Fluxuri de gaze cu majoritatea vecinilor

Investitiile in conexiunile prin gazoducte cu vecinii, din ultimii ani, incep sa-si arate roadele acum, pentru ca, in aceste zile, din Romania se importa si exporta gaze pe mai multe directii, functie de intelegerile pe care le fac firmele locale cu partenerii externi. Potrivit datelor oferite de Transgaz, importam gaze din Rusia, pe Isaccea, circa 20.000 de MWh, si pe la Bulgaria(Ruse) – 6.000 de MWh, precum si din Ungaria – 9.000 de MWh. In acelasi timp, se si exporta gaze in Ungaria(sursele din piata spun ca funrizorul ar fi Petrom) , la un nivel de circa 15.000 de MWh. Pentru moment, singura conexiune pe unde nu exista fluxuri este cea cu Moldova, de la Iasi – Ungheni.
Avem, bineinteles, si productie locala, injectie in depozite , dar si extractie din depozite, dovada ca sistemul gazier romanesc functioneaza ca un organism complex , care frunctifica toate oportunitatile de piata posibile. Pana la sfarsitul acestui an, oportunitatile vor fi si mai mari, pentru ca Transgaz va finaliza BRUA, Faza 1, care va dubla capacitatea de import din Ungaria si o mari semnificativ pe cea din Bulgaria.
Romania are doi producatori locali de gaze, care extrag anual circa 10 miliarde de metri cubi, Romgaz si Petrom, si mai importa alti 1,5 miliarde de metri cubi. De anul viitor, incepe si productia in Marea Neagra, cantitati mici, mai intai, si se va deschide si calea catre energia caspica, autostrada gazul TAP – TANAP, de unde tara noastra va putea aduce gaze, prin BRUA. Astfel, piata locala de gaze se va numi o piata , in adevaratul sens al cuvantului , pentru ca, pana de curand, era greu sa o denumesti astfel, intrucat existau doar 3 surse, cele doua firme locale si Gazprom.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1084 Articole
Author

3 Comentarii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.