France Soir: Imbecilizarea speciei, trecerea la Idiocen

Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând din anul 2000. Dintre toate amenințările existențiale, lipsește una. Și, totuși, ea determină viitorul speciei noastre, scrie Teresita Dussart în France Soir. Este vorba despre declinul global al coeficientului intelectual (IQ). De el depinde viitorul științei, culturii, capacității de a înțelege lumea.

Consensul asupra acestui declin este acum fără echivoc. Toate studiile psihometrice din lume arată o scădere a coeficientului intelectual începând cu anul 2000. Cu cât este mai mare nivelul IQ-ului național, cu atât este mai mare căderea. În afară de studiile psihometrice, acest lucru demonstrează și empirismul. Un adolescent de 14 ani înțelege în medie ce ar fi înțeles un copil de 10 ani născut înainte de 1975. Unul dintre simptomele acestei regresii este pierderea vocabularului, semnalată de numeroase studii începând cu 2017. Adevărata dramă relevată de această sărăcire este cea a dificultății de memorare pentru generațiile în devenire.

Filmul Idiocracy (Mike Judge, 2007) constituie din acest punct de vedere o pildă profetică. Scenariul spune povestea unui cuplu care înregistrează un IQ remarcabil de 130 fiecare, care așteaptă să se reproducă după ce-și vor atinge toate obiectivele profesionale și materiale. Acum nu este niciodată momentul. Până în ziua în care se hotărăsc în cele din urmă să facă pasul. Dar apoi trebuie să facă față la ceasul biologic al unuia și de resemnarea libidoului celuilalt. Ingineria asistată a fertilităii vine prea târziu pentru ei. În acest timp, cazurile sociale se reproduc exponențial și ajung să conformeze o combinație de defecte ereditare. Toți inapti pot rezolva cele mai de bază probleme pentru supraviețuirea speciei, cum ar fi gestionarea colectării reziduurilor. În această societate idiotizată, obezitatea a devenit norma, oamenii consumând doar băuturi dulci. Statul nu poate rezolva probleme simple, cum ar fi irigarea terenurilor sau gestionarea deșeurilor. Pornografia se clasează ca o cultură, iar locurile de sex rapid preiau locurile de fast-food. Elitele sunt formate din contra-elite. Un pic ca în sistemul școlar actual, unde fruntașii clasei sunt percepuți ca învinși. Deciziile politice sunt toate mai fatale și mai contraproductive unele decât altele.

Coincidențele cu realitatea noastră sunt tulburătoare, deși hiperfertilitatea săracilor este un clișeu al secolului XX. Scăderea fertilității în țările bogate afectează acum toate clasele sociale. La aceasta, trebuie adăugat că clasele socio-economice sunt doar parțial corelate cu nivelul socio-academic. Însă asociația sărăcie-fertilitate se bazează pe un izvor antropologic care și-a avut rațiunea de a fi. Într-o familie săracă și/sau tradițională, resursa principală este cea umană, ca sursă de muncă, putere, identitate. Acesta este încă cazul în multe țări emergente, chiar dacă scăderea fertilității se observă peste tot.

Unii specialiști apropiați tezelor eugenice califică drept fertilitate disgenică hiper reproducerea între „săraci”. Cu toate acestea, existența unui marker de diferență genotipică (inteligență moștenită) nu a fost demonstrată definitiv. Pe de altă parte, inteligența fenotipică sau inteligența dobândită este măsurabilă. Și este cea care a explodat cu îmbunătățirile notabile ale calității vieții, începând de la revoluția industrială.

Acest salt calitativ în sapiens se datorează efectului Flynn, numit după economistul neozeelandez James Flynn (28 Aprilie 1934 – 11 Decembrie 2020). Este vorba de o creștere continuă a coeficientului intelectual datorită conjuncției securității alimentare, accesului la educație și, în general, a unui climat propice dezvoltării cognitive. Intrarea în secolul 21 marchează un regres pentru dezvoltarea inteligenței umane. În Danemarca, unde IQ-ul celor înscriși este înregistrat din 1959, s-a observat că între 1959 și 1989 a crescut cu 3 puncte pe deceniu. Cu toate acestea, între 1989 și 1998, același IQ a marcat o primă regresie, înjumătățindu-și practic progresia la +1,6 puncte. Din 1998, declinul este de -2,7 pe deceniu. Acest studiu și altele converg asupra faptului că efectul Flynn este defalcat. Societățile prospere au cedat într-un timp foarte scurt unei dinamici involutive.

