PRIMER avertizează

„În doi ani, România riscă să nu mai fabrice medicamente esențiale”

În doi ani, România riscă să nu mai fabrice medicamente esențiale, iar pacienții vor fi puși pe drumuri să-și găsească și cele mai elementare tratamente, arată un comunicat al PRIMER, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, care reunește 16 fabrici din țară.

PRIMER solicită coaliției de guvernare PSD-ALDE și Guvernului Dăncilă să se implice în proiectele și dezbaterile legate de prețurile la medicamente și taxa clawback, arată comunicatul.

“Singurele medicamente care au dispărut în ultimii 3 ani sunt medicamentele accesibile, sub 25 lei, care nu mai pot fi comercializate din cauza metodologiei eronate și discriminatorii de prețuri, a dublării taxei clawback și a escaladării «taxei de raft»”, spune Dragoș Damian, director executiv PRIMER.

“Peste 95% din cele 2000 de medicamente despre care s-a afirmat că au dispărut din farmacii sunt ieftine, iar ceea ce este mai îngrijorător este că aproximativ 25% dintre ele erau fabricate în țară – reamintim că în perioadă 2006-2016, datorită politicilor din zona medicamentului elaborate de Ministerul Sănătății în afară oricărui dialog cu fabricile din țară, acestea și-au redus producția cu peste 40%, de la 314 milioane de cutii de medicamente fabricate în 2006 la doar 190 de milioane, în 2016”, a adăugat Damian.

Nu există nici un medicament ieșit de sub patent, indiferent de formă de prezentare, care să nu poată fi produs în fabricile din România. Cu toate acestea, autoritatea de resort, Ministerul Sănătății, nu cheamă producătorii români la discuții cu privire la posibilitatea fabricării medicamentelor deficitare și la elaborarea unor direcții țintite de dezvoltare industrială care să asigure accesul normal al pacienților la orice medicament atunci când au nevoie de el. “Romania exportă medicamente în peste 100 de țări din cele peste 30 de situri industriale prezente în țară, dar acestea sunt din păcate ocolite sau ignorate tocmai de către reprezentanții Ministerul Sănătății – iar acest lucru se întâmplă de peste 10 ani. Din acest motiv PRIMER cere implicarea specialiștilor din Coaliția de Guvernare PSD-ALDE și din Guvernul Dăncilă în discuțiile privitoare la metodologia de calcul al prețurilor la medicamente și a taxei clawback”, a conchis reprezentantul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țara: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-EEL SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia-Sun Pharma, Vim Spectrum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Păi, ca să mă exprim civilizat: dar-ar sărăcia în coaliția de guvernare PSD-ALDE și în guvernul ei, până la nivelul salariului sub-mediu, apoi lovi-i-ar boala, să nu se mai poată trata în străinătate, nici măcar în clinicile private, ori de protocol, autohtone! (Știu, e o frază lungă, dar e sinceră.) Atunci să vedeți cum vor avea grijă de restul poporului și își vor face treaba pentru care le plătim salariile și pensiile speciale nesimțite.

  2. PSD prin toate guvernele sale incepand cu 2012 pune industria farmaceutica romaneasca care produce medicamente accesibile ca pret pe butuci. Prima imunogloaba a tarii are timp de stalcit limba romana, dar nu gaseste cateva ore sa stea la aceeasi masa cu fabricile romanesti de medicamente. Productia proprie de medicamente tine de siguranta nationala. Fara fabrici de medicamente in Romania, fara preturi accesibile pentru cetateni, cum vom supravietui in caz de calamitati, razboaie sau alte dezastre?! se pare ca Vasilica cu Pintilica de la sanatate nu au inteles nimic din criza imunoglobulinei sau le doare in partea dorsala de prostimea care nu isi permite tratamente la Fortaleza!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.