Hidrocentralele de pe Jiu sunt oprite de un răcușor care nu există

Pentru protecția unor specii, proiectul amenajării hidroenergetice a râului Jiului pe sectorul Bumbești-Livezeni a primit din partea judecătorilor ordin de oprire. Salvarea hidrocentralelor stă, acum, în voința parlamentarilor. Ei pot redefini aria naturală protejată în așa fel încât hidrocentralele să nu fie cuprinse în acel perimetru „sacru”. ONG-uri ecologiste au oprit acolo o investiție majoră a sistemului nostru energetic. Dar răcușorul de ponoare, în numele căruia a fost dusă lupta, nu e de găsit în Valea Jiului. Nu l-a putut identifica nimeni și nimeni nu poate explica de ce protejarea sa ar fi mai importantă decât protecția interesului nostru energetic.

Lucrările la anumite porțiuni de autostradă au fost oprite ca să fie rezolvată supraviețuirea broscuței aurii. Alte porțiuni au dat înapoi din fața pârșului de pădure și a nevoilor sale naturale.
Judecătorii nu cer studii serioase despre evaluarea impactului asupra ecosistemului. Le-ar înțelege? Se mulțumesc cu niște note de constatare din partea ecologiștilor și consimt să oprească investiții dezvoltaționiste de sute de milioane de dolari.
ONG-urile noastre locale nu s-au dus să apere pârșii din alte țări, dar cele internaționale s-au specializat în lupta juridică pe teren românesc pentru „dreptatea” vietăților de tot felul. Valuri de judecători le cântă în strună convinși fiind că fac bine echilibrelor planetare. Ce poate fi mai nobil decât să pui umărul la menținerea acestor echilibre? Cine le amenință? Nu poate explica nici măcar cel mai savant studiu de consecințe ecologice. Ar fi necesare decizii pentru realizarea unui asemenea studiu.

Orb să fii și tot vezi că ecologismul este o armă pusă în mâinile unor idioți utili, cărora li se permite să interfereze grav în chestiuni ce țin de dezvoltare.
O ramură a ecologismului antidezvoltaționist militează astăzi pentru dotarea delfinilor cu atribute juridice simili-umane. Dacă se va întâmpla așa ceva, delfinii vor deveni parteneri în luarea deciziilor cu privire la exploatarea gazului din Marea Neagră și vor avea avocații lor cu privire la relele pe care exploatarea gazului le induc în echilibrele de viață ale acestor animale.
Prima treaptă pe scara acestor nenorociri este aceea care face să fie declarate alandala arii protejate. Uneori, aceste arii sunt protejate abia după ce vaste investiții au început acolo.
Ecologismul a ajuns să fie respectat la nivelul UE (care nivel nu stă nici el într-o cunoaștere solidă a mediului). Țările mici pot fi sabotate sistematic grație respectului absurd și obtuz pe care impostura birocratică îl acordă unei pseudoștiințe ce este prezentată în haine mântuitoare.
Să ne imaginăm că la palatele UE din Bruxelles și Strasbourg ar aduce cineva scarabeii sacri din vremea Egiptului antic, scarabei care l-au ajutat pe Jung să formuleze o teorie revoluționară. Ce vor face birocrații de acolo? Vor risca să-și pună dosarele în sertarele pline cu scarabei și vor mătura în fiecare dimineață scarabeii striviți de hârțoage? Ar găsi o soluție, desigur. O să-i declare alimente.

Foto: Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

37 de Comentarii

  1. Sunt ong-uri de utilitate publica, primesc bani de la stat ca sa-i bage bete in roate.

  2. romanii NU vor sa cunoasca ce drepturi au prin Constitutie. acum s-au mai trezit de foame. de lipsurile care incep sa se simta…poate, cand va veni intunericul si frigul, vor aprinde o lumanare si printre rugaciuni (dupa care sa nu suduie ca la usa cortului) sa citeasca si CONSTITUTIA ROMANIEI, FIE-I TARANA USOARA LUI ANTONIE IORGOVAN. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul.

  3. Concluzie deloc noua : inflatie de cozi de topor. Aici trebuie sa intervina in mod pragmatic si cu curaj parlamentul. Opiniile unor zbuciumati ONG-isti si judecatori aerieni or fi mai presus decat securitatea energetica a tarii ?!