Imbecilizarea ar fi multifactorială. Rolul perturbatorilor endocrinologici produce efecte neurologice. Este dovedit. Masivitatea metalelor grele din alimente, inclusiv alimentele bio, aerul respirat ar provoca boli ale creierului. Ar exista, de asemenea, în societățile bogate, matrice de conduită instalate , precum întârzierea intrării în viața adultă prin dispariția ritului de trecere și o serie întreagă de prescripții psihologizante constând în prelungirea timpului „copilăriei”. Pe scurt, o întreagă formă de educație s-a îndreptat către regresie producând o formă structurală de întârziere la maturizare, și deci intelectuală.

Și apoi există coincidența declinului inteligenței umane concomitent cu transferul abilităților sale către inteligența mașinii. Izolarea oamenilor în 2020 va marca dezvoltarea inteligenței artificiale. Ceea ce mai rămăsese din operațiile mentale încă în sarcina umanilor le-au fost luate. O funcție printre altele, fundamentală, spațializarea este moartă.

GPS-ul „oprește anumite părți ale creierului”, descrie un studiu al Colegiului Universității din Londra (UCL) publicat de Nature Communications pe 21 martie 2017. Expertul în tehnologia informației Nicholas Carr susține că enumeră în cartea sa „tot ce face internetul creierului tău” (The Shallows: what the Internet is doing to our brains Norton & Company Publishing, 2020). La aceasta trebuie adăugat efectul hipnotic al instrumentelor care creează dependență precum canalele de streaming, confuzia dintre ficțiune și realitate, scăderea capacității de concentrare în lectură etc. Ar fi foarte ingenios să ne gândim că toate acestea nu provoacă cicatrici evolutive.

În fața unei astfel de agresiuni a creierului uman, școala ar trebui să fie o fortăreață. Dar asta fără a conta pe impunerea a doi ani de dezertare școlară sau semi-dezertare din cauza izolării covid. Ar fi fost de așteptat ca elevii din țările emergente, mai puțin expuși la consumul instrumentelor tehnologice, să reprezinte un rezervor de creiere nedeteriorate. Dar politica de sărăcire a trecut pe acolo. În februarie 2021, un raport al Băncii mondiale a diagnosticat: „Criza covid a exacerbat creșterea prețurilor la nutriție pentru cele mai sărace populații din lume”. „De-a lungul anului trecut, Covid-19 a dezarmat securitatea economică, sanitară și alimentară, împingând 150 milioane de persoane la extrema pauperizare”, se arată în comunicat. Prin Covid 19 trebuie să înțelegem că nu virusul ca atare, ci măsurile iresponsabile cărora a servit drept pretext pentru implementare.

Cu o lună înainte, un raport al aceleiași organizații a cifrat costul abandonului școlar ca pondere din PIB pentru țările sărace. Raport, care nu a prosperat mai mult din punct de vedere al conștientizării: „Din cauza proceselor de învățare și a creșterii abandonului școlar, această generație de elevi va pierde un miliard de euro din venituri, mai mult sau mai puțin 10% din PIB-ul global, iar țările vor cădea, fără posibilitatea de a ajunge din urmă, în ceea ce privește obiectivul lor de reducere a Learning Poverty, cu riscul de a crește potențial sărăcia cu 63%”. Learning Poverty este un instrument statistic dezvoltat de UNESCO pentru a măsura nivelurile de analfabetism în țările cu venituri medii și mici. Și veștile nu sunt bune.

