Goana după aur, diamante, mașini și curent electric

Primele ore de Black Friday au însemnat vânzări record, căderi de site-uri și epuizarea stocului de mașini.

Clienţii celui mai mare magazin online din România, eMag.ro, au cumpărat, în două ore de când au fost lansate ofertele de Black Friday, 210.000 de produse. Printre acestea, aur şi diamante. Dintre produsele speciale din oferta de Black Friday a eMag, au fost cumpărate 6 diamante, 6,84 kilograma de aur, şi 1.000 de contracte de furnizare de energie electrică, oferite în parteneriat cu furnizorul E.On. Au mai fost cumpărate şi 196 de bilete la concerte. Cele mai vândute produse la eMag au fost, în ordine, televizoarele (12.600 de bucăţi la ora 09.15), parfumurile (5.300) şi frigiderele (4.300 de bucăţi). Toate autoturismele puse în vânzare pe site-ul eMAG au fost vândute în primele două ore de la startul campaniei de reduceri. Peste 12 modele de autoturisme au fost puse la vânzare de eMAG de la Fiat, la BMW şi Jeep. La ora 9.30 stocul a fost epuizat.

Valoarea tranzacţiilor de Black Friday din acest an a ajuns la peste 6,7 milioane de lei în intervalul 00.00- 08.00, iar numărul de tranzacţii a fost 8.737, a declarat vineri pentru News.ro managerul PayU România, Marius Costin, care a mai spus că în primele opt ore ale Black Friday din acest an coşul mediu de cumpărături a fost de 774 de lei, în creştere cu 22% faţă de datele înregistrate pentru Black Friday din 2015. Cea mai mare tranzacţie de Black Friday din acest an, din intervalul 00.00-08.00, fost de 143.000 de lei. „La ora 08.13, numărul de tranzacţii pe minut înregistrat de Black Friday a ajuns la 500, în timp ce anul trecut vârful a fost de 200 de tranzancţii pe minut”, a spus Costin.

În dimineaţa în care începe ziua cu cele mai mari reduceri din România site-ul eMag fost indisponibil de mai multe ori. La ora 8.05, site-ul nu funcţiona.
Mesajul afişat este: „Serviciu momentan indisponibil… revenim imediat!”.

Printre magazinele care au dat startul reducerilor mai devreme se numără Altex, Flanco sau Media Galaxy. Numeroşi retaileri, precum eMAG, Flanco, evoMAG, Altex, cel.ro, elefant.ro, Fashion Days, Germanos, Aoro.ro sau Vola.ro şi-au anunţat participarea. Cele mai multe tranzacţii vor fi realizate pentru produse IT&C, fashion, cosmetice, home & deco, pachete turistice sau chiar bilete de avion.

Atenție la răufăcători

„Faţă de campaniile de Black Friday organizate în alte ţări, ofertele derulate în România pe toată durata anului calendaristic fac ca riscul la care se expun utilizatorii prin tentative de phishing să fie constant. În acest context, folosirea unei soluţii de securitate poate face diferenţa între accesarea unor site-uri periculoase care colectează parole sau date de pe card şi navigarea în siguranţă”, spune Bogdan Botezatu, specialist în securitate cibernetică din Bitdefender, într-un comunicat al companiei. Specialiștii companiei recomandă:

1. Identificaţi şi ignoraţi mesajele de phishing. Escrocii folosesc cupoane de reduceri pentru a ademeni utilizatorii mai puţin vigilenţi. Aceştia atrag utilizatorii cu pagini de shopping false şi îi păcălesc să divulge detalii de card în schimbul unor produse care nu vor ajunge niciodată la ei.

2. Nu cumpăraţi produse promovate prin e-mail-uri nesolicitate. Verificaţi legitimitatea unui magazin online pe forumuri, printr-o simplă căutare în motoarele de căutare. Învăţaţi din experienţa altora.
3. Alegeţi doar magazine online cu certificate SSL astfel încât să le puteţi confirma identitatea. O adresă ce începe cu HTTPS şi un lăcăţel indică faptul că sunteţi pe o pagină securizată, dar magazinele online respectabile furnizează şi informaţii legate de identitate împreună cu certificatul SSL.
4. Nu divulgaţi codul PIN în locul codului CVV (Card Verification Value). Acesta din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianţilor online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacţia este posesorul real al cardului.

5. Faceţi o scanare completă a sistemului înainte de a iniţia o plată şi asiguraţi-vă că este 100% sigur.

6. Când tranzacţia este finalizată şi primiţi în continuare mesaje de la departamentul de relaţii cu clienţii al magazinului online, cereţi informaţii în plus în legătură cu măsurile de securitate suplimentare solicitate de comerciant.

7. Folosiţi conexiunea de date mobile a telefonului sau tabletei pentru a face achiziţii online. Evitaţi să faceţi cumpărături conectaţi la o reţea wireless publică ce poate fi interceptată. Dacă e neapărat necesar să faceţi asta, folosiţi o soluţie de plată dedicată, precum Bitdefender Safepay, pentru a vă conecta în siguranţă la contul bancar sau pe site-uri de plăţi online.
8. Pe cât posibil, faceţi cumpărături online de acasă. Este riscant să cumpăraţi în timp ce sunteţi la serviciu, la bibliotecă, într-o cafenea, în laboratorul şcolii unde computerele pot fi folosite de alte persoane. Aceste sisteme pot fi monitorizate prin mecanisme de supraveghere.

9. Asiguraţi-vă că folosiţi o soluţie de securitate care blochează şi reclamele periculoase. Menţineţi-vă întotdeauna browser-ul şi soluţia de securitate actualizate. Troienii bancari şi viruşii cu componentă de rootkit sunt ameninţări în creştere. Aceştia fură informaţii bancare, monitorizează tranzacţiile sau se autentifică în conturile bancare în timp ce stau ascunse în sistem.

10. Verificaţi-vă regulat conturile în special înainte şi după tranzacţiile online, pentru a fi siguri că totul este în regulă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4631 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.