  4. Judecatorii n-au nici o treaba, ei hotarasc in baza legilor tampite ticluite de niste sorosisti vanduti.

  5. Se poate rezolva usor si rapid problema, reducerea masiva a populatiei care se identifica ca rromani pentru a reduce necesarul de energie. Facand asta nu mai e nevoie sa fie distruse tot felul de ecosisteme pentru nevoile rromanilor.

  6. Faceti ce a facut Putin: interziceti-le. Si ii luati pe astia si pe aia de la studierea arhivelor de acum 50 de ani de mananca banii nostrii, si ii incolonam la munca la Cànalul Dunare Bucuresti. Trebuie sa faca putorile ceva, nu sa suta de 32 de ani bani din taxele noastre.

  7. Prin aceste ONG SOROSH a preluat puterea in multe tari. Armata romana sa aibe o unitate militara care sa distruga toate ONG cu actionari si sponsori straini, considerat ca razboi hibrid de catre armate straine.

  8. Bani , bani , si iarasi bani … Noi romanii nu ne lasam pina nu ingropam definitiv tara noastra , bineinteles ca de dragul banilor , nu ne pasa de nimic …. coruptionul ne termina definitiv !

  9. Geaba ziceti dar racusorul de pe Jiu a fost adus de vanturi in perioada austro-ungara a incubat vremuri multe iar astazi cu ajutorul serviciilor speciale germane si ruse , este facut cunoscut dar necercetat inca . Organizatiunile ecologistice straine , de pe teritoriul Romanesc il fac mai vizibil decat gazul rusesc , care NU SE VEDE , asta-i adevarul .Cine spune ca vede gazul uitandu-se in teava lui Orban baci , Minte ! Asa ca mai ecolocentristi ca hungurii nu se exista ! Dr din guvern si politie , ce zice ?

  10. Vorba moldovenilor, de la Zdob si Zdup: „Care tara, unde incepe, unde se termina”! Acolo era vorba de Basarabia si Romania, in actiunea ong-eurilor e vorba de contre puse tarii, iar „legiuitorii” au cazut victime neajutorate! Ce a fost gresit prin lege, se poate repara tot prin lege, principiul de pe vremea romanilor!

  11. ONG sunt prima linie de atac,in acest moment romanica este matrasita deja
    ps.stai linistit ‘deep state’ lucreaza pentru tine

  12. Rezolva prin vis ministerul public inexistent ca actiuni reale din Romania toate aceste ‘esece’!

  13. Idiotenia mondializata cu bani negri se tine. De aceea suveranismul ca politica generala a tuturor partidelor romanesti este singura solutie. As vrea sa vad o separare in parlament a partidelor suveraniste de cele ce au tinte trasate de din afara tarii. Cum sa stai sa-l mai asculti pe un Ciolos, Barna, Drula, Ungureanu, Ghinea sau ministrii UDMR cand acestia – in mod evident – molfaie cuvinte in interesul asa-zis european.
    PNL este si el infestat de astfel de „talpari” sorosisti infiltrati precum bolsevicii in perioada interbelica in intreaga Europa. Citu si Pavel Popescu sunt varfurile vizibile.
    Este – fara doar si poate – vremea suveranismului (pana si Helwig a pomenit acest lucru) iar cei ce vor vantura in continuare steagul ong-ist in politica nu vor mai intra in parlament.
    USR este un ONG iar primul ei presedinte nu este (conform folclorului bucurestean)decat un santajist ce a blocat in instante zeci de proiecte private si publice. In ce scop oare ? Este cunoscut ca a santajat pana si asociatii de proprietari. Problema cea mai mare este, de unde le vine tupeul si protectia in Romania.
    Asta-i marea problema.

  14. 1] Sa se verifice averile celor care conduc ONG si plimbarile lor prin occident 2] Sa se verifice sponsorii acestor ONG si convorbirile lor telefonice 3] Sa se prezinte sefii acestor ONG in fata populatiei pauperizate ,sa le explice de ce se vor sacrifica sa stea in frig si cu lumina stinsa:pentru un rac inexistent. Cine se afla in spatelor din tara si din strainatate ,incat serviciile si politia nu fac nimic? Aceste ONG trebuie judecate pentru subminarea economiei nationale , zadarnicirea sanatatii populatiei, si activitate impotriva sigurantei nationale si tradare . Unde sunt aceste ONG cand se taie padurile,cand se defriseaza muntii incat animalele nu mai au habitat si intra in zonele locuite? Unde sunt aceste ONG cand zilnic intra in tara mii de tone de deseuri periculoase? Unde sunt aceste ONG cand se ard sau se deverseaza in canalizari deseurile periculoase?Au vazut ei racul dar nu vad ca toata tara este acoperita de fum si miroase a cauciuc ars,plastice,ebonita,amoniac,perhidrol,pesticide ,acetat,butan etc.Atunci te intrebi ,ce ii mana pe ei in lupta, daca nu-i intereseaza nici macar aerul pe care il respira familiile lor?Incercati sa luati legatura cu un ONG: nu se poate,nu raspunde nimeni la telefon si pe situri au numai spatiu pentru sponsorizari ,contact ioc.Daca scri ceva pe facebook si ii deranjeaza, imediat ca la o strigare [sunt bine organizati si instruiti ] se strang 10000 si te blocheaza .

