Ia citiți cine este propus ministru al Finanțelor

Dan Vîlceanu, politicianul liberal propus de premierul Florin Cîțu pentru funcția de ministru de Finanțe, l-a lăudat în urmă cu o lună pe colegul său de partid că a introdus în România noțiunea de ”dobândă negativă”, ”ceea ce înseamnă că restituim mai puțin decât am împrumutat”. Cristian Păun, profesor de economie la ASE București, susține că dobânda nu poate fi niciodată negativă. ”Nici măcar zero cum își dorea filozoful de Marx. Dobânda negativă e ceva artificial care lovește la fundamentul economiei și al liberalismului – acumularea de capital. Cu dobândă negativă, depui banii la bancă la termen și dai din buzunar pentru a face asta. Cine mai acumulează capital în condițiile astea? Cine mai pune deoparte pentru pensie? Vai de noi! Poate încurcă dobânda negativă cu impozitul negativ! Nu mai bine ne ocupăm să „introducem” în România mâna invizibilă? Pentru prima dată!” susține Păun.

În februarie 2020, Florin Cîțu jubila pentru că România se împrumta la dobânzi negative în euro. ”Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani”, spunea atunci Cîțu. S-ar putea crede că băncile nu mai au nevoie de bani și din prea multă bunăvoință îi dau definitiv României care are un deficit tot mai mare pentru că îi cresc cheltuielile. În Europa, nu au fost negative decât dobânzile oferite de Banca Central Europeană băncilor la facilitatea de depozit. La noi, niciodată nu a fost vreo dobândă negativă, am avut mai tot timpul dobânda de politică monetară pozitivă, dar real negativă, deci stimulativă. Păun spune că piața nu generează niciodată dobânzi negative. ”Faptul că eu printez niște bani și îi dau cu dobândă negativă nu înseamnă că am produs capital. El se produce nu din tiparniță ci din economisire. Când se produce din tiparniță cu dobânda „negativă” vorbim de ceva artificial, în afara teoriei și practicii economice!” a mai spus Păun.

Cîțu a anunțat sâmbătă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că propunerea sa pentru Ministerul Finanțelor este Dan Vîlceanu. Deputatul PNL este unul dintre prietenii apropiați ai premierului Cîțu, și liderul organizației PNL Gorj.„Am să îi cer domnului preşedinte (al PNL – n.r.) să convoace Biroul Politic Naţional. Am o propunere. Am văzut că domnia sa a făcut deja câteva propuneri în spaţiul public. Am şi eu o propunere – propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat premierul Florin Cîţu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Am scris ieri sau alaltaieri despre individ, nu cred ca rezista, dar nu cred ca va fi numit.

  2. In Politica toti incearca sa-l imite pe Ceausescu
    iar in Finante toti vor sa fie un mic Isarescu – cel care vorbeste alambicat , cifrat si neinteligibil despre activitatea trecuta si viitoare a BNR .
    Ce , sa existe doar ” crestere negativa ” ?
    Sa fie si ” dobinda negativa „, ce dreaq …

  3. Economia e complicata pentru repetentii care conduc tara…
    Pentru ei si cresterea negativa e un succes, ca deh, e tot o crestere…
    Degeaba simtim toti ca veniturile fiecaruia se subtiaza in fiecare zi din cauza politicii economice de subminare, cresterea aberanta a preturilor, inflatie, etc… apare păcăliciul Cîțu și ne spune ca economia duduie…

  4. Dan Vâlceanul este o bestie politică și economică .De o nesimțire gravă ,arogant fara scrupule ,a trăit numai din afaceri cu statul pe care le-a trecut pe masa că să fie el curat .Pentru ce face el și gașcă Ministerul de finanțe ar fi mana cerească pentru el .

  5. O fi facut teste antigen !!!..Si au ieșit negative!!..asta până vede arhat si colonelul…imediat vor fi pozitive!!..cum adică să fim serioși nu tot ce zboară se mănâncă!!…

  6. Valceanu asta,mare gushter in halit bani publici,mai bine ar fi trimis ca ministru de finantze la Beciul Domnesc ca sa asigure calculele de gramaj la cazanul cu fasole pentru chiriasii de acolo,iar daca ii fura si pe aia la mancare,este bun si la mai multi ani cu executare.

  7. Dupa contabilul lui Videanu acum ne procopsim cu her contabilul de SRL a lui Citu? Valceanu nu are nici o experienta in domeniul administratei publice sau a finantelor publice. Pe langa asta Nazare era un geniu al finantelor. Sa il inlocuiesti pe Nazare cu Valceanu este o bataie de joc la adresa romanilor. Scopul acestei numiri este ca ministerul sa fie condus tot de Citu pentru ca Vilceanu habar nu are cu ce se mananca painea in administratia financiara a tarii. El va fi numai pus in ferestra, iar in spate tot Citu va manipula banii Romaniei.

  8. Valceanu un jeg de pdlist basist. Pe vremea basaului au imprumutat 2 miliarde de euro despre care nici in prezent nu de stie unde sunt si pentru care mai platesc romanii si in prezent. Acest Valceanu a pus o firma care ce sa vezi are contracte cu statul pe numele ma-sii care are vreo 85 de ani.
    Numai penali in guvernul pdnl-ist al „shefului de sala”

  9. Eu zic că-i foarte bine, mai ales că are girul Marelui Bivol cotrocean ca și dl. Mitzu, zis Manga. Am vrut jighimea in Deal, avem că l-am ales. Atunci ce nu ne place ?!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.