Guvernul egiptean a decis dizolvarea Frăţiei Musulmane

Ministrul solidarităţii sociale din Egipt, Ahmed al-Barei, a decis dizolvarea mişcării islamiste Frăţia Musulmană, care a fost înregistrată ca organizaţie nonguvernamentală, relatează în ediţia sa de vineri cotidianul oficial egiptean Al Ajbar, preluat de EFE, potrivit Agerpres.

Ministrul a luat această măsură după expirarea termenului acordat responsabililor islamişti de a recunoaşte folosirea sediului organizaţiei pentru depozitarea de arme şi explozibile şi de a-i scoate pe manifestaţi din pieţe, scrie ziarul. Liderul spiritual al Frăţiei Musulmane, Mohamed Badie, şi principalii săi colaboratori sunt acuzaţi, în special, de incitare la violenţă, după ce nouă persoane au murit şi alte 90 au fost rănite pe 30 iunie, în faţa sediul mişcării, în cartierul Al Muqatam din Cairo.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Hani Mahna, a confirmat decizia luată de ministrul Barei, dar a arătat că aceasta va fi anunţată oficial zilele următoare într-o conferinţă de presă, pentru a explica motivele care au stat la baza acestei măsuri.

Marţi, 3 septembrie, Al-Barei a dat asigurări că liderii Frăţiei Musulmane – mulţi dintre ei arestaţi – au fost citaţi în mai multe rânduri, dar niciunul nu s-a prezentat pentru audieri. Luni, o comisie de judecători a transmis un aviz Tribunalului administrativ din Egipt pentru dizolvarea Frăţiei Musulmane, din rândurile căreia s-a afirmat şi preşedintele demis Mohamed Morsi.

„Comisia judecătorilor statului”, care emite recomandări, a cerut totodată curţii să ordone închiderea biroului liderului spiritual al acestei grupări islamiste.

Frăţia Musulmană a fost creată de ideologul islamist Hasan el-Banna în 1928, având ca slogan „Coranul este Constituţia noastră, iar Profetul liderul nostru”. Mişcarea a fost interzisă în 1954 de preşedintele de atunci, Gamal Abdel Nasser. În timpul regimului lui Hosni Mubarak (1981-2011) membrii Frăţiei au fost semi-toleraţi şi au obţinut chiar 88 de locuri în Parlament ca independenţi, iar după revoluţia din 2011 mişcarea s-a afirmat ca principală forţă politică în ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.