Guvernul către bugetari: Angajări blocate, salarii înghețate. Măsurile nu-i afectează pe „funcționarii de lux”

Angajările la instituţiile de stat sunt blocate şi în 2010. Nu se vor mai acorda salarii de merit sau al 13-lea salariu. Măsurile au fost luate de Executiv, luni seară, pentru a „reduce cheltuielile bugetare”. Tot atunci s-a stabilit modul în care se va aplica Legea salarizării unice. Ea prevede ca salariul maxim plătit din bani publici sa fie de 12 ori salariul minim, dar nu se va aplica fix celor cu „venituri nesimţite”. De ce?Guvernul a adoptat, luni, o Ordonanţă de Urgenţă care include unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, ca urmare a aplicării Legii unice de salarizare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Ministrul Muncii: Anul acesta, toate veniturile vor rămâne la nivelul celor din decembrie 2009
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că reîncadrarea personalului din sectorul bugetar se va face corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale pe care le-au avut la finalul lunii decembrie 2009, conform Realitatea.NET.

"Câştigurile salariale care se înregistrau la sfârşitul anului 2009 se păstrează anul acesta, urmând ca personalul bugetar să fie încadrat pe trepte şi gradaţii pe structura nouă a legii 330/2009", a afirmat ministrul Muncii.

În anul 2010 nu se vor mai acorda salarii de merit
“Prin actul normativ adoptat de Guvern s-au introdus modalităţile concrete de acordare a sporului de vechime, a indemnizaţiei de conducere, precum şi celelalte sporuri în cuantumul avut în luna decembrie 2009”, a mai precizat Mihail Şeitan.

În ceea ce priveşte salariile de merit acordate anul trecut, aceste drepturi vor continua să fie plătite şi în 2010, astfel încât să fie aplicate pentru perioada de un an pentru care au fost acordate.

"De exemplu, dacă au fost acordate în aprilie anul trecut, ele merg până în aprilie anul acesta. De anul acesta nu se mai acordă salarii de merit, urmând să vedem în anul 2011, pe noua grilă a legii, cum va funcţiona", a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Anul acesta nu se vor majora salariile mai mari de 705 de lei

În ceea ce priveşte majorarea salarială pentru 2010, ministrul Muncii a precizat că se va aplica pentru salariile, soldele sau indemnizaţiile lunare care au un nivel mai mic de 705 lei pe lună.

Bugetarii de lux rămân cu salariile umflate
Legea privind salarizarea unică din sectorul bugetar, care prevede salariul maxim plătit din bani publici va fi de 8400 de lei (de 12 ori salariul minim), nu li se va aplica fix celor despre care presa a scris că au venituri nesimţite, titrează Capital.ro.

Ordonanţa de urgenţă privind modul de aplicare a Legii unice a salarizării, care a fost aprobată în sedinţa de guvern de luni, prevede că „salarizarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice care şi-au schimbat regimul de finanţare – din instituţii finanţate integral din venituri proprii în instituţii finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat – se realizează conform contractelor colective de muncă legal încheiate, până la împlinirea termenului pentru care au fost încheiate”.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că pentru anul acesta vor rămâne în vigoare contractele colective de muncă pentru autorităţile şi instituţiilor finanţate din surse proprii.

„Aceste contracte expiră în lunile următoare, din februarie până în octombrie şi în această perioadă ele vor fi aplicate. Ce există în contractul colectiv de muncă se plăteşte până la expirare. Contractele au fost încheiate pentru instituţiile care se finanţau exclusiv din venituri proprii, adică aproximativ 30 de autorităţi", a declarat Şeitan.

În situaţia în care se renegociază sau se încheie noi contracte colective de muncă, în cazul instituţiilor din sistemul bugetar care au venituri proprii, precum şi în cazul contractelor individuale de muncă, nu vor putea fi stabilite salarii sau alte drepturi de natură salarială care exced prevederilor Legii salarizării unice în sistemul bugetar, a mai precizat ministrul Muncii, Mihail Şeitan.

Guvernul nu mai acordă bugetarilor, pe 2010, al 13-lea salariu, inclus doar în contractele colective
Întrebat, luni, de jurnaliști, dupa adoptarea de către Guvern a ordonanței privind aplicarea Legii de salarizare unitară, dacă personalul bugetar va mai primi în acest an al 13-lea salariu, ministrul a răspuns negativ, conform zf.ro.

"Anul ăsta nu se mai dau deloc. Ele sunt prevăzute doar în contractele colective de muncă", a spus Șeitan.

Ce schimbă ordonanța adusă la legea salarizării, conform zf.ro:
– Nu se mai iau în calcul negocierile din contractele colective de muncă
– Nu se mai fac angajări pentru posturile vacante din sectorul public, care urmau să fie ocupate prin concurs sau examen
– Se aprobă doar înlocuirile de personal, în cazuri justificate
– Instituțiile de la stat nu vor mai putea achiziționa automobile și mobilier noi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Daniel Ionescu 41 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.