Guvernul, amenințat de greii din telecom

Membrii Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR) – Orange, Telekom, Vodafone România – lansează un ferm avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea Ordonanța  de Urgență 114/2018 asupra unuia dintre cele mai performante sectoare ale economiei românești: comunicațiile electronice. Mai precis, OUG 114/2018 impune un set de noi taxe și impozite asupra sectorului de comunicații, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene. Reprezentanții companiilor au solicitat Guvernului României și celorlalte instituții inițiatoare măsuri de corecție a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei. În plus, au semnalat autorităților mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislației naționale. Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenționează să le colecteze de la operatori și care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de rețele și noi servicii de telecomunicații din România.
Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvențe 5G și să declanșeze investiții de anvergură în rețelele 5G. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene.
Conform Strategiei Naționale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul privat care să faciliteze extinderea rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații.
Potrivit celor trei, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor. Astfel, AOMR, solicită Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Nu vrem decat sa ne aliniem la politica altor tari UE. Ati investit 2 Euro si ati carat sute de milioane, pentru ca ati gasit numai prosti si vanduti pe aici

  2. Ia plecati baieti! Telekomul are cele mai mari tarife si cea mai slaba acoperire. Am vazut pe pielea noastra ce inseamna ” kalitatea germana ” si la Cotroceni.

    • Nu folosesc decat echipamente chinezesti (nu doar HUAWEI, ci si mai „de vapor”), subtire wi-fi, slabut cablu (meniu primitiv, telecomanda de nivel IT Romania 1983). Baza de date cu clientii parca e scrisa in FORTRAN. Drum bun si cale batarorita, o sa raman cu lacrimile siroind pe obraz la Henri Coanda.

  3. Daca e rau pentru ei inseamna ca e bine pentru cetatenii romani.

  4. Trebuie trecut la impozitarea pe cifra de afaceri. De abia atunci nu vor mai putea fura firmele multi-nationale. Un impozit de 3-4% ar fi benefic economiei romanesti.

    • Nu prietene, și un 0,05% din cifra de afaceri și tot ar fi revoluție fiscală! Probabil nu-ți imaginezi ce profituri fabuloase fac companiile astea în eldoradoul românesc!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.