Judecătorii au anulat interceptările

Instanța supremă a decis anularea definitivă a unei liste de interceptări în dosarul în care fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Raluca Stăncescu, şi fostul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoșani, Daniel Buliga, sunt acuzați de corupție.

„Admite contestațiile declarate de inculpaţii Buliga Bogdan Daniel şi Stăncescu Raluca împotriva încheierii penale din 28 decembrie 2017 pronunțată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi, rejudecând: Constată nulitatea interceptărilor convorbirilor telefonice din (…) şi încheierea nr. 7 din data de 12.02.2016 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava, precum şi a proceselor-verbale de redare a acestor convorbiri. Exclude din materialul probator procesele-verbale de redare a convorbirilor mai sus menţionate. Dispune eliminarea mijloacelor de probă a căror nulitate a fost constatată. Comunică procurorului copie a prezentei încheieri cu menţiunea de a comunica în 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor, ori solicită restituirea cauzei”, se arată în minuta de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Raluca Stancescu, fost prim procuror al Parchetului de pe lânga Tribunalul Botoșani, a fost trimisă în judecată în anul 2017, de procurorii DNA, fiind acuzată de șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și conflict de interese. În aceeași cauză a fost trimis în judecată și Bogdan Daniel Buliga, șef al Serviciului Județean Anticorupție Botoșani la data faptelor, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor DNA, Buliga ar fi făcut afirmaţii neadevărate când a fost audiat ca martor în dosarul în care instanţa a decis arestarea preventivă a prim-procurorului Raluca Stăncescu.

„La data de 21 iulie 2017, inculpatul Buliga Bogdan Daniel, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, fiind audiat ca martor (…) cu intenţie a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei în privinţa cărora a fost întrebat, în contradicţie vădită cu aspectele care rezultă din probatoriul cauzei, omiţând totodată să declare toate aspectele despre care avea cunoştinţă. Concret, inculpatul a declarat că nu intenţiona să folosească resursele umane şi tehnice ale Serviciului pe care-l conducea pentru a o ajuta pe inculpata Stăncescu Raluca în demersul său infracţional, lucru total neadevărat, ofiţerul de poliţie manifestându-şi disponibilitatea în acest sens de mai multe ori”, se arată într-un comunicat de presă la acea vreme al DNA.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2015, Raluca Stăncescu, împreună cu Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, „a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane”. Concret, Stăncescu şi Stavără ar fi încercat să determine o persoană să întreprindă demersurile în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), din Botoşani, în favoarea unei rude a lui Stavără.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Justitia romana „multilateral dezvoltata” nu este doar „oarba” acum este si „surda”; pasul urmator va fi o justitie „surdo-muta” (pentru anumite persoane „importante” nu stim „cine sunt”, urmeaza sa nu avem voie sa stim „cine sunt”)! Daca tot sunt anulate interceptările, se pot audia de catre cetatenii care nu au probleme cu justitia? Evident vrem sa le ascultam doar din pura curiozitate, sa stim si noi pentru ce platim …taxele! Bartolomeu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.