  15. Problema se poate rezolva foarte simplu. O lege privind transparența finanțării ONG-urilor. Să știm cine dă banii.

  16. Erau criticati Putin si Orban ca interzic ONG lui Soros,oare nu au facut Bine?Oare ale cui interesele le apara daca nu ale populatiei? Daca racul are prioritate inaintea copiilor atunci cei din ONG sa renunte la curent,incalzire, sa se sacrifice ei si familiile lor, sa dea un exemplu.De ce guvernul si judecatorii tin cont de parerile unui numar restrans de persoane si cand se fac sesizari comune,petitii ,demonstratii din partea miilor de oameni nu tin cont?Oare nu sunt toti complici.

  17. O țară condusă de slugi proaste,umile , corupte și trădătoare!
    Slugi ale Vestului apropiat și îndepărtat.
    De exemplu ,Virgil Popescu în slujba cui este? Acest individ trebuie urgent închis! Definitivăm apoi câte capete de acuzare sunt împotriva lui.Trecem peste orice pentru a binele românilor.
    Cum lucrează parlamentul? Lucrează de nota patru,cu indulgență.
    Dar guvernul? Tot patru cu indulgență.
    Dar jaful din economie cine îl susține direct sau indirect?
    Decidenții din parlament,guvern,agenții,administrație,oameni din justiție,poliție,instituții publice,etc.

  18. Hidrocentralele de pe Defileul Jiului sunt oprite in primul rand datorita miseliilor celor care nu au finalizat CHE Valea Sadului -Vadeni incepute in 1988, dar au aruncat cu banii in Dan Ioan Popescu si acolitii in perioada 2003-2004 cand presedinte CA la Hidro era celebrul Mucea ,au si falsificat rezultatele unui studiu de fezabilitate pentru centrale hidro pe Defileu,care arata ca nu se vor recupera in 150 de ani(celebra analiza beneficiu/cost )
    Astazi e greu de spus ca pot functiona cu apa Jiului, iar complexul Valea Sadului -Vadeni nici atat ,iar de miliardele aruncate pe apa Jiului nu mai vorbesc
    Pericolul ecologic e sa nu mai treaca un mc de apa pe Defileu avand in vedere ca centralele hidro sunt pe o galerie subterana excavata in versantul drept ,pe toata lungimea defileului, de 33 km va dati seama cat a costat?
    Plus ca pe Defileu e Parc National este acoperit în proporție de peste 80% de păduri de fag (Fagus sylvatica) și gorun (Quercus petraea), în asociere cu carpen (Carpinus betulus) sau frasin (Fraxinus). Flora stratului ierbos are în componență peste 550 de specii cormofite și peste 140 de talofite Fauna ocrotita are 7 specii de mamifere,8 specii de nevertebrate, 4 specii de pesti ,etc
    Dar, vorba aia la moda :”faptele s-au prescris”azi putem spune orice…

  19. Toti ratatii care nu au prins multinationale se refugiaza in ong-uri. Axiomatic. Si de acolo, in functie de cat ii duce capu’ se apuca de facut prapad. Actioneaza selectiv, depinde cine plateste mai bine. Dupa care vin inamovibilii si dau cu ciocanelul in balta. Ca si astia, vai de capul lor. Mereu am sustinut ca in ultimii 30 de ani, cele mai mari dezastre economico-financiare au fost generate de magistrati. Pe spaga, la ordin sau din prostie.

  20. …Jiul a rămas unul dintre puținele râuri sălbatice din țară. Un râu mare, cu peisaje de vis.
    Băteți-vă joc și de el !
    După ce se va construi hidoșenia aia de hidrocentrală… să-mi spuneți și mie cu cât s-a ieftinit kilowatul !

