Geoană, declarația care i-ar putea încurca pe pesediști în desemnarea rapidă a prezidențiabilului

Senatorul Mircea Geoană salută”, într-un comunicat remis presei marți seară, decizia conducerii PSD de a organiza alegeri interne pentru desemnarea candidatului partidului la Președinție, făcând apel totodată la evitarea hoțiilor și trădărilor”.

Faptul că cei aproximativ 500.000 de membri și numeroșii simpatizanți PSD vor avea ocazia să-și spună punctul de vedere este un exercițiu democratic solid și modern, pe care eu l-am propus partidului acum 3 ani și mă bucur să văd că astăzi este pus în aplicare. Folosit bine, acest exercițiu poate să reprezinte un uriaș câștig, încărcând candidatul PSD cu legitimitate și cu suprema validare democratică”, afirmă Geoană.

Demersul poate fi însă o armă cu două tăișuri”, în opinia senatorului.

Însă, acest demers poate fi o armă cu două tăișuri, dacă nu vom fi capabili să renunțăm la atacurile la persoană, directe sau prin diverse portavoci și să ne concentrăm asupra proiectelor de țară ale fiecărui candidat. Pentru că principalul scop al acestui exercițiu este de a ne întări reprezentantul în lupta pentru Președinția României, nu de a-l șubrezi. Atmosfera trebuie să fie constructivă și colegială, competiția bazată pe argumente, nu pe atacuri la persoană ce ajută adversarul comun, cum a fost uneori cazul în 2009. Mai mult, trebuie să avem extrem de mare grijă să nu cădem în capcanele din 2004 și 2009 și să evităm hoțiile și trădările”, afirmă Mircea Geoană.

În finalul declarației sale, Geoană spune că nimeni nu poate impune membrilor și simpatizanților PSD și poporului român un candidat. Nimeni — nici persoane, nici structuri de partid. PSD este un partid prea serios ca să accepte șantajul din exterior. Nimeni din afara partidului nu are dreptul și căderea să se pronunțe asupra unei decizii ce va fi luată de membrii PSD, în mod democratic. Dacă unii își doresc să obțină acest drept, atunci singura opțiune este să fuzioneze cu PSD și să se exprime din interiorul partidului”, afirmă senatorul.

Declarațiile lui Geoană vin în contextul Victor Ponta afirma recent că în calculele PSD pentru prezidențiale mai sunt doar el și Sorin Oprescu.

Ponta a anunţat însă luni că va exista un calendar al evenimentelor PSD privind desemnarea candidatului pentru funcţia de preşedinte al României dacă vor fi mai mulți doritori. Potrivit lui Ponta, calendarul este structurat pe următoarele acţiuni: CExN convocat pe 30 iunie, Consiliu Naţional pe 1 august şi Congres în septembrie.

Ponta a spus la începutul săptămânii că la Consiliul Naţional, pe 1 august, se stabilesc procedurile şi se depun candidaturile din partea celor care vor.

Victor Ponta a spus că procedurile de desemnare sunt prevăzute foarte clar în Statut.

Eu vorbesc de procedura mare. Dacă e un singur candidat, îl vom desemna în Congresul din septembrie. Dacă sunt mai mulţi candidaţi, atunci trebuie să avem procedura de desemnare din cadrul partidului a celui care după aceea merge la Congres”, a adăugat Ponta.

Întrebat dacă Mircea Geoană şi-a exprimat dorinţa de a candida la alegerile prezidenţiale, Ponta a răspuns: Pe 1 august o să ştiţi exact cine îşi exprimă dorinţa şi cine nu”.

Întrebat dacă el îşi va depune candidatura la Consiliul Naţional, Ponta a răspuns: Dacă voi decide să candidez la funcţia de preşedinte al României, evident că îmi voi depune candidatura în cadrul Consiliului Naţional”.

Marți, la ședința solemnă a Senatului Mircea Geoană a fost evitat și de Victor Ponta și de Ion Iliescu.

Tot marți, Ponta a precizat că ideea de a organiza alegeri preliminare în partid pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care există mai mulţi candidaţi, i-a aparţinut, fiind prevăzută şi în Statut, el arătând că nu se va dezice acum de aceasta.

Întrebat dacă e pregătit ca în cursa internă din PSD să aibă şi un contracandidat, în condiţiile în care Mircea Geoană ar lua în calcul să participe la acest scrutin intern, Ponta a răspuns: Categoric, da. Aici eu nu vorbesc de Mircea Geoană sau de mine sau de altcineva. Eu sunt cel care am propus Congresului – şi avem în Statut acest lucru – că dacă există mai mult de un singur candidat care doreşte să candideze din partea PSD-PC-UNPR la funcţia de preşedinte al României, avem prevăzut în Statut un lucru pe care îl consider foarte bun şi pe care l-au făcut alte partide de centru-stânga din Europa, nu doar în America se întâmplă, s-a întâmplat în Italia, în Franţa, şi anume alegeri preliminare”.

El a spus că, în măsura în care pe 1 august, când va fi convocat Consiliul Naţional al PSD, se vor depune oficial mai multe candidaturi, atunci se vor face alegeri preliminare.

Categoric, eu cred că e lucrul cel mai bun şi a fost ideea mea, doar n-o să mă dezic de ea acum. Trebuie să facem alegeri preliminare şi în septembrie, la Congres, să ajungem practic cu o decizie luată de către toată lumea”, a spus Ponta.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.