Carlos Felipe Jaramillo, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru America Latină, a estimat că criza educației din America Latină este fără precedent: următoarea generație „va fi mai puțin productivă și va avea mai puține oportunități”. În medie, în America Latină, copiii au pierdut 1,8 ani de școlarizare, potrivit UNESCO. În unele țări precum Panama, unde școala a fost închisă din martie 2020 până în 2022, peste 20% dintre elevi au abandonat definitiv cursurile. Adică sute de milioane de noi săraci, cu un efect epigenetic ca bonus.

Himerele ultimelor două decenii se caracterizează mai ales prin negarea maleabilității evolutive a speciei umane, ca pentru orice altă specie animală. De exemplu, hormonii sunt administrați în mod legal copiilor la pubertate sau prepuberi pentru a normaliza posibila disforie de gen într-un context în care efectele cauzate de perturbatorii endocrinologici fac obiectul unei abundente literaturi științifice. În același spirit, cufundați în ideea că identitatea este legată de percepția de sine, este imposibil să nu ne punem întrebarea despre rolul acestor perturbatori endocrinologici în care suntem cufundați de zeci de ani, confruntați cu creșterea sindromului de nediferențiere sexuală.

La toți acești factori se adaugă normalizarea consumului de canabis. Ori toate studiile asupra Tetrahidrocannabinolului (THC) arată leziunile ireversibile ale creierului, pe lângă promovarea anumitor boli psihiatrice, inclusiv schizofrenia. Legalizarea sa și campania de legitimare socială care o însoțește sunt cu atât mai îngrijorătoare.

Această asociere a prostiei și nebuniei este semnul idiocrației, cruzimii și răutății care nu suferă nicio sancțiune morală. Dimpotriva. Sunt încurajați. Un pic ca acele videoclipuri de amatori care circulă pe rețelele de socializare în care adolescenții bat unul dintre colegii de clasă și, departe de a se rușina de actul laș, îl postează pe rețelele lor de socializare. Anularea culturii, umilirea gânditorilor divergenți, este de același ordin al violenței.

Cetățenia se mișcă într-un univers semnificativ foarte sărac care afectează strict funcția excitantă a plăcerii. De exemplu, în Liban, în 2019, înainte de izolare, milioane de tineri au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva guvernului, deoarece statul dorea să impună o plată de 20 de cenți pentru utilizarea WhatsApp. Niciodată în istoria corupției Libanului nu au avut loc astfel de proteste.

Semnificativ și cuvintele pentru a o spune. În Spania, în 2019, premiul național de la Ministerul Culturii și Sportului a fost acordat unei autoare, Cristina Morales, pentru cartea ei Easy Reading. (*Easy Reading, Ușor de citit, este o sărbătoare feministă a corpului în toate formele sale, a dorinței feminine și a sexualității queer și a puterii transgresive și revoluționare a limbajului.) În Occident, principalele ziare au optat, încă din anii ’90, pentru scrierea în „easy”. Fără cuvinte „complicate”, nuanța este considerată bombastică. Realitatea nu vine cu gri. Complexitatea lumii cedează unei narațiuni instalate. Propozițiile scurte sunt obligatorii. Este domnia demagogiei intelectuale.

Imbecilizarea constituie o amenințare la adresa democrației. Instalarea sofismului este deja observabilă în gestiunea crizelor, crize în sine create de un personal politic de o calitate dezastruoasă. Până în 2050, coeficientul intelectual mediu global va fi în jur de 80. Nu va trebui să așteptăm, ca în filmul lui Mike Judge, Idiocracy, anul 2505, pentru a face din această ficțiune științifico-fantastică o realitate. Raportat la secolul al XX-lea, IQ-ul 80 ar fi o formă ușoară de retard mintal. Un scenariu pe care nici Darwin, nici Alexis de Tocqueville nu l-ar fi putut prevedea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 25
Author

32 de Comentarii

  1. Acest fenomen se poate opserva doar daca deschizi televizorul sa asculti ultimile stiri si comentarii ale marilor experti, sau faci greseala sa citesti presa ,inclusiv comentariile cititorilor.Daca mai iesi la cumparaturi sau sa bei o cafea, nu exista sa nu auzi vocabularul si comportamentul ultimei generatii de tineri educati,exact asa cum a dorit Johanis ,o Romanie educata .