  21. …Și încă ceva. Ca de obicei, afirmații nesusținute.
    În asemenea probleme serioase „adevărurile” se lansează ca niște axiome și trebuie luate de bune, că așa a zis nea autorul.
    Cine a făcut „studiul” ?
    Unde poate fi găsit ?
    Ce ONG-uri au participat la discuție?
    …CARE DISCUTIE ??

  22. Suntmulte hidrocentale oprite in Romania , pentru fel de fel de pretexte : cei care le-au construit au fost(sic!) niste nenorociti , habarnisti ! Asta se vrea ! Cei care tin hidrocentralele oprite, din fel de fel de pretexte tampite, ar trebui sa raspunda in justitie pentru asta , pentru crima impotriva poporului roman ! Cine isi permite sa faca asa ceva , cine-si bate joc de amaratii de romani, condamnati la preturi inexplicabile pentru energie , condamnati , pana la urma, la moarte prin frig si infometare ! Da’ in Romania merge , niciun vinovat , nimeni nu raspunde ! N.B. Alo , Parlamentul mai exista ? Parlamentarii pe cine slujesc ? Dar, Presedintele ? Cum au grije de popor? Bine ca au grije de ei !

  23. Face Danemarca un tunel pe sub apă la o insulă. Au sărit ecologiștii și nu i-a luat nimeni în seamă, le-a spus guvernul danez că pot țipa cât vor că tunelul se face. Danemarca are judecători întregi la minte, iar ONG-iștii știu că dacă merg cu pâra la Bruxelles . cei ce rămân fără loc de muncă și investitorii le sparg discret capul.

  24. La o simpla numaratoare sunt cateva zeci de centrale hidro oprite inca din anii 90 ,incepute prin 87-88 si care totalizeaza cca 400 MW instalati,stie Hidroelectrica mai bine
    Se dorea inceprea centralei Turnu Magurele-Nicopole,cca 1000 de MW ,pe Dunare ,cu capital chinez a fost boicotata
    Se dorea de 50 de ani centrala de pompaj Tarnita Lapustesi ,(1000 MW) toate tarile din jur si din Europa au centrale cu pompaj ,inclusiv Ucraina:))) numai Romania e la coada vacii lui Virgin Popescu
    O centrala de pompaj permite integrarea energiilor solara si eoliana in SEN plus ca ofera echilibrare pentru SEN
    ptAstia care habar nu au si nici nu se documenteaza, din Ministerul Energiei

  25. Hidrocentrale de pe Jiu produc în mod clar mai multe pagube decât beneficii. Pentru alte probleme energetice este clar vinovata clasa politica împreună cu ANRE care o reprezinta. Multe ar fi putut fi rezolvate cu reglementari oportune și nepartinitoare.

  26. Sunteti demni de mila, nici nu stiti ce este acela un parc national! In parcul national nu se protejaza racul, specia prioritara, ci natura intreaga, cu fiecare piatra, fiecare gaza, fiecare unghi al malului, fiecare strop de apa. In parcurile nationale nici nu se discuta despre hidrocentrale.

  27. UNII TREBUIE SA RAMANA INTR-O tARA CA AFARA. DUCETI-VA SI NU VA MAI INTOARCETI. lasati-ne pe noi fara „parcuri nationale” IPOCRITE. „Romania verde” este FURATA DE PADURI „as we speak”. TOT DE SOROSHEII VOSTRI, ADICA. APELE SUNT OTRAVITE PRIN FORARI. iar voi vorbiti de „parcuri nationale”. TARA ESTE DISTRUSA PENTRU CA VOI, IPOCRITII SATANEI, SA NE SARACITI PE NOI, IMBOGATINDU-VA VOI. CUM AM TRAIT FARA VOI PANA ACUM, OARE? du-te plimba ursul dora draga. ramai pe unde te-ai plimbat. ramai de tot acolo.

  28. Ce atâta complicație,luat fiecare ONG din asta la puricat,lăsat fără curent și gaze…e simplu,într-o lună (mai ales de iarna ) pleacă singur

  29. Nu știm dacă autorul articolului a fost vreodată în Defileul Jiului, să vadă râul superb care l-a impresionat și pe regele Mihai, dar cert este ca el confunda ecologismul cu ecologia. Cât privește studiile, nu-ți trebuie niciun fel de studii ca să-și dai seama ce impact catastrofal ar avea secarea Jiului pe 33 de kilometri. Iar proiectul hidroenergetic ilegal nici nu poate fi luat în considerare, din moment ce finalizarea lui ar duce, la modul potențial, la scăderea producției de energie din SEN. Pentru că cei 75 de milioane de euro pe care declară Hidroelectrica că ar mai trebui să-i arunce acolo s-ar putea investi în capacități de producție net superioare.

