Greva profesorilor: Când se recuperează orele pierdute și ce se alege ce examene?

Una caldă și una rece pentru cadrele didactice. După ce au fost asigurați că vor primi ceva mărire de salariu, profesorii află acum că s-ar putea să muncească mai mult. La anul. Orele pierdute din cauza grevei ar putea fi recuperate în anul școlar 2023-2024, spune Ligia Deca. Ministrul Educației afirmă că orele au fost finalizate numai la clasele a VIII-a și a XII-a, care susțin examene de final de ciclu. Ceilalți elevi au rămas cu lecții nepredate și riscă să revină mai repede în bănci din septembrie.

„Ceea ce noi îi rugăm este să nu fim puși în situația să amânăm examenele naționale. Ne dorim să revenim la clasă, protestând și cunoscând drepturile. Acest lucru nu îl putem face decât împreună, gândindu-ne la ce se va întâmpla cu copiii.Numărul de școli care au încheiat situația la clasa a XII-a urmează să fie centralizat. E 2 iunie. Clasele terminale au terminat de parcurs materia. Pentru celelalte clase vor încerca să facem planificările să putem să recuperăm la începutul anului viitor. Nu există posibilitatea să avem evaluări naționale fără ca profesorii să se întoarcă la școală”, a spus Deca.Ligia Deca a vorbit și despre soluțiile posibile pentru a evita o criză la Bacalaureat”Singura soluție realistă pentru a nu pierde înscrierea în alte sisteme educaționale este păstrarea calendarului actual al Bacalaureatului. De aceea e nevoie să ne întoarcem la școală săptămâna viitoare. Până în 9 iunie vom ști dacă rămânem în calendarul actual”, a spus ministrul.Dacă nu se întorc de săptămâna viitoare în sălile de clasă, va fi necesară o reprogramare a probelor, a mai declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie şi am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare. În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta, dar asta va fi situaţia, va trebui să ne gândim la prelungiri – prelungiri de perioadă de înscriere, de închidere a situaţiilor şcolare, reprogramări ale probelor examenelor naţionale”, a spus Deca.

Ea a afirmat că va continua dialogul pe legea salarizării, în contextul de negociere de la Ministerul Muncii, iar Ministerul Educaţiei va susţine grila elaborată împreună cu federaţiile sindicale.

„Ne vom lupta (…) ca profesorii să aibă respectul pe care îl merită şi salarizarea pe care am gândit-o împreună, ca fiind una decentă şi în formatul de negociere pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem aici, la Ministerul Educaţiei. Multe din solicitările pe care dumnealor le au care vizează ore suplimentare, reglarea chestiunilor care ţin de software-ul de salarizare – acesta se rezolvă tehnic, prin dialog bilateral şi pot fi garantate prin aceste documente – contractul colectiv de muncă şi legea salarizării”, a adăugat Deca.

Ministrul Educaţiei a precizat că, în clasa a VIII-a, se regăsesc 183.000 elevi, iar de clasa a XII-a, aproximativ 142.000 de elevi.

„Având în vedere importanţa ca toţi elevii să îşi poată susţine examenele finale de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute, să putem finaliza acest an în bune condiţii. (…) Pentru aceste sute de mii de elevi, avem nevoie să ne reîntoarcem la şcoală”, a transmis Deca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Eu nu inteleg de ce nu le inceteaza contractul de munca la toti profesorii care protesteaza? In cel mai rau caz pleaca 20-30% din profesori si se comaseaza clasele pe o perioada de cativa ani pana se rezolva lipsa de personal, care fie vorba intre noi nu o sa existe pentru ca Rromania are fertilitate negative de mai bine de 30 de ani si nu are de unde sa mai vina copii.

  2. @Valah, clasele sint deja comasate si exista o lipsa de personal acuta ce se agraveaza de la luna la luna!!! mai pe scurt, nu mai exista profesori, nu mai ai de unde sa aduci, nepalezii si pakistanezii nu pot sa inlocuiasca profesorii:)))

  3. Panaramele(fufele de la tv) vorbesc de salariul net al profesorilor și nicidecum de salariul brut, că sa dea bine la prostime. Huuo jigodiilor! Vorbiți de salariul brut, nu de net! Sunt unii care trăiesc cu mult mai puțin. De unde sa plătească privatii care aduc forță de muncă din Indonezia?

  4. Cata materie neparcursa ramane in scolile noastre- stie cineva?
    A urmarit cineva situatia asta?
    Sa fim seriosi!

  5. Cucoana ministra trebuia sa mute muntii sa rezolve doleantele profesorilor , in afara de discursuri fara „miez” vad ca nu are nimic concret , mai mult guvernu’ (meu – adica a lu Iohanitza voda) mai da si o ordonanta unde sa pregateasca ei terenu’ pentru urmatoarele „fierberi sociale”. Sa ne traiasca tovarasu secretar general (Iohanitza voda) si al sau prim-ministru (cu vederi comuniste) ca au rezolvat si asigura linistea si bunul mers in „societatea” romaneasca post-decembrista.
    Mai ramane un singur lucru fde rezolvat , ca pe vremuri sa vedem in 2024 pe fluturasii de „alegeri” modelul candidatului unic la presedentie si marea adunare nationala cat si mare adunatura europeana… Haideti tovarasi neo-securisti ca se poate , apasati odata pedala, propuneti-o pe tovarasa Maia S la functia de presedinte a Romaniei , se poate, l-a asezat pe Iohanitza voda in spate la poza de grup si nici nu a cartit voda, din contr-a si-a descarcat nervii pe profesorii neascultatori.
    Sa fim sanatosi si sa auzim de bine (adica sa scapam de pleava asta politica a Romaniei).

  6. SI EU am dat Bacalaureatul in 1983 SI ma alese un Regizor Sa joc intr-un Film si m-am gandit daca joc in Film Pierd Bacalaureatul! SI nu m-am dus la Prezentare de Film ! Am luat Bacalaureatul cu 5 virgula 33 .

  7. @Valah: contractele de munca au expirat deja, cu o zi inaintea grevei si trebuie sa semneze alte contracte cu institutia! Au schimbat legea in primele zile ale mitingului, hoiturile poitice, incat, cei care fac miting, NU SUNT PLATITI! Legea e schimbata in sensul: NU ESTI MULTUMIT, IESI SA PROTESTEZI, NU VEI FI PLATIT! Desi protestul e pentru un trai decent, costul de viata sa fie la standardele de viata ale anului in curs, legea iti taie dreptul se a protesta si de a cere un trai decent! Cat despre recuperare materie, sa recupereze cand politicienii vor avea indemnizatie decenta pentru un program obligatoriu de cel putin 8 ore fizic zilnic.

  8. VALAHUL – Nu intelegi pt. ca nu citesti CODUL MUNCII si LEGEA GREVELOR . Greva profesorilor este legala . Profesorii au dreptul sa faca greva , atunci cind drepturile lor sunt incalcate de statul abuziv ! Apropo , ce-ai fost la viata ta ? Nu cumva esti hot … dasta cu pensie speciala de hot ! Vine si vremea ticalosilor .

  9. Guvernantii si parlamentarii de ieri si de azi avand printre ei multi decidenti puscariabili isi bat joc de profesori!
    Ce sume incaseaza in prezent un parlamentar? Niste nesimțiți!
    In fapt toti decidentii sunt puscariabili pentru ca au prabusit tara la statutul de colonie devalizata si au priponit-o bine in coada EUROPEI!
    ASTA E DOVADĂ CONCRETĂ INCONTESTABILA! E opera lor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.