  2. Civilizatiile sunt ciclice ajung la apogeu si dispar si mai raman ruine, in urma lor. Reapar dupa mai mult timp forme incipiente crescatori de capre si asezari simple.
    Asa zisa civilizare reuseste cumva sa prabuseasca IQ-ul general. Asa zisa civilizatie are tendinte autodistructive si aici nu e vorba de razboaie, mai degraba anuleaza ratiunea. Se comporta zombi parca ar fi drogata

  3. Coeficientul IQ scade acolo unde COPIII nu mai citesc, nu mai gandesc dar stau pe internet vizionand gunoaie si comunică nimicuri pe asa zisele retele de socializare .
    Cartea, caietul si creionul pt a rezolva probleme la mate, la fizică, la chimie, etc sunt pt cei mai multi absente. Biblioteca pt multi elevi si tineri e un loc nefrecventat.
    Nu mai studiază! Au alte preocupări!
    Idiotizarea e in progres !

  4. Pt ca unii vor dori sa ramana elite, vor face efortul de a sti cat mai mult, daca au un fundament pozitiv vor fi cercetatori pasionati, o a II a categorie care va ramane cu un IQ pozitiv va fi in Asia vor studia pt a scapa de saracie. Europa si SUA fiind cu un nivel material pozitiv se va adanci in jocuri, genuri si substante din ceea ce le ofera conducatorii occidentali cu un IQ scazut pt a-si pastra pozitia vor incuraja partea animalica din om. Da Occidentul se prabuseste in osanza si pasivitate sau lipsa de a rationa, de a fi creativ…mai cred in microbul imitatiei, copilul ca-si vede parintele citind va citi…

  5. Europa ramane in urma.
    Asia se ridica.
    Europa a decis ca este un efort prea mare sa munceasca si sa gandeasca.
    Munca e pentru tractoare gandirea pentru calculatoare.
    Droguri si manele sa fie.

  6. Autorul articolului a ales si poza? Nu de alta dar se asocieaza imbecilizarea cu SUA. Studiile la care se refera articolulul arata ca imbecilizarea e un proces global.

  7. @PaulianIonescu Atunci când scrii „opserva” în loc de observa, nu prea mai ai ce comenta, mai ales pe tema educației.

  8. I-as baga pe sub usa acest articol lui Johannis.Lui Ciuca nu,pentru ca nu-l intelege.Nici de Johannis nu prea sunt sigur ca-l va intelege.

  9. Cu cit oile din turma sint mai proaste, cu atit ciobanul, insotit de unul sau doi magari si ajutat de ciini, le conduce mai usor pe drumul catre stina (locul de muls) sau catre abator … Ca un fapt divers : acum vreo 5 ani, lucrind intr-un birou de proiectare (!) in Franta si discutind cu un coleg in virsta de aprox. 30 de ani, acesta, pentru a-mi calcula virsta plecind de la datele pe care i le dadusem (anul nasterii), deci pentru o simpla operatiune de scadere a fost obligat sa foloseasca calculatorul !

  10. Parca ar fi apogeul crestinismului si nazismului.Autorul articolului stie ce am spus.Estul domne este cel mai corect si cel mai perfect.Ma-sa Rusie.

  11. Astia au dat alarma dupa ce l-au citit pe Charlie cu aceeasi palarie, anti-ateist cu coeficient de inteligenta negativ.

  12. Pai daca te îndopi cu burgheri, te uiți la filmul Barbie și asculți Gheboasă, soarta ți-e pecetluită ca berbec de turmă.

