Germania: un nou Imperiu Britanic, însă fără India şi doar cu multe Sierra Leone

“Noua putere germană în Europa nu se mai bazează pe forţă, că în trecut. Nu are nevoie de arme pentru a se impune. Nu are nevoie de invazii şi, cu toate astea, este omniprezentă”, spune pentru The Guardian sociologul german Ulrich Beck, autorul volumului “Europa germană”, care nu este ceva decât monstrul politic creat prin apariţia zonei euro.

Beck susţine că ultimul cancelar de fier al ţării sale, Angela Merkel, conduce Europa şi impune valorile germane naţiunilor mai slabe şi clientelare, împrumutând sudul sărac al continentului cu sectoare bugetare disproporţionat de mari, cu evaziune fiscală uriaşă şi cu pauze de de masă pe măsură. “În ţările cel mai afectate de criză mulţi oameni se gândesc că sunt nişte perdanţi ai politicilor de austeritate impuse de Bruxelles şi Berlin, care le fură mijloacele de subzistenţă şi de demnitatea umană.”

Criza actuală din Cipru confirmă teoria lui Beck, scrie The Guardian. Germanii încearcă să “evite apariţia unui pericol etic în UE prin ajutorarea unei ţări care s-a vândut miloiardarilor ruşi.” Pentru politicienii germani, şi nu doar pentru cei din Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Merkel, această politică iresponsabilă nu poate continua la nesfârşit: este timpul ca Ciprul să se trezească şi să simtă mirosul austerităţii. Beck arată că Germania încearcă să predea o lecţie morală Ciprului, şi anume aceea că “suferinţă purifică”, că austeritatea conduce la refacere economică. Este însă o lecţie foarte germană, care porneşte de la Martin Luther şi Max Weber şi se bazează pe o etică protestantă a muncii. Aceasta nu va funcţiona însă la Nicosia.

Ce au însă de câştigat germanii de pe urma acestei lecţii pe care o predau celor pe care îi presupun drept nişte europenii leneşi? Pentru Beck, dominaţia germană a Europei a oferit naţiunii un nou sens al identităţii, după decenii întregi în care a purtat în spate trecutul nazist, şi oferă o eliberare de ceea ce ce Beck numeşte un “sindrom al lui niciodată”-niciodată Holocaust, niciodată nazism, niciodată militarism. După Al Doilea Război9 Mondial, Germania era oo ruină fizica şi Morală, însă acum a revenit.

“Germanii nu mai vor să fie văzuţi că rasişti şi aţâţători la război. Preferă să devină o sursă de iluminare morală a Europei”, însă se pune întrebarea dacă europenii doresc şi ei acest lucru. Beck susţine că, în urmă cu 20 de ani, după reunificare, Germania era ceea ce este astăzi Grecia, o ţară cu 5 milioane de şomeri. Dar, datorită reformelor neoliberale şi a eticii protestante, germanii au creat un miracol. Acum, spune sociologul german, reunificarea germană este folosită ca un model pentru gestionarea crizei din Europa. Angela Merkel este în situaţia în care poate impune termenii împrumutării altor naţiuni, erodând astfel autoritatea democratică a parlamentelor din Grecia, Spania sau Italia. Beck o compara pe Merkel cu Machiavelli, dar şi cu Margaret Thatcher, subliniind însă o diferenţa: “Thatcher a făcut în Marea Britanie ceea ce electoratul a acceptat prin vot că ea să facă. Ceea ce Merkel face în Europa nu are un mandat democratic.”

Desigur, nu toţi germanii împărtăşesc viziunea lui Ulrich Beck. “Economic, Germania este puterea dominantă pentru este cea mai numeroasă naţiune. Dar mai sunt şi alte lucruri care explica succesul economic şi de la care alţii pot învăţa: este sistemul nostru de ucenicie, societăţile noastre care ajutra antreprenorii. Şi apoi mă există şi o zicală din Suabia care spune aşa: Munceşte, munceşte, construieşte-ţi casa! Acest mod de a privi viaţa este puternic înrădăcinat în identitatea germană”, spune Henning when, un comic german de succes la el în ţară, intervievat de The Guardian.

Marele pericol, mai scrie scrie The Guardian, este că Germania începe să se perceapă drept o naţiune de oameni harnici pe un continent falit şi locuit de naţiuni de leneşi. “Dacă Irlanda şi Grecia ar dispărea în mare mâine, Germania s-ar simţi uşurată”, spune Simon Winder, autorul volumului “O istorie personală a germanilor în cechime şi modernitate”. “Germania de astăzi îmi aminteşte de Imperiul Britanic, împovărată de colonii neprofitabile pe care trebuia să le apere, când singura care conta era India. Problema Germaniei este că nu are nici măcar o Indie, ci doar foarte multe Sierra Leone”, spune Winder.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.