  30. @Dora: lucrarile la amenajarea hidrocentralei au inceput in 2004 iar aria naturala protejata a fost declarata in 2005.

  31. Adrian, asadar in 2005 lucrarile trebuiau sistate, pentru ca astfel de activitati sunt interzise in parcurile nationale. Cat priveste infimele lucrari facute intr-un an, cat priveste impactul lor, se putea face reconstructia ecologica a zonelor afectate. Asa era legal. Ariile protejate nu se declara doar pentru ca noi activitati incompatibile sa nu fie initiate, ci si pentru ca vechile activitati incompatibile sa fie sistate. Altfel, ce rost mai are sa le declari, daca apoi le distrugi?

  32. Peste tot în lume unde este apă că se cheamă ocean,mare ,râu,sau lac fie el de acumulare în aceste ape trăiesc de la balene la scoici raci și alte gânganii. Într-o emisiune tve (America văzută de sus)un baraj din SUA se spunea că cu toate că acest baraj le-au blocat abcesul la locul de reproducere al sturionilor acestea tot trece iar nr, lor a devenit foarte mare în dauna altor speci de pește autohtonă.De închidere sau demolare a barajului nici vorbă. Acum ca cetățean platitor de taxe și beneficiar ale unor utilități pe care statul cu banii publici le finanțează sau au fost construite . Pot spune că nu îmi pare râu că acestea nu se mai construiesc sau se demolează că ori cum nu ne ajută cu nimic ,au vost vândute ca atare sau metoda actionariat( adică construiește tu cu banii tăi dar obligatorie este ca eu să fiu actionarcre cere doar dividente nul interesează că bagajul,conbinatul necesită reparație modernizare dividende și atât pentru că statulconducerea este incapabilă profesional sau rea voita și cum statul român nu are o justiției normală dreaptă ,profesională și independentă rezultatul,mai bine nu mai facem și așa avem MV la fel de scunp ca al Germaniei unde salariul minim mai mare ca al unui cetățean român de 4- 5 ori iar socotind că sistemul hidro este cel mai eftin iar hidrocentralele au fost costruite din banii publici cand un salariat primea salariu pe o lună de100$

  33. Sunt oprite de corupția din țară,ne am supărat când ne a făcut neamțu’ ala „vestul sălbatic” în mijlocul Europei,corupți și țară de asistați sociali,dar….

  34. Nici vorba sa fie ONG-uri de utilitate publica, acelea niciodata nu se opun la proiectele nocive, generate de coruptie, precum proiectul hidroenergetic in cauza. ONG-urile declarate de utilitate publica sunt doar niste aripi ale retelei de coruptie guvernamentale. ONG-urile care opresc dezastre ecologice, precum cel potential de pe Jiu, nu primesc niciun fel de titluri sau finantari de la statul roman captiv, ca sa nu fie santajabile. Dar sunt de 1000 de ori mai putine decat am avea nevoie.

  35. Dupa ce vaccinatii vor mierli, nu va mai fi nevoie de atita curent electric si atunci vor putea si alte forme de viata sa traiasca pe planeta.

  36. Si dvs ce stiti despre protectia mediului? Acest articol ar trebui marcat ca opinie, fiind acolo doar opinia dvs neavizata si plina de aberatii

  37. Voi chiar credeți că celor ce conduc lumea din umbră și furajează o-en-ge-urile le pasă de natură?! Dacă nu le-a păsat de noi în minciuna plandemiei, iscodită tot de ei, nimic adevărat, cînd ne-au omorît apropiații, pe alții i-au nenorocit și de noi toți și-au bătut joc le pasă de raci și fluturi!?
    Cele două baraje aproape gata, peste 90%, nu cred că se vor dărîma. Cred că circul cu o-en-geurile și tribunalu’, este doar o amânare pt a întreține minciuna „penuriei de electricitate” și minciuna importurilor de energie la „prețuri istorice” adică furtul și sărăcirea noastră.
    Ce-au făcut cele două o-en-geuri, ultima dată cînd m-au uitat erau majoritatea activizde și vreo doi fătărăi, că să ne apere pe noi oamenii de batjocura și crimele din plandemie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.