În București, mai frig ca în Alaska

Temperatura aerului a atins duminică 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în decembrie în Alaska, a spus Rick Thoman de la Alaska Center for Climate Assessment and Policy (foto). În 2021, a fost cea mai caldă zi de Crăciun înregistrată, cu o temperatură de 13,3 grade Celsius.

Noul punct de referinţă a venit pe fondul unei serii de temperaturi extreme în decembrie, a spus Thoman, inclusiv 18,3 grade Celsius la aeroportul din Kodiak, un record de 16,6 grade Celsius în comunitatea Cold Bay din Peninsula Alaska şi cel puţin opt zile din decembrie cu temperaturi de peste 10 grade Celsius în oraşul Aleutian Unalaska, potrivit The Guardian.

Cele mai serioase implicaţii imediate pentru oameni apar probabil din cauza cantităţilor masive de precipitaţii revărsate în interiorul Alaskăi, unde zona Fairbanks a fost lovită de cea mai puternică furtună de la mijlocul iernii din 1937 încoace, a declarat Thoman.

În mod normal, decembrie este o lună uscată în Alaska, deoarece aerul rece nu poate reţine prea multă umiditate, a mai spus Rick Thoman, care locuieşte în Fairbanks.

Departamentul pentru transporturi din Alaska a avertizat că drumurile vor rămâne nesigure pentru o perioadă lungă de timp din cauza stratului de gheaţă asemănător cimentului care s-a format pe ele. „Gheaţa este extrem de dificil de îndepărtat odată ce s-a lipit de suprafaţa drumului. Chiar dacă temperaturile din aer au fost calde în timpul <icemageddon2021>, drumurile au fost la temperaturi sub zero grade, ceea ce a făcut ca gheaţa să se lipească de suprafaţă”, a precizat departamentul pe Twitter.

Perioadele de vreme caldă şi umedă din mijlocul iernii au devenit mai frecvente în Alaska în ultimele două decenii decât în anii anteriori, un semn al schimbărilor climatice, a declarat Thoman. „Este exact ceea ce ne aşteptăm într-o lume care se încălzeşte”, a spus el.

Situații similare se întâlnesc și în alte părţi din nordul îndepărtat, unde ploile de iarnă s-au dovedit a fi înşelătoare pentru oameni şi pentru animale, care se luptă atunci când gheaţa de pe sol acoperă sursele de hrană. Se aşteaptă ca astfel de probleme să se intensifice.

Temperaturile din Fairbanks se așteaptă să coboare sub -28 grade Celsius în acest weekend, dar se aşteaptă ca episoadele calde şi umede să fie mai numeroase în viitor, a spus Thoman.

Un studiu publicat luna trecută în jurnalul Nature Communications a proiectat un climat arctic cu mai multe ploi de iarnă decât zăpadă începând cu anii 2060 sau 2070.

 

sursa foto  news.uaf.edu 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Temperatura pe o zi nu are lagatura cu clima pe mai multi ani. Asa e cand esti „om de stiinta” si nu faci diferenta intre vreme si clima.

  2. În București, mai frig ca în Alaska ! Dar în București nu e frig ( afară), temperaturile sunt peste media multianuală. Normal trebuia scris : în Alaska e mai cald ca în București. După care trebuia să fie întrebați niște mari experți mioritici, fiecare cu fixul lui : unul cu războiul meteorologic, altul cu El NINO și ultimul cu „e prea devreme să ne pronunțăm acum” ! Și uite așa ne mai culturalizăm și noi la nivel de meteo (Erevan) !!

  3. Nu ne-a mai ramas decat sa deschidem geamurile sa intre caldura in case

  4. Dacă era la fel de frig puteai folosi CA. Corect este DECÂT! Și mai corect este să pui mana pe o GRAMATICĂ și sa înveți GRADELE DE COMPARAȚIE!

  5. In alea 600 de blocuri fara caldura, cu siguranta ca e mai frig ca in Alaska.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.