Identități, debutul unei noi generații de bursieri

 

Într-o lume tulburată de provocări sociale și economice, locale și globale, arta și muzica oferă un refugiu de frumusețe, inspirație și de energie spirituală. Fundația Regală Margareta a României celebrează debutul unei noi generații de bursieri susținuți prin programul Tinere Talente, invitând publicul la evenimentului „Identități” – o expoziție de arte vizuale și un recital de muzică clasică, lansate pe 26 februarie în cadrul Elite Art Gallery din București.

„Identități” este momentul în care fiecare tânăr artist își etalează identitatea artistică și se prezintă în noua calitate de bursier al programului național Tinere Talente, manifestarea fiind organizată pentru al 11-lea an consecutiv. Totodată, este prima din seria acțiunilor de promovare a celor 30 de tineri muzicieni și artiști vizuali aflați la început de drum, cu posibilități financiare reduse, ce vor fi susținuți în dezvoltarea și afirmarea lor artistică pe parcursul anului 2024.

Viitorul artei și muzicii clasice

În perioada 26 februarie – 3 martie 2024, Elite Art Gallery din București va fi gazda unei selecții semnificative de lucrări de pictură, grafică, arte textile, fotografie și instalații textile sau de obiect, prin care cei 15 bursieri artiști vizuali ai acestui an s-au identificat și diferențiat în fața juriului.

Vernisajul expoziției, curatoriată de conf. univ. dr. Ion Anghel, va avea loc pe 26 februarie, la ora 18.00, în cadrul galeriei din Piaţa Naţiunile Unite nr. 3-5, Bl. B2, parter.

După vernisaj, de la ora 18.30, atmosfera se va îmbogăți cu un recital de muzică clasică susținut de tinerii muzicieni bursieri, ale căror interpretări ne vor purta prin repertoriul marilor clasici: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart la Francois Borne. Programul muzical a fost ales și pregătit sub atenta îndrumare a doamnei Verona Maier – pianist, mentor al proiectului Tinere Talente.

Invitație deschisă către iubitorii de artă și muzică

Accesul la evenimentul „Identități” este liber, oferind publicului ocazia de a se întâlni cu arta și muzica de mâine. Este un apel către comunitatea iubitoare de frumos să susțină și să se inspire din energia și pasiunea noii generații de artiști și muzicieni. Publicul poate susține bursele pentru tinerii talentați ai României printr-un SMS la 8864 cu textul ARTĂ, cu o donație de 4 Euro lunar.

 

Proiectul național Tinere Talente, ajuns la cea de-a 16-a ediție, continuă să reprezinte o platformă de sprijin și expresie pentru 30 de tineri artiști și muzicieni cu vârste între 14 și 24 de ani si cu posibilități financiare limitate. Prin burse, sesiuni de mentorat intergenerațional și masterclass-uri, precum și acțiuni de promovare a talentului și lucrărilor artistice, Fundația Regală Margareta a României își reafirmă angajamentul de a sprijini și promova viitorul artistic al României.

Lista celor 15 tineri muzicieni și 15 artiști vizuali, care au devenit bursierii programului Tinere Talente 2024, poate fi consultată aici.

 

   

Despre programul Tinere Talente

Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 410 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. În susținerea bursierilor, au fost organizate 128 recitaluri și concerte, 82 de expoziții, 126 sesiuni de mentorat sau masterclass. De-a lungul timpului, 1.900.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org.

***

  

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.