  13. Helitili nu dau doi bani pe IQ glotelor, dacă prostimea capătă inteligență incep a-și pune întrebări, cauta răspunsuri și uite așa se periclitează confortul material al helitilor. IQ la om nu este o constantă, variază pe tot parcursul vieții, numai helitili care ele e heliti au IQ mare și organul genital masculin și mai mare, restul e proști și trebuie să trudeasca că e proști , si proștilor le este foame că de aia e proști. „Sistemul” ne vrea idioți , dar utili si zilnic ne va aminti cât de proști suntem si ce noroc au proștii că există helitili care se roagă la zei pentru ei, pardon asta era din trecut, ca helitili zi si noapte trudesc să găsească soluții la cum să salveze omenirea de covrig, incalzirea globală, să reglementeze mersul pă lună, preocupări înalte…

  14. Cauza principală a regresului inteligenței constă în lipsa exercițiilor mentale, ceea ce a condus la atrofierea creierului. Există deja modificări fiziologice la noile generații din acest punct de vedere. Sistemele de învățământ de tip occidental au promovat această „lene intelectuală”, care a fost evident îmbrățișată imediat și de elevi, dar și de părinții lor, fiindcă întotdeauna cine a jucat cartea comodității a câștigat jocul manipulării. În orice domeniu.
    S-a promovat în mod agresiv ideea că învățământul occidental dezvoltă creativitatea, în timp ce cel tradițional, de tip victorian, care pune preț pe dezvoltarea memoriei ca fundament al gândirii analitice este o relicvă comunistă. S-a folosit argumentul: „ce-ți trebuie ție să-ți ocupi memoria cu tabla înmulțirii când ai telefonul care-ți va zice cât fac 5×7”? Sau „cauți pe internet și găsești răspunul”! Mai recent: „chat GPT știe tot, pentru tine, nu trebuie să te obosești să reții nimic!” Așa că majoritatea tinerilor nu mai citesc nicio carte, nu mai au posibilitatea de analiză, dispare gândirea critică, abstractizarea și tot așa. Și a apărut fenomenul „analfabetismului funcțional”.
    Prostul nu știe că e prost, fiindcă nu are capacitatea de a cuprinde ceva ce-i depășește puterea de înțelegere, drept urmare crede că le cunoaște pe toate. Iar din acest punct de vedere, cei mai periculoși devin, în mod aparent paradoxal, chiar tinerii „educați”, deoarece bruma lor de cunoștințe îi face să creadă că dețin adevăruri absolute. Pentru aceștia ignoranța devine deja o religie,
    În SUA s-au observat mai demult aceste efecte. Doar că nu ne-a păsat, ci dimpotrivă. Am preluat modelul de învățământ și de relaționare socială fără a crâcni. Prin anii 90 au fost importate în Europa occidentală, iar câțiva ani mai târziu au apărut și la noi.
    Degenerația Internetului intră în scenă.

  15. Buna seara, atentie la traducere. Libanul are 5 milioane toata populatia, nu aveau cum sa iasa “milioane de tineri la protest”

  16. Cine a fost la sfârșitul anilor 70 la Institutul de Fizică de la Măgurele a putut citi la Gazeta de perete de pe aleea de la intrare “Legile lui Murphy” care se încheia cu “Suma inteligenței de pe pământ este constantă. Oamenii sunt tot mai mulți.” Cred că totul este deliberat. Una din maximele indiene catren spune
    “Ușor conduci pe un om netot,
    Dar mai ușor pe un om cu minte.
    Pe un semidoct nici tu părinte
    Nici zeii cerului nu pot.”
    Preocuparea din totdeauna a celor de la putere să conducă ușor și ieftin, iar un om cu minte și un semidoct costă bani pentru instruire. Dar ca să ai un popor imbecil netot este mult mai ieftin.
    Ghinionul celor cred că au succes imbecilizând populația este că Dumnezeu la făcut pe om după chipul și asemănarea Sa, iar cei ce cred că pot crea omul de tip nou cu toate exemplele eșuate ale hitlerismului și comunismului se vor pierde.

  17. „$$oroș e-‘n toate
    E-‘n cele ce sunt
    Și-‘n cele ce mîine vor rîde la soare
    E-‘n pruncul din leagăn
    Și-‘n omul cărunt,
    E-n viața ce veșnic nu moare.”

