Grupul de la Cluj – un sondaj pro SRI

„Grupul de la Cluj”, una din echipele de ideologi din PSD, a aşteptat şedinţa de bilanţ a SRI din această săptămână pentru a ieşi pe piaţă cu un sondaj în care ni se prezintă un SRI în culori foarte roz, ni se prezintă SRI ca fiind foarte apreciat de populaţie.

Nu doar şedinţa de bilanţ a SRI a constituit motivul pentru care s-a ieşit cu acest sondaj. IRES (director Vasile Dâncu) a produs sondajul exact în momentul în care s-au înmulţit declaraţiile publice privind „ascultările SRI” – un cunoscut politician a declarat chiar zilele trecute că „SRI asculă mai mult decât fosta Securitate” şi că „cei din SRI sunt mai mulţi şi mai periculoşi decât securiştii şi utilizează metode mai <>”. Nu în ultimă instanţă, şeful SRI este, se ştie, un foarte bun prieten al „Grupului de la Cluj”, el lansându-se în politică propulsat de Vasile Dacânu, Ioan Rus şi ceilalţi din grup. Datele sondajului sunt foarte puţin credibile, mai ales când se ştie care este „pulsul stărzii”, unul defavorabil practicilor SRI. Cei de la IRES nu sunt pentru prima oară când scot un sondaj „atunci când trebuie”. Să ne amintim, la numai câteva zile după ce a „încolţit” ideea înfiinţării PMP, IRES a ieşit cu un sondaj în care PMP avea deja ceva procente.

Sondajul privind SRI este construit pe o tehnică deosebită, atipică restului sondajelor, o tehnică menită să inspire o impresie total pozitivă: repondeţii îşi spun părerea pe o scară de „note” de la 1 la 5; „notele” 5 şi 4 sunt cele pozitive, 1 şi 2 sunt cele negative, iar 3 este „nota” medie, care de regulă este percepută ca fiind mai apropiată de valorile pozitive. 

SRI apreciat de populaţie

  • SRI dispune de dotări adecvate?: 53% pozitiv – 13% negativ
  • Câtă încredere aveţi în SRI?: 50% pozitiv – 16% negativ
  • Câtă încredere aveţi în corectitudinea deciziilor SRI?: 49% pozitiv – 15% negativ
  • Câtă încredere aveţi în eficienţa acţiunilor SRI?: 55% pozitiv – 16% negativ
  • Vă inspiră respect SRI?: 63% pozitiv – 13% negativ
  • Este credibilă comunicarea SRI?: 64% pozitiv – 14% negativ
  • SRI este o instituţie performantă?: 68% pozitiv – 10% negativ
  • Angajaţii SRI sunt competenţi?: 60% pozitiv – 13% negativ

Răspunsuri care nu „bat” cu primele

Cine urmăreşte însă cu atenţie toate întrevările, va observa ca sunt cel puţin două care contrastează cu cele de mai sus. Este vorba de:

  • SRI este o instituţie vulnerabilă în situaţii de criză?: 33% pozitiv – 33% negativ
  • În SRI este răspândită corupţia?: 35% pozitiv – 34% negativ

Oricine îşi poate da seama că o instituţie care este percepută cu un procent de corupţie mare şi foarte de 35% şi 22% medie nu poate avea „rezultatele” şi „aprecierile” din răspunsurile anterioare. La fel, o instituţie cu 33% vulnerabilitate foarte mare şi mare plus 29% medie, nu poate avea performante aşa cum cred 68% dintre repondenţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.