Gazprom mai dă un răgaz Republicii Moldova

Compania rusă Gazprom a anunţat, miercuri, că a acceptat că amâne sistarea alimentării cu gaze a Republicii Moldova, în contextul în care Guvernul de la Chişinău a semnalat că va începe plata restanţelor, informează agenţia Reuters.

Gazprom avertizase luni că va sista aprovizionarea cu gaze a Repreblicii Moldova dacă nu achită plăţile restante în 48 de ore. Acum, Gazprom a anunţat că aşteaptă efectuarea plăţilor până vineri. „Obligaţiile contractuale trebuie îndeplinite”, a declarat Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Compania Moldovagaz a primit luni o înştiinţare prin care i se cere să achite plăţi restante în valoare de 73 de milioane de dolari (65,5 milioane de euro), pentru gaz furnizat recent.

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, a cerut miercuri Parlamentului de la Chişinău să aprobe o rectificare bugetară care să permită începerea achitării restanţelor către Gazprom. Vicepremierul moldovean Andrei Spînu a declarat că Guvernul de la Chişinău „îşi va onora în totalitate” obligaţiile.

Serghei Kuprianov a precizat că Gazprom şi Republica Moldova ar fi convenit prelungirea contractului privind gazele cu cinci ani, la sfârşitul lunii octombrie, dar prin condiţia ca Guvernul de la Chişinău să rezolve integral problema facturilor şi la timp. Însă au apărut complicaţii în prima lună de prelungire a contractului, din cauza majorărilor de preţuri efectuate de Gazprom, considerate incorecte de către Chişinău.

Premierul moldovean, Natalia Gavriliţă, a declarat la sfârşitul lunii octombrie, potrivit agenţiei Reuters, că Gazprom nu a oferit prelungirea automată a contractului valabil de 30 de ani, ci a propus tarife de trei ori mai mari. „Majorările de preţuri pentru Republica Moldova sunt extraordinar de mari. Au crescut de trei ori şi vor creşte de patru ori dacă vom cumpăra totul de pe piaţa liberă. Ţara nu îşi poate permite acest lucru din punct de vedere politic, economic sau social”, declara Natalia Gavriliţă.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova. „În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.

„În cazul Republicii Moldova, trebuie luate în considerare caracteristicile politice. Este vorba de o creştere drastică a preţurilor, în contextul problemelor politice, de aceea este necesară susţinerea noastră”, preciza Josep Borrell Fontelles, referindu-se la un ajutor de 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene destinat Republicii Moldova.

Conform unor oficiali de la Chişinău citaţi de cotidianul Financial Times, compania Gazprom, aflată sub controlul Kremlinului, a propus Republicii Moldova tarife reduse la gaz natural dacă acceptă modificarea unui acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Administraţia Vladimir Putin a negat că Rusia utilizează resursele de gaz pentru a exercita presiuni politice.

Republica Moldova a decretat starea de urgenţă pentru a face faţă crizei gazelor. Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a anunţat în octombrie, potrivit BBC, că, în contextul crizei, Guvernul de la Chişinău a semnat un contract cu firma poloneză PGNiG. „Luni, ţara noastră a făcut istorie. Pentru prima dată, Republica Moldova a cumpărat gaz dintr-o sursă care nu este compania rusă Gazprom”, a afirmat Nicu Popescu. Contractul cu firma poloneză prevede livrarea a un milion de metri cubi de gaz natural, dar Republica Moldova va avea nevoie de un volum suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Dar de creșterea drastică a prețurilor în România, țară membră a UE, Comisia Europeană nu se preocupă deloc ?

  2. Rusia are sute de mii de rusofoni si rusofili in Moldova,doar nu isi da in cap cu maiul!Daca ingheata la iarna,in primavara populatia dezghetata voteaza Unirea cu Romania!

  3. Vicepremierul moldovean Andrei Spinu a confirmat,ca Gazprom a cazut de acord pentru amanarea platii datoriei restante (pentru luna Octombrie si jumatate din luna Noiembrie) pentru vineri 26.noiembrie. 2021. Moldova a inregistrat un deficit al balantei de plati ca urmare a cresterii pretului de achizitie a gazelor naturale in anul 2021 de la 126.70 $ pe mia de metri cubi in trimestrul I,pana la 800,62 $ pe mia de metri cubi in octombrie 2021, in conditia unui pret MEDIU anual de achizitie de 148.61 $ pe mia de metri cubi,inclusiv in tariful actual din 3.noiembrie.2021.

  4. Dacă iti place sa injuri rușii, te joci cu bățul in gard, te consideri smecher si crezi ca nu ai nevoe de relații normale cu rusii, plătește pretul de piață. Moldovenii nu platesc mai mult decât alte state. De ce rusii ar fi obligati sa le vândă mai ieftin?

    Rușii au invitat-o pe Maia la Moscova si ea nu s-a dus. Daca te crezi prințesă, sa te ajute „aliatii” tăi.

  5. @Ion
    Prietene, ți-a zis-o foarte clar și fratele Fekete mai sus: Rusia nu-i va lăsa în frig pe basarabeni dintr-un motiv foarte simplu: își va încheia abrupt propriul experiment geopolitic numit Republica Moldova. Problema este unde te duci cu acest stat de carton numit Rep. Moldova, artificial creat, prin rapt teritorial, genocid anti-românesc, război și amalgamare etnică. O mizerie inimaginabilă comisă de URSS/Rusia față de români, care nu a adus decât necazuri poporului rus. Și vorbesc de mari necazuri. Unde te duci și până unde poți să mergi cu golănia față de români? Basarabenii au vreo 26% vaccinați anti-COVID și ne mai mirăm că nu vor să refacă România Mare. NU-I AJUTĂ CAPUL SĂ ÎNȚELEAGĂ CE AU DE FĂCUT PE LUME. Iar „elitele” de la Chișinău sunt doar niște mancurți parveniți care nu vor să renunțe la privilegii. Mai bine ministru și președinte de țară într-un stat de carton, cocoțat pe o grămăjoară de bănuți și mâncând caviar rusesc decât consilier județean în România UNDE TREBUIE SĂ MUNCEȘTI. Întrebarea rămâne, totuși: unde vă duceți cu acest construct statal sovietic, fără noimă, numit Republica Moldova? Cum învingi cu firma din R. Moldova firma poloneză care are în spate fondurile Poloniei+UE (tocmai au luat 60 de miliarde de euro nerambursabili prin PNRR-ul polonez), firma ungurească super-protejată de Nea Orban, firmele românești lupii dacici cu banii României și ai UE în spate, Cehia care are o economie super-tare? Și vorbesc doar de vecinii din Europa Centrală nu de firmele din Germania, Franța etc. Cu ce și cum o să vă bateți cu toți aceștia când 80% din PIB-ul Rep. Moldova este făcut din comerț cu bani din remitențe (bani trimiși de basarabenii de afară, respectiv bani făcuți din mu-mu de curvele moldovence, din spălat de WC-uri și din rupt spinarea în agricultură și construcții). Acesta este viitorul vostru?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.