  18. FoxNews:

    Președintele Comitetului de Supraveghere al Camerei, reprezentantul James Comer, R-Ky., a publicat miercuri un al treilea memoriu (Third Bank Records Memorandum) despre afacerile externe ale familiei Biden, producând înregistrări bancare care pretind să arate că Hunter Biden și asociații săi de afaceri au primit plăți de milioane de la oligarhii ruși și kazahi atunci când tatăl său era vicepreședinte.

    Nota de 19 pagini, care oferă capturi de ecran ale înregistrărilor bancare redactate, spune că milioane de plăți au venit de la compania energetică ucraineană Burisma Holdings, precum și de la oligarhul rus Yelena Baturina și oligarhul kazah Kenes Rakishev și că vicepreședintele de atunci Biden a participat la cine cu Baturina, Rakishev și un reprezentant de la Burisma.

    „Third Bank Records Memorandum” urmează două memorii anterioare ale comitetului condus de republicani care legau membrii familiei Biden de plăți legate de entități din China și România. Comitetul spune că plățile străine către familia Biden se ridică acum la peste 20 de milioane de dolari.

    https://www.foxnews.com/politics/house-republicans-release-bank-records-hunter-biden-payments-russian-kazakh-oligarchs-total-clears-20m

  19. Dacă istoria se repetă, va fi demențial. Oamenii sălbatici nu au existat, au existat oamenii sălbăticiți.

  20. Îmi place Gheboasă și nu știu ce să fac. Așa sunt eu, mai deștept decât ceilalți!

  21. Romanii, din fericire sunt exceptati de aceste scenarii apocaliptice, pentru ca noi prin configuratia noastra fizica oricum nu putem depasi IQ-ul de 80

  22. E de ajuns sa vedem datoria externa a fiecarei tari pentru a evalua prostia guvernelor tarilor respective si implicit a celor care sunt sub ei!

  23. Corect! In sfarsit o mica documentare despre care spun de prin 2004-2005, abia acum se vad semnele agravate si nu schimba nimeni nimic, ba mai mult, se continua in forta.

  24. e de presupus ca macar cei care comenteaza pe marginea articolului l-au citit. preotii,pastorii,rabinii TOTI erau oameni cu stiinta de carte si erau urmati de popor. declinul a inceput cand lumea a inceput sa fie condusa de semidocti si apoi de analfabeti. ne lamentam degeaba;schimbarea trebuie sa vina de la cei ce conduc. din pacate ei sunt chiar mai saraci cu duhul decat poporul.

  25. Orice acțiune are și reacțiune. Un principiu care se aplică în fizică și în politică. Nu ar fi bine să fie prea mult entuziasm în rândul celor care conduc pentru faptul că poporul e prost. Sunt câteva vorbe care ar trebui să le trezească niște spaime. De ex: Omul cât de prost e, tot cu el ține; Nu te pune cu prostul; Proști ! Dar mulți. În fine, din păcate observăm că scăderea coeficientului de inteligență e dramatică printre cei care conduc, în special. Mai era o vorbă, Știu că-s prost dar mă uit în jur și prind curaj. Din păcate mai privesc și în sus le „elite”și parcă ma cuprinde deznădejdea.

  26. Democrația directă, ca și concept, era grozavă. Ideea de bază era una foarte simplă: cei mai potriviți dintre noi să acceadă în funcții de responsabilitate publică. Asta ar fi trebuit să garanteze gestionarea problemelor de către persoanele cele mai competente să o facă. Din păcate acest mecanism social a fost golit complet de conținut și nu mai subzistă decât ca și denumire. Democrația actuală, de tip reprezentativ, are marea meteahnă de a nu putea impune un sistem de valori. În plus, această democrație de tip nou a fost confiscată de elitele financiare. Plecând de la aceaste două carențe esențiale, tot mai mulți idioți au acces/sunt impuși în tot mai multe funcții vitale. Astfel, rezultatele sunt/vor fi dintre cele mai nefaste!

