicule nominalizate la aceeaşi categorie sunt: „Steam of Life”, de Joonas Berghäll şi Mika Hotakainen, „Nostalgia de la Luz”, de Patricio Guzman, „La Bocca del Lupo”, de Pietro Marcello, şi „The Arbor”, regizat de Clio Barnard.

Marele câştigător al ediţiei din acest an a Cinema Eye Honors a fost „Exit Through the Gift Shop” al lui Banksy. Trofeul Legacy Award i-a revenit unuia dintre marile filme ale genului, „Grey Gardens” (1975), de Albert şi David
Maysles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.