  27. S-au repezit sa scrie (este bine ca stiu macar atat) exact cei care se autoconsidera cu IQ-ul mare. Dar nu au nici o confirmare.

  28. De acord cu Paulian Ionescu,in primul rand media s-a umplut de cretini,mai ales ca sunt si usor de identificat,pe locul doi ar veni Parlamentul+ Guvernul, sfanta doime, care nu e in stare sa formuleze o lege sa nu fie calcata in picere de CCR

  29. Oamenii sînt prostiți și se prostec dar nu devin mai proști de parc-ar fi un fel de evoluție firească, naturală.
    Sînt prostiți de mici prin creșe și grădinițe mai apoi prin școli, mai ales superioare. Nu toți fizicienii fără să fi pus mâna pe-o bucată de uraniu, darămite să facă vreun experiment, cred în reacția în lanț și bombe atomice? Nu absolvenții de filozofie cred că „dușman” vine din turcă cînd acest cuvînt, dacă a fost împrumutat, dar n-a fost, este românesc, se află în greaca veche?
    Sînt prostiți prin media, de la tembelizor la internet, zi de zi, oră d oră. Oare nu s-a făcut egal în mintea copiilor între tik-tok/youtube și școală nu numai prin ore online dar prin teme și pompos numitele proiecte ce li se dau? Chiar de părinți ce cred că a da cu degetul pe ecranul tabletei e programare și le-o pun în degețele de fragezi.
    Dacă artistul (vedeți cum se joacă cu cuvintele) cutare este la Untold, cel mai tare festival de felul lui din Europa, unde vin zeci de mii de străini, la care primăria dă bilete famililor angajaților, la fel cum dă poliția, jandarmeria, nu mă-ndoiesc serviciile, firmele de IT, atunci acel „artist” cum să nu fie mare? Înseamnă chiar că înjurăturile sînt culte. (de fapt nu sînt înjurături, nici măcar cuvinte urîte – cuvintele nu sînt urîte sau frumoase, urît poate fi ce descriu, definesc – sînt gunoaie; oamenii nu numai că mai știu vorbi românește dar nu mai știu nici înjura/blestema românește, folosesc două trei pentru orice situație; auzită din copilărie la o bătrînă: cacu-mă-n norocul tău!)

  30. „Am în echipă un om deștept și eu,
    Nu-l promovez, să n-ajungă șef în
    locul meu !”
    Cam asta-i poezia. Vorbim despre nevoia de inteligență dar, să fim serioși, eliții se simt amenințați de oameni inteligenți, la fel ca toți buhaii de pe scara socială, ajunsi pe funcții datorită „inteligenței sociale”, o făcătură care schimbă practica ca să confirme teoria talentului la lins dosuri, bârfit colegi și cărat servieta șefului. Cel mai inteligent om din lume spărgea toate testele cu un IQ mult peste ce se putea măsura. Veți presupune că i-a fost creat un harem special din profesoare universitare tinere, femei implicate în cercetare sau medici de excepție, poate, că era plimbat cu iahtul , se culca cu orchestra simfonică cântându-i Bach și Mozart… Ei aș…A murit singur după ce ,scârbit de faptul că era de ani buni prezentat ca atracție de circ, s-a angajat ca simplu muncitor, mașinist la o fabrică, unde și-a trăit, acrit, viața.Ați auzit că ar fi încercat careva să-i recupereze ADN-eul? Nici eu. Vă imaginați de ce?

  31. Nu prea cred în treaba cu IQul. Dacă măsoară ceva, măsoară ceva îngust și specific. Parcă au și grupul celor cu IQul peste…am uitat cît. A scos ceva de luat în seamă, științific, tehnic, artistic, sau alt domeniu, vreunul dintre ei? Nimic!

  32. Trăim în secolul selecționării: cei inteligenți si patrioți vor supraviețui, iar prostimea va pieri. „Români” se vor numi doar cei care își cunosc istoria și luptă pentru ea, iar restul vor dispărea prin gheboșizare, metisare, occidentalizare, chimicalizare și idiotizare.

    Doamne, ocrotește-i pe români!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.